Gyümölcs a finn lápon:mocsári hamvas szeder 306.levél

Kedves Olvas+ok !

Finnországban nem terem meg  a sárgabarack az öszibarack a szölö és a  dinnye .

Vannak azonban más gyümölcsök es ezek között az egyik legértékesebbnek tartott amocsári hamvas szeder. Mint mindennek amit szeretünk ennek is több neve van a finnek szótárában. Leggyakoribbak Kelet-Finnországban a lakka az ország észzaki részén a hilla és a suomuurain. Utóbbi adta a nevét a középfinnországi Muurame nevü településnek, melynek címerében is látható ez a gyümölcs.

A lakka értékei között említendök a vitaminok : A,C.E,K, B1, B2,B3 és a nyiomelemek : foszfor, jód, kálium, magnézium, nátrium,. Vas, szelén és cink. Száz gramm gyümölcs tápértéke  55 kcal.

Nevéhez hüen  mocsarakon , tözeglápokon nö. Termésének mennyisége évente változik, az idöjárás függvénye. Az alábbi képen egy ”normélis ” év képe látható

image

A termést nagyon jónak tartják, ha 1 m2-en 10 gyümölcs van.

Idén azonban a lakka szempontjából is rendkívüli évünk van. Emberemlékezet óta nem termett ennyi gyümölcs. Erröl számolt be július végén Janne Kummala aki Észak-Pohjoismaa tájegységében közelebbröl Pudasjärviben ment a lápra gyümölcsöt szedni. Olyan kép tárult elé, melyet soha nem látott, így nézett ki a narancssárga mocsár

 

Pudasjärvenhillasuo

Pudasjärvi lakka-láp. Foto : Janne Kummala

A lápra többször is kiment, mivel egyszerre nem tudta hazacipelni a „zsákmányt” és nem is volt nála csak egy pár vödör. Összesen többszáz kiló gyümölcsöt szedett ! Hogy egész pontosan hol van ez a láp azt nem árulja el. Akit érdekel, próbálja megkeresni.

Finnországban a természetben szedett gyümölcsöket – áfonya, málna , szeder – és gombákat el lehet adni úgy, hogy a befolyt jövedelemröl nem kell említést tenni a különben nagyon pontos adóbevallásban. Ez az un. ” mindenki joga ” fogalomkörbe tartozik, ha Önök között esetleg  vannak olyanok, akiket érdekel ez, erröl többet is írhatok majd.

A lakka drága gyümölcs, jelenleg a Lappföld nagyobb üzleteiböl rendelni is lehet ilyen áron : 3 kg = 69 euro. Postán szállítják házhoz. Az ár nagyon változó, Ranua-ban pl. 1 kg ára 22-24 euro között van. Annak aki szedte 14 eurot fizetnek 1 kg gyümölcsért. Ez idén a szorgalmasoknak jó jövedelmet jelent. De természetesen tudni kell, hogy hova megy valaki, a lápon baktatva, lefelé nézve  nagyon könnyü eltévedni ! És egy eltévedés a legrosszabb esetben végzetes körülményekkel is végzödhet.

Sokféle a lakka felhasználása

Készül a lakkaból lekvár, használják torták díszítésére , yoghurtban  és desszertekben, fagylaltban.

De felhasználja a kozmetikaipar is. A finn Lumene nevü kozmetikai cikkek között – krémek, szérumok –  is sok olyan börápoló termék van, melyekhez lakka-t használnak fel

Kuvat

Végezetül de közel sem utolsó sorban említem a finn lakkalikört.

images

Lakka liokör

Soraimat zárva remélem, hogy Önök közül sokan megkóstolhatják majd ezt a remek italt

Judit Mäkinen

3 thoughts on “Gyümölcs a finn lápon:mocsári hamvas szeder 306.levél

  1. Visszajelzés: Cloudberry – Felhőmúzeum

  2. Kedves Judit!
    Nálunk szinte minden csodálatos gyümölcs megterem…..,de képzeld el a piacokon a legolcsóbb az importált banán. ??????
    Örömmel olvasom, h. Ti megbecsülitek és éltek a mocsári szeder sokoldalú felhasználási lehetőségének.
    Üdv. Lia.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.