Finnországban is van nyár ! 302.levél

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

 Kedves Olvasók !

Mivel most vagyunk a nyár közepén, úgy gondoltam, hogy itt van az ideje annak, hogy közelebb hozzam a finn nyár képét Önökhöz. Ez azért is aktuális, mivel sokan vannak , akik abban a tévhitben ringatóznak, hogy északi országban minden évszak hideg- a nyár is. Ezért hallani sokszor azt, hogy ” Mi csak délre szeretünk utazni “. 

Milyen a finn nyár ?

A nyári hónapokhoz nálunk, a földteke északi részén általában június- július és augusztus tartozik , ezek a déli féltekén a telet jelentik. A nyárra több módon is lehet gondolni, a naptár, az éghajlat vagy az idöjárás szempontjából.

A régi , csillagászati meghatározás alapján az északi féltekén a nyár az un. Nyári napéjegyenlöségtöl kezdödik. Június 21. vagy 22.  Napján és az öszi napéjegyenlöségkor van vége szeptember 22.-én  Vagy 23.-án.

Kesäpäivän tasaus

Nyári napéjegyenlöség

Az  Termikus nyár akkor kezdödik, ha az éjszakai hömérséklet állandó jelleggel + 10 C fok  fölött van. Ez Finnország déli részén 4 hónapig tart, a Lappföld északi részén csak két hónapig. Hogy ez mikor kezdödött tavaly, az az alábbi képen látható

kesa_alku_2019

Kezdödik a termikus nyár

Nem egyszer nyár alatt csak azt az idöszakot érjük, amikor az iskolások a Nyári szünetet élvezik, ez Finnországban június elején kezdödik és jelenleg az évtöl és a helytöl függöen 9 – 11 hétig tart. Ennek oka, hogy az iskolák a helyi döntések alapján augusztusban nem kezdödnek mindenütt ugyanabban az idöben. Visszatérö téma, hogy megváltoztassák-e a nyári szünet kezdésének idöpontját, azaz eltolják-e az öszi félév  kezdetét két héttel augusztus felé . Ez a számítások szerint meghosszabbítaná a turizmus forgalmát és így  több munkahelyet ( nyári munkák ) jelentene. Döntés egyenlöre nincs.

Milyen meleg a finn nyár ?

Finnországban kánikulának a 25 C feletti hömérsékletet nevezik. Az ilyen meleg napok száma az É-D irányban kb. 1300 kim hosszú országban változó. Az egyfolytában tartó ilyen meleg napok száma általában kevés, az egy hétig tartó szakasz általános, de a két hétig tartó finn kánikula a statisztikai adatok szerint csak 5-10 évenként. egyszer fordul elö , Három hétig vagy annál tovább tartó ilyen meleg idöszak a rendkívüli ritkaságok közé tartozik.

13-3-10368991

Kánikulai napok száma május – szeptember

Dél-Finnország megyéjében átlagosan 15 ilyen nap van, az északi sarkkörön Rovaniemiben 7. Az utóbbi években nött a meleg napok száma, de Finnországban általánosan elfogadott tény, hogy a klímaváltozás hatása erösebben érzödik télen, mint nyáron.  

Mikor van höség Finnországban?

A klímaváltozás azt hozta magával, hogy míg régebben augusztusban volt nagyon meleg, újabban már májusban is lehetnek igazán meleg napok.

Idén május melegebb volt az átlagnál, de most, amikor ezeket a sorokat írom- június végén – már napok óta + 30 C fok fölötti értékeket mutatnak a hömérök. Ez Finnországban szokatlan ilyen formában, mivel a höség már második hete tart egyfolytában.

A nagy meleg a Lappföldön sem ritkaság. Az északi sarkkörön fekvö Rovaniemi város strandján készült tavalyi kép a világsajtót is bejárta.

37544538_2111197085868984_5491744492622970880_o

Mindenki strandja Rovaniemiben

Sokszor éjszaka sem megy le a hömérséklet + 20 C fok alá, az ilyen éjszakákat nálunk trópusi éjszakáknak nevezik.

tropusi éjszaka

Trópusi éjszaka Finnországban

A fenti kép június 24-25 közötti éjszakai kép. A nap nem nyugszik le, most van az un.  fehér éjszakák ideje.

Helle és halla – kánikula és éjszakai talajmenti fagy

A  sokáig egyfolytában  tartó höségben többet párologtatnak a növények és ha ez hosszú ideig tartó esötlen idöszak is egyben, a természet károsodik. Van azonban még egy jelenség, ami Finnországban még ritkán  nyáron is elöfordulhat és ez a halla = éjszakai talajmenti fagy. Általában összel- szeptember-októberben fordul elö, védekezni ellene – kis mértékben-  locsolással lehet. A finnül tanulóknak egy könnyü mondatot ajánlok ezzel kapcsolatban. A meteorológiai jelentésekben már az 10930-as évektöl kezdve elöforduló mondat ez: „alavilla mailla hallanvaara„ = az alacsonyan fekvö földeken fagyveszély .

download

Fagyveszély nyáron !

 A nyári napok hosszúságágáról

A csillagászati tavasz a tavaszi napéjegyenlöséggel kezdödik és a nyári napéjegyenlöségkor – június 21- végzödik. Helsinkiben akkor a nap a laghosszabb, kb. 19 óra és az éjszaka a legrövidebb. Ezután a napok hosszabbodnak, az éjszakák tovább rövidülnek és az északi sarkkör felett elkezdödnek az un. fehér éjszakák. Ez az idö  északon, Nuorgamban május 15.-én kezdödik és ezután a nap legelöször július 27.-én nyugszik le elöször.

19248053_655803661283808_7803782511607383800_n

Fehér éjszaka

A nyári napéjegyenlöség után a napok lassan rövidülnek, így elmondhatjuk, hogy a finnországi nyár 94 napig tart.

Az esö mennyisége

A legtöbb esö  júliusban és augusztusban esik. Ez furcsának tünhet, oka a záporokban és zivatarokban keresendö. A esö mennyisége nagyban változik az ország különbözö részein.

kesäsade

Nyári zivatar

A fenti kép 2018 július 21.-én készült Kouvola városának Anjala nevü helységében. Aznap 81,1 mm esö esett.

A nyár az esküvök és a babák  ideje

Finnországban a boldogító „Igen”-t a legtöbben júlus- augusztusban mondják ki. Sok éven át JUhannus idején volt a legtöbb esküvö. Helsinkiben Seurasaari múzeum-sziget régi, kis fatemplomában a juhannusi esküvöt a televizió is közvetítette és a friss,  fiatal házaspár nagy ünneplö közönség jelenlétében gyújtotta meg az ünnepi Juhannus.máglyát.

blog_hääkuvaus_Seurasaari-5

Esküvö Seurasaari templomában

Az idei különleges helyzetben ez az esemény elmaradt.

Finnországban 1900 óta vezetnek statisztikát a kisbabák születésének idejéröl. Ezek sserint a legtöbb  kisbaba május- június augusztusban születik.

Idén a finnek nem külföldön, hanem itthon töltik nyári szabadságukat. Az ország számos helyén,  a tenger és a tavak menti

Nagy homokos partok erre remek lehetöséggel szolgálnak.

Helsinkiben a belvároshoz közeli tengerpart- Hietaniemi– busszal is elérhetö

800px-Hietaniemi_beach_from_air

Hietaniemi “Hietsu” Helsinki

 

Ez egy rendkivül kedvelt part, hangversenyeket és más eseményeket is rendeznek itt.

Hanko, Bellevue

Finnország legdélibb,  tengeri homokpartja, 1,5 km hosszú.

HaNKOO

Hankoo, Bellevue

Alacsony partja és kristálytiszta vize föleg a kisgyerekes családok kedvence.

Homokos partok vannak a tavak mentén is. Ilyen többek között a

Huuhanranta nevü több mint 1 km hosszú homokos part Ruoholahti-ban,  a Saimaa tó partja. A parton tábortüzet is lehet gyujtani kolbászsütésre.

A Saimaa tó Európa 4. legnagyobb és Finnország legnagyobb tava, 4400 km2 alapterületü, az édesvizi fókák hazája.

A számos , nagy homokpart közül megemlíteném még az egyik legszebbet Ouluhoz közel Hailuoto szigetén –

 

És utoljára, de közel sem utolsó sorban Pori városának nemzetközi fesztiváljairól is ismert tengerpartjának

Yyteri- nek képével zárom ezt a ,kis felsorolást.

Yyteri

Pori, Yteri

Kedves Olvasók !

Finnország ugyan északi ország, de ebben a levélben megpróbáltam egy kicsit rámutatni arra, hogy nálunk is van nyár. Igaz, hogy rövidebb és kiszámíthatatlanabb mint a tölünk délebbre fekvö országokban, de annál intenzívebb. A sok esönek, a hosszú napoknak és  a rengeteg napfénynek köszönhetöen a természet  olyan üde és buja, hogy az ember szinte a trópusokon képzelheti magát.  

Remélem, hogy ha idén nem is, de jövöre Önök közül többen is élvezhetik majd a finn nyár szépségeit.

Szivélyes üdvözletet küldve  a finn nyárból : 

Judit Mäkinen

 Forrás :

 

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.