Juhannus – Szt. Iván-nap – 2020 nyarán 301.levél

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók !

Ennek a hétnek a végén van Finnország egyik legnagyobb nyári ünnepe: Juhannus a neve.

JUhannus 2020

Juhannus

Milyen ünnep a Juhannus  ?– egy kis háttér

Juhannus a nyár közepének, a termékenységnek  és  a fehér éjszakáknak ünnepe, Finnországon kívül Svédországban és a Balti Államokban ünneplik. Juhannust a pogány idökben is ünnepelték, a keresztény világ Keresztelö Szt. János születésnapjának ünnepeként tartotta számon ezt a napot, innét a név is : János – Juhani – Juhannus. Egyes tájszólásokban “mittumaari”  néven is ismert.

Mikor van Juhannus ?

Eredetileg Juhannust a nyári napéjegyenlöség idején, azaz június 24.-én ünnepelték, azaz fél évvel karácsony elött. Norvégiában és Észtországban ez manapság is igy van, Finnországban és Svédországban június 20-26 közötti szombaton van az ünnepnap. Idén nálunk június 20.-án, szombaton lesz ez az ünnep.

Hogyan ünnepeljük Juhannust ?

A finnországi Juhannushoz természetesen elsösorban a Juhannus-szauna tartozik a juhannus-máglyákon  és a juhannus -táncoláson kívül.

Juhannusról , annak ünnepléséröl, a hozzá füzödö babonákról és hiedelmekröl   több levelemben is lehet olvasni :

Mai bejegyzésem az idei juhannus-ünnepléssel foglalkozik.

Juhannus a koronavírusjárvány évében 2020-ban

Az idei  különleges helyzetben megváltozott Juhannus ünneplése.

Nem lesznek nagy fesztiválok

Mivel 2020 július végéig minden olyan rendezvény, melyen várhatóan 500- nál többen vennének részt- elmarad. A rendezök mindent elkövetnek a juhannus-hangulat fenntartására, erre utaló plakátokat is lehet látni: NÁHDÄÄN JUHANNUKSENA 2021 = TALÁLKOZUNK JUHANNUSKOR 2021-ben.

download

Találkozunk 2021-ben !

A rendezvények programját  hirdetö tájékoztatást nem törölték, így mindenki láthatja miröl marad le az idén. A televizióban régi Juhannusokat bemutató müsorok lesznek.

Juhannus az éjszakátlan éjszakák ideje

Juhannus ideje az un. fehér éjszakák ideje, Ez azt jelenti, hogy éjszaka sincs sötét.

Mivel Finnország é-d irányban kb. 1300 km hosszú az ország északi és déli részén ez az idöszak teljesen más képet mutat. Délen nem lesz sötét, idén június 19.-én Juhannus elöestéjén (Szt. Iván nap elöestéje ). Az ünnep tiszteletére felhúzott zászlók ezen az éjszakán egész éjjel lobognak majd.

Helsinkiben a nap 4.03.-kor kel fel és 23.09-kor nyugszik.

Ezzel szemben északon, Utsjokiban a nap május 15.-e  óta nem nyugszik le. Akkor így nézett ki a táj , a nap 1.36-kor kelt fel és a legközelebbi napnyugta július 28.-án lesz 0.47.-kor.

Nuorgam 15.5.klo 1.36

Utsjoki 2020 május 15

Utsjokiban 56 cm hó volt, de a Lappföld egy másik helyén Kittilä-ben a hótakaró vastagsága elérte a 107 cm.-t.

Délen Juhannus idején virágzik a

Juhannusruusu – Juhannusrózsa ( Rosa spinosissima, rosa pimpinellifolia  ) nevü apró virágú , fehér rózsa.

Juhannusruusu

Juhannusruusu . Anne Saarinen fotója. Parainen 2012 6.22. 

 

Ez a rózsa Finnország egész területén honos, rendivül szívós, türi az északi telet is.  Apró virágainak szinte bódító illata van, Finnországban az 1800-as évek eleje óta ismert – feltehetöen Szt. Pétervárról került hozzánk akkor amikor Finnország Oroszország része volt – gyorsan terjed és bokrai embernagyságúra nönek. Rózsaszínü változatát ritkán lehet látni, régi kertekben.

Kedves Olvasók !

Idén mindenféle szempontból „más”  évünk van.  Sok minden megváltozott körülöttünk, feltehetöen mi is változtunk és változunk. A közös gondok, a közös veszélyek mindig közelebb hozták egymáshoz az embereket, így van ez idén is. Remélhetöleg a járvány elmúltával is így marad, közelebb leszünk egymáshoz, többet törödünk majd egymással.

Van azonban valami, amire semmilyen vírus nem hatott úgy mint ránk és ez a természet. Ugyan a természet is változik a klíma változásával, de egyenlöre Finnországban még örülhetünk az év négy évszakának. Ezek közül az egyik legszínesebb és legsokoldalúbb a nyár, ami nálunk rövid de annál intenzivebb, a viszonylag sok nedvesség miatt szinte trópusi nyárra emlékeztetve.

Ma a finn nyár közepén kívánok Önöknek is szép, meleg napokat- Finnországban ma megdölt az idei melegrekord: Poriban + 29.9 C fokot mértek . Kívánom, hogy  élvezzék a finnek templomának is nevezett természet szépségeit , a madarak dalát, a virágok illatát, a méhek zümmögését a felhötlen eget és a napsütést.

Juhannusi üdvözlettel :

Judit Mäkinen

 

5 thoughts on “Juhannus – Szt. Iván-nap – 2020 nyarán 301.levél

 1. Visszajelzés: Finnország a lobogó zászlók országa-392.levél | Finnországi levelek/ Suomesta unkariksi/Hungarian letters from Finland

 2. Kedves Judit!
  Szép lírai soraidat most különösen jó volt olvasni. Így felejthető a pandémia. Nagyon szép nyárról írsz és ez felüdített. Van minek örülnünk, van miért lelkesednünk.
  További szép ünnepet és ragyogó időt kívánok. Lia.

  Kedvelés

 3. Kedves Judit!
  Örömmel olvastam ezt a levelét is. A nyár az egyik kedvenc évszakom. A természet pedig csodálatos. Ilyenkor több lehetőségem nyílik a hobbimat űzni. Igyekszem minden nap kerékpározni. Próbálom ihasználni ezt a remek időszakot és töltekezni belőle.: csodálatos a naplemente, a madárfütty a virágok illata. Érdeklődve várom a következő levelét is.
  Üdvözlettel: Tünde

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.