Káposzták világa

 

Kedves Finn nyelv után érdeklödök !

Idén kezdtem el gyüjtögetni  Önök részére apró szógyüjteményeket, melyek célja a finnül tanulók  szókincsének  bövítése. Föleg különbözö témakörök összetett szavait gyüjtöttük, ádventi, karácsonyi, tavaszi, nyári szavakat. De összeszedtem a három  és két betüböl álló finn szavakat is vagy a tágabb család tagjainak neveit. .

Most ismét összetett szavakat gyüjtünk, egyben megismerkedünk a káposzta-családdal. Mert talán nem sokan gondolnak arra, hogy milyen sokféle káposzta létezik. És a sokféle káposztához sok sok recept is tartozik a töltött káposztán és a káposztalevesen kívül. Alacsony kaloriatartalma miatt a káposztát sokan szinte diétás ételnek tartják.

Egy kis történelem

A káposzták öse a vadkáposzta, ami Európában mindenütt megtalálható. Már az antik világban is ismerték a káposzta értékét, annak magas C -vitamintartalmát. Finnországi adatok az 1500-as években említik a káposztaföldeket amik abban az idöben  föleg kolostorok közelében voltak.

villikaali

Vadkáposzta

Kareliában a káposztának nagy értéke volt, az ortodox vallás területein a káposztát ültetök különleges megbecsülésben részesültek. Azt tartották ugyanis, hogy ha  a káposztát a nök bugyi nélkül vagy meztelenül ültették, akkor a káposzta több termést hoz és a palántákat  nem érik betegségek. Ezért általában a gazdaság legidösebb asszonyainak volt  becsületbeli dolga a káposzta ültetése és voltak olyan helyek, ahol a férfiak ültetés idején  még kaposztaföld közelébe se mehettek.

Finn káposzta-szavak

Talán érdekesnek számít, hogy a finn nyelvben olyan zöldségeket is káposztának hívnak, amiknek magyar neve nem tartalmazza a káposzta szót. Ílyen pl. A finnül kyssäkali  ( kiejtés : küsszekááli )- nak nevezett karalábé.

A most kezdödö kis gyüjteményben a legkülönbözöbb káposzták szerepelnek.

Vidám ismerkedést a finn kaposzták világával !

Judit Mäkinen

 

Kaali = káposzta. ( Kiejtés : káááli . A finn kettözött aa hosszabban ejtendö, mint a magyar á)

Valkokaali = keräkaali (kérekáááli)  = Fejes káposzta

keräkaali

Keräkaali = Fejes káposzta

Ezt a káposztát Finnországban nyersen, lereszelve  salátákban is használjuk, számtalan finn  recept is  létezik a rakott káposztától a töltött káposztáig. Utóbbit Finnországban nem savanyított káposztalevélbe készítik .

Kukkakaali = karfiol (Kukka = virág )

varikkaat-kukkakaalit

Kukkakaali = Karfiol

Ùjabban a hagyományos fehéren kívül többféle színü is van, zöld,  lila söt narancssárga is. Finnországban használjuk nyersen salátának és sütve is fínom.

Parsakaali  = Broccoli

parsakaali

Parsakaali = Broccoli

Az egyik legegészségesebb zöldségfélének tartják , mivel tartalmaz többek között  K –A- C  és B 12 vitamint, vasat, káliumot és kalciumot is.

Forrás : https://www.voice.fi/terveys-ja-hyvinvointi/a-162983 

Punakaali = Vörös káposzta

punakaali_620px

Punakaali = Vörös káposzta

C vitamintatalma magasabb mint a fejeskáposztáé és annál édesebb. 100 g vörös kapiosztában kb. ugyanannyi C vitamin van,mint egy közepes nagyságú narancsban.

Kiinankaali = Kinai kel

Elkészítése gyorsabb mint a fejeskáposztáé, sokféle ételt készítünk belöle a rakott káposztától a töltött káposztáig és frissen saláták alapanyageként is nagyon elterjedt.

kiinankaali2

Kiinankaali  = Kínai káposzta 

 Ruusukaali = Bimbóskel

Erös ize van, jól illik birka-  vagy Finnországban rénszarvashúshoz. Nyersen is lehet használni salátaként.

ruusukaali

Ruusukaaali = Bimbóskel 

 

Kyssäkaali = karalábé

Finnországban a karalábét nyersen is használjuk pl. lereszelve Magas a  B1-B2-B6 vitamintartalma és 100 g nyers karalábéban 63 mg C vitamin is van. De tartalmaz kalciumot, magnéziumot és vasat is.

kyssakaali

Kyssäkaali = Karalábé

Varsiparsakaali= Broccolini

Ez a broccoli és a kinai kel keresztezödésének eredménye. Édeskés, zsenge szára is használható. Nyersen is finom, de lehet fözni vagy grillen sütni is. Húsételekhez és halhoz is alkalmazzuk körítésnek, de nem fözelék f

varsiparsakaali

Varsiparsakaali = Broccolini

 Lehtikaali = Fodros kel

Ez a kápaosztafajta jól türi a hideget, ha megfagy mielött betakarítják az íoze édesebb lesz, mivel hidegben a szénhidrátok cukorrá aprózodnak fel.

lehtikaali_620px

Lehtikaali = Fodros kel 

Mustakaali = Fekete kel

Rokona a fodros kelnek, olasz eredetü fajta, neve : cavolo nero. A fodros kelhez hasonlóan egyike a legtöbb vitamint és tápannagot tartalmazó káposztafajtáknak.

mustakaali

Mustakaali = Fekete kel 

Suippokaali = Hegyes kápioszta

Ez egy új jövevény Finnországban, magyar nevét nem találtam meg. Suippo = hegyes, csúcsos. Édesebb mint sok más káposzta, elöfordul vörös változatban is.

suippokaali

Suippokaali = Hegyes káposzta 

Kedves Olvasók !

Ez az utolsó képoszta ebben a kis gyüjteményben, remélem, hogy voltak Új szavak is benne.

Judit Mäkinen

 

 

 

One thought on “Káposzták világa

  1. Visszajelzés: Finn szókincs-Suomalainen sanavarasto | Finnországi Levelek / Letters from Finland.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.