Mindenféle iskola – Suomi iskola -Táviskola -Virtuális iskola. 298.levél

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók !

A jelenlegi helyzetben sok országban bezárultak az iskolák és a tanulók távoktatás segítségével tanulnak otthon. Ezt az internet teszi lehetövé és az, hogy már a legfiatalabbak is tanulnak/tanultak az iskolákban számítógéphasználatot.

Finnországban a távoktatásnak csak a mostani formája új, nem új, a távoktatást már évtizedek óta ismeri és gyakorolja az ország. Az ilyen oktatást adó iskola neve

Suomi-koulu– Finnország iskola Ezzel az iskolaformával foglalkozunk mai levelemben.

 

Egy kis történelem

Az elsö, rendszeres finn nyelvü oktatást adó iskolákat Kanadában alapították az 1960-as években. Célja a Kanadában élö,  finn származású családok gyermekeinek oktatása volt. A következö évtizedekben ezek az iskolák elterjedtek és Európában az elsö ilyen iskola Londonban kezdte el müködését 1972-ben Szombat-iskola/ Lauantaikoulu  néven.

lONDO sATURDAY SCHOOL

Suomi koulu

Jelenleg 45 országban müködnek a Suomi iskolák. Ezekben kb. 4000 fiatal tanul finnül. Akit a téma jobban érdekel Helena Korpela könyvében talál részletes információt a Suomi iskolákról.

Távtanulás Finnországban jelenleg

Finnország kormánya 2020 március 30.-án hozott döntést a napköziotthonok és iskolák bezárásáról. A hír nem volt örömhír, de szükség volt erre. Már ekkor látható volt, hogy hosszabb idöröl lesz szó, mely mindenkitöl alkalmazkodást, türelmet  és kitartást igényel.

Bezárult a legtöbb  napköziotthon

Mivel ettöl kezdve a legkisebbbek is otthon maradtak a döntés a dolgozó szülöket is nagyon igénybe vette.  Ennek az az oka, hogy ugyanebben az idöben kezdödött a szülök otthondolgozása is. Ki tud nyugodtan dolgozni, ha együtt van 2-3 iskoláskoron aluli kisgyerekkel ?

A napközik egy része – sajnos nem az összes – megpróbálta ellátni a szülöket tanácsokkal, de a legnagyobb általános figyelem nem az óvodásokat, hanem az iskolásokat érinti.

Finnországban az iskolák ingyenesek, de a napközik nem és arról is szó van, hogy ha a gyerek nem jár napközibe, a díj fizetését is fel kell függeszteni.

Az iskolai távoktatásért továbbra is az iskolák és nem a szülök felelösek

A távoktatás minden iskolában megindult, hol gyorsabban, hol lassabban és iskolák szerint változó módon. Finnországban van egy interneten alapuló kapcsolattartás az iskolák és az otthonok között, ennek neve Wilma.

 

Talán azt lehetne mondani, hogy részben az intökönyvet helyettesíti, de a valóságban sokkal több annál. Az oktatók közvetlen kapcsolatot tarthatnak a szülökkel Ez a program 2016 óta használatos – eredeti fejlesztöje a StarSoft Oy nevü részénytársaság – az általános iskolákban, gimnáziumokban és a szakiskolákban.

A jelenlegi helyzetben ez a kapcsolattartási mód egyike a legfontosabb eszközöknek, melyen keresztül az oktatók minden tanulóval minden nap személyes kapcsolatban vannak. Ez természetesen a magasabb osztályok diákjaival sikerül a legkönnyebben, mivel ök nem szorulnak szülöi segítségre.

Mivel a Wilma finn nyelvü írásbeli  kapcsolattartás, nagyon fontos az is, hogy a nyelvezete világos, logikus és lehetöleg könnyen érthetö legyen. Ez különösen azért fontos, mert nem egy családban a szülök külföldi háttere miatt finn nyelvtudásuk közel sincs magas fokon – legrosszabb esetben egyáltalán nem tudnak finnül. Ilyen családokban a tolmácsok szerepét a finn iskolába járó gyerekek töltik be.

A kapcsolattartás bizonyos esetekben finn családokkal sem zökkenömentes. Finnországban is vannak otthonok, ahol a gyerekek nincsenek teljes biztonságban a szülök különbözö problémai miatt, melyek a viszonylag kis lakásokban a hét minden napján és a nap minden órájában összezárt családban fokozottan jelentkeznek. Sajnos ezért nött a  családi eröszak is és az ilyen  családokban élö  gyerekeknek az iskola jelentette a biztonságot ,egy megbízható és támogató felnöttet söt  nem egyszer a  rendszeres, napi egyszeri  meleg ételt is az iskolai ebéd adta.

Az iskolai étkezés Finnországban ingyenes. Az étkezés megoldására több lehetöség adódott.

A gyerekek bejárhatnak az iskolákba ebédelni. Mivel azonban nem lehet tudni, hogy hányan fogják az iskolai étkezést igénybe venni a legtöbb iskolában ebédcsomagokat osztanak ki . Ezek tartalma iskolánként változó. Vagy melegíthetö kész ételekröl van szó, vagy egyheti étkezés elkészítéséhez szükséges nyersanyagokról, konzervekröl, gyümölcsröl,  stb-stb.

koululaisen ruokakassi

Iskolai ebéd-csomag

Bár a távoktatás napról napra és hétröl hétre jobban és  rutinosabban folyik, közel sem helyettesíti a közvetlen oktatást. A tanárok nem tudják megbízhatóan ellenörizni, hogy ott ül-e a tanuló a képernyö elött ? A személyes kontaktus hiányát a legtöbb gyerek megérzi.Etäkoulu

 

Vannak azonban olyan diákok is, akiknek az otthonról való tanulás jobb megoldás, mint az iskolai osztály. Ez azokra vonatkozik, akiknek valamilyen észlelési és információfeldolgozási zavara van: autisták. Nekik a csökkent társadalmi kapcsolatok nem jelentenek problémát és az otthoni, zavarmentes környezet jobban biztosítja az általuk igényelt, megszokott sztereotipiákat. Ez azért is fontos az ilyen diákoknak, mert közülük soknak nagyon jó az emlékezöképessége és fokozottan intelligensek. Nem hiába van a kódolók között viszonylag sok autista.

Kedves Olvasók!

A már két hónapja tartó bezártság és szociális távolságtartás miatt fokozódik az igény az un. normális állapotokra való visszatéréshez. Azt tudjuk, hogy ugyanolyan nem lesz, mint amilyen volt.

A járvány remélhetöleg lassan csökken és lesz – ha nem is nagyon hamar – védöoltás is ez ellen a vírus ellen. Vannak biztató jelek, a betegek és a halálesetek száma a legtöbb európai országban csökkenöben van. Mivel a gazdasági élet is erösen megsínyli ezt az állapotot, rengetegen lettek teljesen váratlanul munkanélküliek  és sok kisebb vállalkozást csöd is fenyeget. A kedvezö jelek miatt több ország lassan de remélhetöleg biztosan csökkenti a korlátozásokat.

Mindennek ellenére azonban továbbra is szükségünk van türelemre és kitartásra . Leginkább talán azonban Madách Imre müvének utolsó szavaira van most szükségünk : „ Mondottam, ember küzdj és bízva bízzál.”

 

Judit Mäkinen

 

 

 

3 thoughts on “Mindenféle iskola – Suomi iskola -Táviskola -Virtuális iskola. 298.levél

  1. Kedves Judit!
    Örömmel olvastam sorait most is. Remélem, hogy most már kifele tartunk ebből a helyzetből. Madách sorai valóban helytállóak. Jó egészséget kívánok Önnek és Családjának!
    Üdvözlettel: Tünde

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.