Mindenféle veszélyes foglalkozás : természetfotós

 

Kedves Olvasók !

Vajon ki hitte volna Önök közül, hogy természetfotósnak lenni is a veszélyes foglalkozásokhoz tartozik? Természetesen  vannak veszélyes sziklák, magas fák, csúszós partok, mély tavak,  lápok és mocsarak. Medvével vagy farkasokkal sem jó találkozni egy erdei fényképezés idején.

De, hogy a madarak is veszélyesek lehetnek az nem jut az eszébe a legtöbbnek. Az ember túl nagy, ragadozó madarak nem fenyegetik.

Ilyenkor tavasz idején a legtöbb állat – a madár is –  félti és védi a revírjét,  oda lehetöleg senki nem merészkedjen, ember sem . Ha mégis a közelébe kerül egy fészeknek még ha tudatlanul történik is, bizony veszélyes lehet a fényképezés. Ez többféle madárra is érvényes. Vadlibák földön fekvö fészkeit és a hattyúk kis zátonyokon vagy szigetekhez közel lévö fészkeit jobb messze elkerülni. Ezek föleg hangokkal ijesztik el a közelükben lévöket. A helsinki állatkertben erre tábla is figyelmezteti az látogatókat.

images

Itt én vagyok az ör !

De más is történhet. Erre példa Juho Rahkonen esete, aki május elsején reggel, hajnalok hajnalán  szokásos fényképezési útjára indult a középfinnországi Toivakka nevü  település területén.

Így mondja el a történteket:

Még nem volt teljesen világos hajnalban, amikor egyszer csak madárszárnyek repdesése hallatszott. Egy nagy süketfajd közeledett hozzám, bizony elég barátságtalan szándékkal. Elöször csak körüljárt, miközben hangosan dürögött. Ez azonban nem volt elég neki, hanem amikor Rahkonen lehajolt, hogy felvegye a földre tett holmijait a madár egyenesen a vállára ugrott. Nem kis madárról van szó, a hím madár súlya eléri a 4 kg.-t.

825f830fd6a63d6794bf982addb2f575f445f788a2c6309c35c2d9077a8b3228

 

A nagy madár lecsipte a szerencsétlen fényképész fejéröl a sapkát és nekiesett a fejének, majd abbahagyta a támadást. Ennek eredménye sebek és a fényképezögép lencséjének sérülése lett.

1ff59a3873ed5da1d0e8d78002fd17b11a5fabfc499298555db10dbf26f12058

Rahkonen 30 éve fényképezi a természet jelenségeit, de elmondása szerint ilyesmi még soha nem történt meg vele. Reméljük, hogy nem is fog megtörténni az elkövetkezendö harminc évben.

 

Judit Mäkinen

 

.

 

2 thoughts on “Mindenféle veszélyes foglalkozás : természetfotós

  1. Kedves Judit!
    Tökéletesen át tudom élni a természetfotózás veszélyeit. Még iskolás sem voltam mikor vidéken megcsípett egy gúnár. Felnőttként Svájcban gyönyörködtem a tóparton a hattyúkban, egyikük kijött a vízből és fenyegetően, nagy hanggal ,szárnycsapkodással tartott felém. Nem ért el. Pedig nem is fotóztam. Nem jövök be a szárnyasoknak.
    Üdvözlettel . Lia.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.