Húsvét karantén idején. 296.levél

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra.

 

Kedves Olvasók !

Idén egy olyan húsvétra készülödünk, amilyen eddig nem volt és remélhetöleg nem is lesz több ilyen húsvét. Közülünk a legtöbben karanténben élnek jelenleg a váratlan és könyörtelenül pusztító koronavirus járvány miatt.

Sokan várják a karantén befejezödését- melyet több országban kilátásba helyeztek húsvétra vagy közvetlen húsvét utánra. Erre egyenlöre nincs kilátás. A járvány tartamát senki nem tudja kiszámítani és az a követelmény , hogy a jelenlegi  különleges helyzet végének idöpontját napra elöre határozzák meg irreális. Talán könnyebb lenne elviselni a megváltozott helyzetet, ha pontosan tudnánk mikor lesz vége, de sajnos ezt nem mi határozzuk meg. Csak azt tudjuk és abban bízhatunk, hogy mint minden járványnak, ennek is vége lesz.

A húsvétra való készülödés idén teljesen  megváltozott és más arcot öltött.

Helsinki egyik legismertebb szobra, a Három kovács is küzd a virus ellen .

01_0

Három kovács-  Helsinki 2020 április

Teljesen megváltozott a forgalom. Nem csak a repülöjáratok, a hajóközlekedés is. A hajóforgalomban megszünik a személyforgalom.

Különösen ha hosszú húsvéti ünnepek idején sokan kirándultak Észtországba vagy Svédországba, esetleg Németországba.  Erre idén nincs lehetöség.

Finnországban Nagypéntek pirosbetüs ünnepnap, munkaszüneti nap. Mivel a Húsvéthétfö is ünnep, sokan örülnek a négynapos szabadságnak. Ilyenkor mennek az emberek vidékre, a nyaralókba- mökkik-be- és kezdik el a nyári szezont. Idén erröl csak múlt idöben beszélhetünk, mert idén erre nem kerül sor.

Útlezárás

Az ország legsürübben lakott területét Uusimaa tartományát lezárták. Ez egy 9568 km2 terület és 1,61 milló lakost jelent.  Ide most csak különleges esetekben lehet jönni és innét nem lehet kimenni. Az országutakon útzárak vannak és a katonaságot is mozgósították az utak örzésére. Rokonlátogatás, mökkibe menés nem számít különleges esetnek. Minden autót ellenöriznek és azokat akik nem mennek/ jönnek  munkába visszaküldik. A hivatásos

Az útlezárás nem csak a nagyobb országutakat jelenti, a kisebb utakon is érvényesül.  Ez nagyon sok családot érint, mivel a legkevesebbeknek van nyaralójuk lakóhelyük közelében.

Bezártak az éttermek, vendéglök, pizzeriák

Régebben a hosszú húsvéti ünnepek alatt a különbözö vendéglökben nagy volt a forgalom. Erre idén nem kerül sor. A vendéglátóipari szolgáltatások kizárólag

Take away = Vidd el alapon müködhetnek. Ez azt jelenti, hogy lehet rendelni telefonon vagy interneten át ételt és azért vagy el kell menni, vagy a vendéglö hazaszállítja a megrendelteket.

Takeway food

Vidd haza !

Sajnos ez a szolgáltatás nem biztosítja a vendéglösök megélhetését ezért sok hely bezárt és jobb esetben a személyzet bizonytalan idöre fizetés nélküli „ szabadságon „ van, rosszabb esetben elbocsátották a pincéreket, szakácsokat.

Ezt a lehetöséget más szolgáltatások is alkalmazták. Pl. Kaarina városában Turkuhoz közel egy könyvtár – mert a könyvtárak is bezártak – csinál megrendelésre könyvcsomagot, biztosítva ezzel az olvasás lehetöségét a hosszú  ünnepnapok és a bezártság idejére.

Takeaway kirjastokassi

Vidd haza- könyvek

Egyházi ünneplés

Húsvét a keresztény világ nagy egyházi ünnepei közé tartozik. A legnagyobb egyház Finnországban az evangélikus egyház. Finnországban ilyenkor számos templomban hallhatjuk J.S.Bach passióit, a Máté passiót és a János passiót.

Matteus passio

J.S.Bach : Matthäus passio

Ezeket az eredeti német szöveggel éneklik Finnországban mindenütt.  Idén a koronavirus járvány miatt a legtöbb egyházi ünnepi szertartás is az interneten keresztül nézhetö, a templomok youtube csatornáin vagy a facebook oldalain át. A legtöbb istentiszteletet is az internetes csatornákon át közvetítik majd.

Kedves Olvasók !

Ha Önök közül valakinek kedve van a megszokott  finnországi húsvétról olvasni, nézzen be régebbi leveleimbe :https://finnorszagilevelek.com/2015/03/27/134-level-marcius-ii-husvet-elott/

Különösen ajánlom ezt  levelet: https://finnorszagilevelek.com/2015/04/13/135-level-aprilis-i-husvet-utan/ – Ebben a  híres Faberge húsvéti tojások egyik finn tervezöjéröl Alma Pihl-röl lehet olvasni.

 

Végül egy tipp húsvéti süteményre: Citromos kuglóf .

Sitruunakakku

Citromos kuglóf

Itt van a recept : https://finnorszagilevelek.com/2017/04/03/tipp-husvetra-citromos-kuglof/

Soraimat zárva kívánok Mindnyájuknak Napsugaras Húsvéti Ünnepeket !

Judit Mäkinen

One thought on “Húsvét karantén idején. 296.levél

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.