Virágvasárnap karantén idején

 

Kedves Olvasók !

Ma, Virágvasárnap pal  kezdödik a húsvéti idöszak .Erröl a napról tavalyi levelemben r sen írtam itt : https://finnorszagilevelek.com/2019/04/14/husveti-naptar-husveti-szokasok-finnorszagban/

Régi szokás szerint ezen a napon húsvéti boszorkánynak öltözött gyerekek járják az otthonokat minden jót kívánva az ottlakóknak egy vers segítségével., feldíszitett barkás ágakat osztogatva.

virpomisvitsa

Ennek a szokásnak a neve : virpominen. Hogy mi ez a vers arról  a fenti cimen levö irásomban lehet tájékozódni.  Az üdvözlö vers elmondása  után a gyerekek egy kis ajándékot kapnak, ez leginkább egy kis csokoládétojás vagy valamilyen más édesség.

 Idén a távoltartás miatt elmaradnak a látogatók. De a finn leleményességnek nincs határa.  Ezzel kapcsolatban új szó is született:

Etävirpominen = táv-virpominen

Hogy történik ez ?

Nagyobb lakóházak belsö udvarán, társasházak kertjeiben gyülekeznek a jelmezes gyerekek és hangosan elmondják az üdvözlö versikét. Többemeletes házakban, vagy többszintü sorházakban az ablakból lehet leereszteni azt a kis kosarat, vagy vödröt, amiben a gyerekek  ajándéka van.

A modern technika más lehetöséget is tartogat, nevezetesen a

Virtuális virpominen -t

Iitti helységében a Maakansa nevü falutársaság kitalálta, hogy video segítségével is lehet örizni a virpominen hagyományát. Ennek neve: Videovirpominen.

Az üdvözlö vers szövegét úgy változtatták meg,hogy az utolsó sora: Video neked, jó kedv nekem.

Kedves Olvasók !

A mostani szokatlan és a megszokottnál sokkal nehezebb idöben minden olyasmire szükségünk van, aminek segítségével megörizzük az optimizmust és fenntartjuk a  bizakodó hangulatot. Mert ennek a helyzetnek is vége lesz, mint minden eddigi járvány ez is megszünik. Addig is fö az összetartás mert ugye  a közös aggodalom megosztott aggodalom és a közös öröm  az többszörös örömet jelent.

Mindnyájukat szeretettel üdvözölve,

Judit Mäkinen

 

 

 

One thought on “Virágvasárnap karantén idején

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.