Ilyen 2020 március végén a finn tavasz

Kedves Olvasók !

Idén rendkívüli volt a tél és rendkivüli a tavasz is. Ezek a képek a hömérsékletet és a hótakaró vastagságát mutatják 2020 március 30.-án.

 

Az ország déli részén nem volt hó. Északon túl sok hó van. A méteres hóréteg azt jelenti, hogy a tetökön kb. 250 – 300 kg/m2 a terhelés.

2980303_

 

Eltekintve attól, hogy sok helyen  lehányták a havat a tetökröl, nem egy katasztrófa is történt, de szerencsére emberéletben nem esett kár.  A lezúduló hó elsöpörte a teraszt és több helyen károsodott a tetö nagyobb szerelöcsarnokokban.

A jobboldali kép Ismo Noronen Rautalampiban levö családi vállkozásának- bútorokat készítenek ebben a csarnokban – tetejét mutatja.

A biztosítás általában nem fizet kárpótlást az ilyen hókár miatt. A hó a legtöbb helyen nem porhó, hanem vizes és ezért nagyon nehéz.

Statisztikailag Finnországban március a leghavasabb hónap. A hosszú napok és napsütés miatt ilyenkor van a  legjobb síszezon a lappföldi síközpontokban. A jelenlegi koronavirus- járványhelyzet miatt bezártak a túristaközpontok . Ez nagyon sok ember megélhetését fenyegeti.

Feltételezem, hogy Önök között  többen is vannak olyanok, akik szeretik a sielést, a szép telet és a sok havat. De bizonyára senki sem kíván ilyen telet.

Judit Mäkinen

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.