Magyar-finn zenei kapcsolatok . Kodály hét Helsinkiben. 293.levél

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

293.levél

Kedves Olvasók !

Ebben a hónapban – márciusban – Helsinkiben több olyan ünnepi rendezvény is van, ami összefügg Magyarországgal. Ezekröl lesz szó mai levelemben.

Március 1.- Bogányi Gergely zongoramüvész szólóhangversenye

Helsinkiben a Zenepalotában – Musiikkitalo- annak Camerata termében volt ez a nagysikerü hangverseny. A koncerttel Magyarország Helsinki Nagykövetsége és a Helsinkiben müködö Balassi Intézet ünnepelte Finnország és Magyarország diplomáciai centenáriumát.

Bogányi Gergely , Kossuth díjas világhírü zongoramüvész gyermek- és fiatalkorának jelentös részét Finnországban töltötte. Szülei Forssa városában voltak évtizedekig zenetanárok. Gyermekeik Finnországban jártak iskolába, majd a Sibelius zeneakadémiában folytatva tanulmányaikat. mind a négyen hivatásos zenészek lettek.

Bogányi Gergely évtizedes álma egy új zongora tervezésével valósult meg.

Boganyi zongora

Bogányi zongora

Az „ áramvonalas” Bogányi zongora tervezésében Bogányi Gergely mellett többen is dolgoztak, Bolega Attila fökonstruktör, Üveges Péter Attila designer és Cs. Nagy József intonációs szakember. A zongora különlegessége többek között az, hogy a „lelke” nem fából – hagyományosan – hanem carbon kompozitból készült.

Team Bogányi

Team Bogányi : a zongora tervezöi 

Ennek a zongorának egy példányát Finnország centenáriumának évében – 2017-ben Magyarország Finnországnak ajándékozta. Ezen a zongorán játszott a müvész.A müsoron Claude Debussy, Gounod-Liszt és Robert Schumann müvei szerepeltek.

Egy nagyvonalú hangversenyorozat is volt márciusban Helsinkiben  és annak legközelebbi környékén Vantaa városában.Márciusban egy hétig Kodály Zoltánra emlékeztek a zeneiskolák diákjai, tanárai és azok akik Kodály Zoltán elvét : „ A zene mindenkié „ maguknak vallják. Megrendezésre került ugyanis március 5-10 között  a

XXVIII. Nemzetközi Kodály -hét Helsinkiben

Idén különösen emlékszünk Kodály Zoltánra, mivel idén van születésének 135.és halálának 50. évfordulója.

Kodály

Kodály Zoltán halhatatlan zeneszerzö és zeneoktató

Az eseménysorozat fö szervezöje az Itä-Helsingin Musiikkiopisto = Kelet-Helsinki zeneiskola . Ez az az iskola melynek magyar származású tanárai – Szilvay Csaba és az öccse Géza – által alapított Juniorjouset – Fiatal vonósok zenekara felfutotta a Kodály módszerével megvalósuló finnországi zenetanítást a világ térképére.

Itä-Helsingin musiikkiopisto

Itä-Helsingin Musiikkiopisto

Az ünnepi hét szervezöi között a fent említett zeneiskola mellett  részt vett a Helsinki Balassi Intézet , Espoo zeneiskolája, a Sibelius zeneakadémia, a Juvenalia zeneiskola, Vantaa zeneiskolája, a Helsinki konzervatórium és  a Kallio zeneiskola nevü intézet Helsinkiben.

A rendezett Kodály héten felléptek  az iskolák régi és jelenlegi tanárai és növendékei. A hangversenyeket Helsinkiben és a vele összèpült városban Vantaa-ban tartották, minden nap más – más helyen bemutatva a Kodály módszer által a zenetanításban  elért eredményeket.

Az eseménysorozat müvészeti vezetöi Csilla Tuhkanen csellómüvész és Kristiina Junttu zongoramüvész voltak.

 

A Kodály – hét programja

Március 5 – Megnyitó hangverseny a Balassi Intézetben, a Magyar Kultúrális és Tudományos Központban Helsinkiben.

Március 6 –  Hommage à Zoltán Kodály: Réka Szilvayn (hegedü)  Marko Ylönen (csello), Timo Koskinen (zongora ) és a  Sibelius-Akadémia tanulóinak  hangversenye Helsinkiben a  Musiikkitalo- Zenepalota  Camerata-termében

Március 8 –  Nagy rezonancia . A Kelet-Helsinki zeneiskola és az Espoo zeneiskola 7-16 éves csellósainak és nagybögöseinek együttes hangversenye a Helsinki városháza dísztermében

Március 9 – A népzenétöl a romantikáig. Jaana Laasonen (fuvola Olli Varonen (csello) és Kristiina Junttu (zongora ) fellépése a Vantaa-ban levö Rekola városnegyed templomában . Az itt fellépett zenészek láthatók az alábbi képen.

Rekolan kkokonsertti

Fiatal kamarazenészek és a Helsinki Juniorjouset zenekar hangversenye Helsinkiben a Laajasalo városnegyed templomában.

Március 10 – Záróhangverseny a Kelet-Helsinki zeneiskolában.

A legtöbb  hangversenyre ingyenes volt a belépés.

Kedves Olvasók !

Kodály Zoltán zeneoktatási módszere meghódította a világot. Ez nagyban köszönhetö a világ minden részén tanító magyar zenészeknek, akik  „A zene mindenkié „ elv sikeres, lánglelkü megvalósitói.

Judit Mäkinen

 

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.