Február 28 : Kalevala napja. 292.levél

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra 

Kedves Olvasók !

Február 28.napja Finnország nemzeti szimbólumai közül az egyik fontos szimbólum, nevezetesen a nemzeti eposz, a Kalevala napja. Mindenütt lobognak a nemzeti színü zászlók .

DSCF3827ca

Enter a caption

 

Erröl a napról részletesen írtam már  több levélben is.

Mai levelemben a Kalevala jelentöségével foglalkozunk.

Az eposz elsö sora :

Mieleni minun tekevi, aivoni ajattelevi – Rácz István fordításában így hangzik. Ihol kedvem kerekedett,eszembe gondolat gerjedt . A  Kalevala öt magyar fordításából nekem személy szerint ez a legkedvesebb azért is, mert olyan szerencsés vagyok, hogy Rácz Istvánt barátomnak mondhattam.

Rácz István Kalevala

Kalevala- Rácz István fordítása

A Kalevala egyik legnagyobb jelentösége, hogy létrehozta a finn nemzeti érzést ezzel elösegítve a finnek nemzeti összetartását. A Kalevala klasszikus és a finnség szimbóluma. A Kalevalát összegyüjtött és kiadott Elias Lönnrot  már az 1800-as években hangsúlyozta az eposz finn nyelvre gyakorolt jelentöségét . Hatása napjainkban is érzödik, a ”kalevalaiság”-ról manapság is beszélünk.

Kalevalainak tarthatunk kézimunkákat, tájakat söt a finnekre jellemzö un. sisu fogalmát,   az állhatatos akaratot és  minden nehézséggel szembeszálló  kitartást . Az alábbi képen Finnország centenáriumának évében 2017-ben készült horgolt takaró látható , melyet annyian horgoltak, ahány négyzetböl áll , azaz 24 szorgalmas nö kézimunkája ez.

Kalevala peitto 2017

Kalevala takaró 2017.

A Kalevala régi hagyományokra visszatekintö lelke ma is él Finnországban.Az 1935-ben  Elsa Heporauta iró kezdeményezésére alakult

Kalevalaisten Naisten Liitto – Kalevalai nök szövetsége – jelenleg 52 tagszervezettel fáradozik a hagyományok örzésén, tiszteletén és ápolásán.

lataus

Kalevalai nök szävetsége

Róluk egy rövid film itt látható és hallható https://youtu.be/j6rqnuBJfFg. A finnül nem tudóknak is ajánlom, a képek magukért beszélnek.

Külön örömmel említem, hogy ennek a politikailag független , aktív szervezetnek 2015 óta magyar nö az elnöke Dr.  Ildikó Lehtinen .

A Kalevala nemcsak a nemzeti öntudatot befolyásolta, hanem a müvészeteket is. A festményeken kívül szobrok, zene, TV –programok és szindarabok is születtek.

Adriaan van der Hoeven holland irodalmár a Kalevala hatását kutatva 1850- és 2000 között 2500 Kalevala tárgyú festményt, grafikát,  szobrot, illusztráciot, képregényt  és vázlatot gyüjtött össze.

Adriaan van der Hoeven

Adriaan van der Hoeven

Az egyik legrégebbi festményt a svéd Johan Zacharias Blackstadius festette 1851-ben.

Väinämöinen_kiinnittää_kielet_kanteleeseen

A kép címe : Väinämöinen kiinnittä kielet kanteleeseen = Väinämöinen a kantele húrjait teszi fel.

A Kalevala illusztrálására több versenyt is rendeztek, többek között 1885-ben és  1893-ban. Szobrászok részére 1938-ban volt verseny és 1985-ben a Kalevala 100. születésnapján plakátok tervezésével versenyezhettek a müvészek. Az illusztrációk közül feltehetöen a legismertebbek  Akseli Gallén Kallela festményei.

 

Jelenleg sok fórumon át igyekeznek Finnországban  fenntartani és élövé tenni a Kalevalát hangsúlyozva  annak sokoldalú kultúrális jelentöségét.

Az egyik legérdekesebb internetes oldal neve RyhmäRenki, Kirsi Alastalo alapította . Ö nagyon sokoldalú , föiskolákat végzett ”emäntä” = háziassonynak mondja magát . Foglalkozott idösekkel, fiatalokkal  és pszichés problémákkal küszködökkel is. Több  Kalevalához kapcsolódó játékot, rejtvényt is tervezett . Ezek közül egy a

Kalevala képjáték – Kalevala kuvapeli

Kalevala-kuvapeli-kuva-500px

 

A játék lényege, hogy 12 Kalevala tárgyú müvészi képalkotást  kell összekapcsolni 12 Kalevala versidézettel. A képek itt láthatók : https://ryhmarenki.fi/wp-content/uploads/2019/02/Kalevala-kuvapeli-KUVAT.pdf

A versek itt olvashatók : https://ryhmarenki.fi/wp-content/uploads/2019/02/Kalevala-kuvapeli-RUNOT.pdf

A helyes válaszok itt vannak : https://ryhmarenki.fi/wp-content/uploads/2019/02/Kalevala-kuvapeli-VASTAUSDIAT.pdf

A helyes válaszokat a képekkel együtt diák formájában lehet megnézni, nagyo tanulságosak, érdekesek és maradandó élményt nyújtanak.

Kedves Olvasók !

Finnországi leveleimet immár 11. éve írom rendszeresen. Ezek között a Kalevalával kapcsolatosak itt olvashatók :

 

Mai levelemmel  ismét egy kicsit arra szeretnék rávilágítani, hogy milyenek is a finnek ? Többek között  ilyenek : kegyelettel, tisztelettel. örömmel és büszkén örzik, ápolják és ünneplik nemzeti értékeiket, melyek között a Kalevala az egyik legfontosabb helyet foglalja el.

 

Judit Mäkinen

 

Forrás:

2 thoughts on “Február 28 : Kalevala napja. 292.levél

  1. Visszajelzés: Február 28. Kalevala napja, a finn kultúra napja | Finnországi Levelek / Letters from Finland.

  2. Alapos áttekintés a Kalevala-val kapcsolatos tudnivalókról.

    On Fri, Feb 28, 2020 at 4:02 PM Finnországi Levelek / Letters from Finland. wrote:

    > finnorszagilevelek/letters from Finland/kirjeitä Suomesta posted: > “Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra > Kedves Olvasók ! Február 28.napja Finnország nemzeti szimbólumai közül az > egyik fontos szimbólum, nevezetesen a nemzeti eposz, a Kalevala napja. > Mindenütt lobognak a nemzeti színü zás” >

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.