Mit adjak Neked vigasztalásul  ? A saját hajamat adom ! 291.levél

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarorságra

Kedves Olvasók !

Talán sokan csodálkoznak mai levelem címén, pedig egy rendkívüli és egyben megható akcióról van szó.

Mindnyájan tudjuk,  hogy azok akik rosszindulatú daganat miatt sejtmérget tartalmazó gyógyszereket kapnak rövidesen elvesztik a hajukat. Ezzel az illetö nagyot változik , szinte magát sem ismeri meg a tükörben. Szerencsére a legtöbb ilyen betegségen átesönek a kezelés  után újra kinö a haja, nem  egyszer dúsabban mint a betegség elött. Meglepetések is érhetik azt akinek nem olyan színü haja lesz, mint volt esetleg szögegyenes haj után göndör fürtjei lesznek. Ez a folyamat azonban lassú és az átmenti idöben parókára van szükség. A parókának óriási jelentösége van, elsösorban pszichés szempontok miatt.

Sajnos a rosszindulatú betegségek nem csak az öregeket sujtják. A daganatos betegségek a gyerekek halálának okai között is gyakoriak, a balesetek, veleszületett fejlödési zavarok és kromoszómarendellenességek után a leggyakoribb halálok a rosszindulatú betegség a 15 éven aluliak között.

Ezek a kezelt gyerekek is parókára szorulnak. A legjobb parókák nem müszálból hanem igazi hajból készülnek.

Egy kis háttér

Történt Angliában 2005-ben, hogy Hannah Tarplee 5 éves  kislány rosszindulatú daganat miatt egy évi betegség után meghalt. Betegsége miatti kezelés következtében 4 éves korában kihullott a haja ami a kislányt nagyon elszomorította.  Az ö emlékére szülei Simon Tarplee és  Wendy Tarplee-Morris valamint az óvodája  vezetöje Tim Lowe egy fodrászházaspárral – Peter és Tracey Prosser –  együttmüködve jótékonysági alapítványt létesített Little Princess Trust / Kis hercegnö alapítvány  néven.

Little Princess Trust

Ez az alapítvány teljesen ingyen ad igazi hajból készült parókát rosszindulatú betegség miatt haját elvesztett gyerekeknek és fiataloknak. Az alapítvány 10 év alatt – 2006-2016 között – több mint 8000 parókát közvetített.

Milyen hajat lehet adományozni ? A tiszta és egészséges befont  font haj hossza minimum 17 cm kell legyen és ösz hajszálak max. 10 %-ban lehetnek a hajszálak között.

Anni-Sofia Hoppi 32 cm

Az alapitvány internetes oldalán részletes eligazítás található a haj minöségére és állapotára vonatkozóan, pl.  ne legyen vizes és ha festett a festék természetes forrásból legyen ! A videoval támogatott  eligazítás itt olvasható https://www.littleprincesses.org.uk/donate-hair/

Haj adományozása Finnországban

Az angol jótékonysági alapítvány munkájába Finnország is bekapcsolódott. Egy helsinki fodrászatvolt a közvetitö egészen a múlt év végéig.  Jelenleg ez az üzlet az új,  finn gyermekkórházat támogatja és ezért most  a hajat egyenesen lehet Angliába küldeni erre a címre:

 • The Little Princess Trust
 • Broadway House
  32-35 Broad StreetHerefordHR4 9AR
 • Great Britain

 

Tukkaoperaatio / Hajoperáció néven 2016 –ban és 2017-ben  rendeztek kampányt erre a célra. A néven Facebook csoport is létezik, Sofia Rautapuro alapította. Itt található  :  https://www.facebook.com/groups/tukkaoperaatio/ Sofia édesanyja megbetegedésének idején alapította a Tukkaoperatio = Hajoperáció nevü jótékonysági csoportot . Mivel Finnországban nincs lehetöség az adományozott haj feldolgozására,  az angliai Little Princess Trust alapítványhoz fordult. Két kampányt is rendezett együtt Satu Rautalahtival, aki maga is átesett betegségen. A második kampány idején 3 656  hajfonatot gyüjtöttek össze !

 

2017-ben Kristiinankaupunki városában egy Studio 45 nevü fodrászüzlet is rendezett jótékonysági kampányt A két fodrász- tulajdonos Teresa Sjöqvist ja Sara Andtfolk elhatározták, hogy ingyen csinálnak új frizurát azoknak, akik jótékonysági célra adva  levágatják a hajukat náluk. Tizenkét adományozót találtak, a legfiatalabb a 9 éves Alva volt. Az ö haját így vágták le : https://www.facebook.com/studio45KRS/videos/1426882767354714/

Finnországban a haj adományozása sok városban megvalósult. Poriban a tízéves Pinja Nieminen több mint 30 cm.-es hajfonatot ajándékozott .

Pinja Niemelä 10 v

Pinja Nieminen

Nem csak nök ajándékoznak hajfonatot jótékonysági célra. Ouluban a 18 éves Jere Koskela adta oda két éven át növesztett hosszú haját .

 

Jere Oulu

Jere Kokkonen

Matti Inha Kokkolában szintén bekapcsolódott a mozgalomba. Az  ö képe itt látható:

Matti Inha Kokkola

Matti Inha

Az adományozók – gyerekek és felnöttek, nök és férfiak –  sora hosszú és a legtöbben nem elérhetök  a nyilvánosság részére.

Kedves Olvasók !

Mai levelemmel a finnek egyik olyan tulajdonságára szeretném felhívni a figyelmet, ami sokszor rejtve marad az idegenek elött. Gyakorlatban valósul meg a Hädässä ystävä tunnetaan = A bajban ismerjük meg a barátot mondás. És ehhez elsösorban nem pénz  hanem jó szívre és segíteniakarásra van szükség .

 

Judit Mäkinen

Ui: A finnül tanulók és tudók részére szeretettel ajánlom ezt a kis videót. A 13 éves Seera haját vágja le egy fodrász Beszélgetésük könnyen követhetö.  https://www.youtube.com/watch?v=js1L_zdue5o

Forrás :

 

2 thoughts on “Mit adjak Neked vigasztalásul  ? A saját hajamat adom ! 291.levél

 1. Kedves Judit!
  A legszomorúbb egy gyermek súlyos betegsége, elvesztése.
  Elismerésre méltó a lelki támogatásuk. Magam is olvastam hasonló történetről, de ilyen szervezetten most általad.
  Nem is nézem jó szemmel a celebek és más hölgyek hajbeültetési divatját.
  üdvözlettel. Lia.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.