Furcsánál is furcsább az idei tél

Kedves Olvasók !

Már többször említettem, hogy Finnországban idén rendkivül furcsa tél van. Általában februárban hó fedi az egész országot, a tavak és a tenger is befagytak már ilyenkor.

Idén más a helyzet.

Az ország déli és középsö részén NINCS hó !

Mint látható az ország északi és észak-keleti részén viszont több mint 1 m vastag a hótakaró.  Ez a kép a mai Iltasanomat ujság képe. A képen látható férfi 192 cm magas.

d1ed3d56e9804124ad895fad84dabe31

Hókáosz a Lappföldön

A Lappföldön Sodankylä-ben 119 cm , Kittilä-ben 115 cm és Salla-ban 113 cm vastag a hótakaró. A fenti képen az ahol a lapátok láthatók egy nyaraló háztetöje , ahonnét a havat le kell lapátolni, nehogy beszakadjon a tetö az 1 m vastag hóréteg súlya  alatt . Ezt a képet Jani Palsamäki küldte be az újsághoz, a kép Enontekiö-ben készült és jobban itt látható :

lataus

Foto: Jani Palsamäki 

Ezen a héten van Finnország déli részében az iskolások síszünet néven ismert téli szüneti hete. Sielésröl szó sincs. Helsinkiben egy pár helyen van müjég, igy korcsolyázni tudnak azok, akiket a szülök vagy ismerösök a jégpályára visznek.

A költözö madarak egy része már megérkezett. Ujsághírek szerint az ország Espooban  a  egy feketerigó  fészkéböl február 11.-én  kirepültek az elsö fiókák ! Finnországban, februárban !!   Erröl a Birdlife Suomi szervezet számolt be 

Idén a gyerekeket Helsinkiben ilyen hóember örvendezteti. Még építeni se kellett, “magától ” született meg.

Snowman in Helsinki

Hóember Helsinkiben 2020 febr.10

A tavaszi virágok közül több helyen- pl. az én kis kertemben is –  virágzik a hóvirág, normálisan áprilisban a hó elolvadása után virágzik, de most nincs hó !

Megdöbbentö hír, hogy Turkuban a  cseresznyefák bimbói is nyiladoznak, mint a mellékelt képen látható

Turku Feb 2020

Turku 2020 febr. 18

Eddig azt hittük, hogy Finnországban négy évszak van. A 2019-es évben csak 3 évszak volt tavasz, rövid nyár és kivételesen hosszú ösz.

Hogy milyen lesz idén  a nyár, az majd csak késöbb derül ki. Egyenlöre áradnak a folyók és a hullámzó tavak vizének szintje fél méterrel magasabb a normálisnál az ország déli és középsö részében.

Vajon komolyan hiszi-e még valaki, hogy nincs klímaváltozás ?

Judit Mäkinen

 

2 thoughts on “Furcsánál is furcsább az idei tél

 1. Kedves Judit!
  Aggasztó hírek ! Így nem igen lesz cseresznyétek. Remélhetőleg a rigófiókákra nem jön egy váratlan fagyos lehűlés. Meg van zavarodva a természet.
  Reméljük valahol már van alternatíva erre a változásra.
  Üdvözlettel.Lia.

  Kedvelés

  • Kedves Lia ! Ezek díszcseresznyefák. Nálunk csak itt-ott van egy-egy cseresznyefa, a termésnek nincs gyakorlati jelentösége. A cseresznyét a madarak eszik meg. Finn üzletekben általában külföldi cseresznyét lehet kapni majd valamikor május-júniusban. Hogy hol van a természet változására alternativa azt nem tudom. A globális felmelegedés ellen azok az államok amik leginkább felelösek ezért semmit nem csinálnak. Szeretettel üdvözöl: Judit

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.