Mindenféle társaság : Sibelius társaság az egész világon. 290. levél

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

 

Kedves Olvasók !

Örömmel olvastam nemrégen, hogy Magyarországon megalakult a Sibelius társaság. A zenekedvelök részére Sibelius neve nem ismeretlen. Feltételezem azonban, hogy sokan vannak Önök között olyanok, akik Jean Sibeliusról- Finnország legismertebb zeneszerzöjéröl – nem hallottak , de  érdeklödnek a finn zene iránt.  Sibeliusról  egy régebbi levelemben már részletesen beszámoltam , az itt olvasható : https://finnorszagilevelek.com/2014/12/04/125-level-tuusulanjarvi-i-sibelius/

250px-Sibelius_with_notes

Jean Sibelius 1865-1957

Finnországban a nemzeti hagyományok ápolása fontos dolog és több olyan szervezet, egyesület és társaság van az országban, melyek fö feladata a finn kultúra megörzése, fenntartása és ápolása. Ezek közé tartozik mai levelem témája a finn

Finn Sibelius társaság

Jean Sibelius 1957 szeptember 20.-án halt meg. Már ugyanabban az évben, három hónappal a halála után december 7.-én megalakult a nevét hordozó  Sibelius társaság.

Sibelius seura logo

A társaság elsö elnöke Lauri A. Puntila ( 1907-1988) professzor volt. Az elsö nagy feladat a Sibeliusról elnevezett parkban felállítandó szobor volt, melyet 1967-ben avattak fel.

 

A szobor Eila Hiltunen szobrász müve

 

. Ehhez a szoborhoz személyes élményem füzödik. A szobor rozsdamentes acélból készült csöveit a müvésznö egy segéddel személyesen forrasztotta össze a parkban. Ezen a parkon át vezetett az én utam a munkahelyemre . Így követhettem az óriási müemlék felállításának mozzanatait és a munka elörehaladását.

sibelius_park

Sibelius emlékmü Helsinki

Ez az emlékmü jelenleg Helsinki egyik leglátogatottabb látnivalója. A müalkotás egy verseny gyöztese. A versenyt 1961-ben hirdették  meg és határidöre 150 pályázat érkezett. Mivel a bírálóbizottság nem tudott dönteni, a pályázatot egy év mulva megismételték, ennek gyöztese volt az akkor 40 éves Eila Hiltunen Passio Musicae nevü müvével.

Eila Hiltunen

Eila Hiltunen 1922-2003

A bírálóbizottság által választott gyöztes mü nem váltott ki egyhangú elismerést a Sibelius társaság vezetöségében akik közül a müvet többen is absztraktnak és szentségtörönek tartották. Mivel a mester arcképe nem tartozott az eredeti kompozicióhoz a végleges döntés csak 1963-ban született, amikor a müvésznö Sibelius arcképével egézítette ki a kompoziciót.

Siba

Jean Sibelius

 

Eila Hiltunen segédként Emil Kukkonent 21 éves hegesztöt alkalmazta és kettesben kezdtek hozzá Lauttasaariban egy barakkban a  kb. 600 csöböl álló több mint 20 tonna súlyú emlékmü csöveinek összehegesztéséhez. Sajnálatomra Emil Kukkonenröl nem találtam képet.  A végleges munka – az elkészült négy rész összehegesztése-  az emlékmü helyén az akkor már Sibeliusról elnevezett parkban  a müalkotás jelenlegi helyén történ, mint ezt fentebb emlitettem. A munkát nagy közönség nézte végig. Végleges formájában a monumentum 8,5 m magas , hossza 10,5 m és mélysége 6,5 m.

A Sibelius társaság másik nagy müve a Sibeliusról elnevezett nemzetközi hegedüverseny alapítása.

Sibelius hegedüverseny

Ezt a nemzetközi  versenyt elöször 1965-ben szervezték , Sibelius 100. születésnapjának évében. A verseny idén november 22 és  december 3 között  kerül 12. alkalommal megrendezésre .

logo-Jean-Sibelius viulukilåpailu

Sibelius hegedüverseny

A Sibelius nemzetközi hegedüversenyen minden olyan versenyzö részt vehet, aki 1990-ben vagy azután született. Májustól lehet jelentkezni a háromfázisú versenyre, melyen a különbözö fordulókban  elöadandó müveket már nyilvánosságra hozták.

.Sibelius emlékét a társaság másképp is örzi. Ennek egyik formája a

Sibelius emlékérem

Az elsö ilyen érem a zeneszerzö 50 . születésnapjának ünnepléséhez füzödik. Az érem Ville Vallgren ( 1855-1940)  szobrász müve , bronzból készült.

1.Sibelius mitali

Sibelius érem

A világháború miatt az érmet elöször 1920-ban verték Berlinben Otto Oertel Die Berliner Medaillen –Münze nevü gyárában .  Ezt az érmet elöször 1965-ben osztották ki három személynek. Ök az államelnäök Urho Kekkonen, Sibelius özvegye Aino Sibelius és a világhírü karmester Herbert von Karajan voltak.

A finn Sibelius társaság egyik nagy munkája

Sibelius összes müvének kiadása

Ez egy évtizedes munka. A kiadást 52 kötetre tervezi a társaság együtt a Nemzeti könyvtárral és a Breitkopf&Härtel kiadóval. Az elsö kötet 1996-ban jelent meg. A 2015-ös év végén 26 kötet , azaz a tervezett kiadások fele volt készen. A teljes képhez nagyban hozzájárul, hogy 1982-ben Sibelius örökösei az összes hagyatékban fellelt kéziratot a Helsinki Egyetemnek ajándékozták

A sorozat 24.kötete Sibelius Opus-szám nélküli zongorára írt müvei, ezeket  Anna Pulkkis Sibelius-kutató gyüjtötte össze.

822028ec-53e2-4242-b41d-bc093bf847bd-w_720

Sibelius életmüvét több külföldön müködö Sibelius társaság is örzi.

Külföldi Sibelius társaságok

A világ elsö Sibelius nevét viselö társaság az Egyesült Államokban közelebbröl Pennsylvania állam Pittsburgh-hoz közeli  Monessen nevü bányavárosában jött létre 1915 július 8.-án. Itt dolgozó finn emigránsok akkor alakítottak egyesületet Finnish-American Musical Club néven. A finn vezetöségnek bátor ötlete támadt: felkérték Sibeliust, hogy  felvehessék az ö nevét ! Az erre vonatkozó rendkívül udvarias és hazafias lelkü levelet 1915 augusztus 4. napján írták alá a vezetöség tagjai. Társaságuk nevét Sibelius Club névre szerették volna változtatni és legnagyobb örömükre, egyben meglepetésükre is Sibelius hozzájárult a tervhez. Zenekaruk Louhi Band néven ismert lett egész Amerikában.( A Kalevalát ismerök tudják, hogy Louhi a fin nemzeti eposz egyik központi alakja ) 

Louhi Band

Louhi band

 

Angliában 1984-ben alakult a United Kingdom Sibelius society Németország Sibelius társasága 1991-ben alakult , a neve : Die Jean Sibelius Gesellschaft Deutschland e.V.Norvégiában 1994 óta van Sibelius társaság: Sibelius selskapet i Norge néven. Ezeken kïvül müködik az Egyesült Államokban  The Sibelius Society in U.S.A. és Japánban a The Sibelius Society of Japan, Litvániában The Sibelius Society of Lithuania, Olaszországban Sibelius Society Italy, Izraelben pedig egy Sibelius csoport létezik. Itt említem meg, hogy a 3. alkalommal rendezett Sibelius hegedüverseny gyöztese Yuval Yaron izraeli müvész volt.  A Sibelius hegedüversenyt itt lehet meghallgatni az ö elöadásában. https://www.youtube.com/watch?v=zQtg2qmldag

Finnországban Sibelius-társaság müködik Helsinkin kívül  Hämeenlinna- ban 1958  és Järvenpää-ben 1959 óta.

Magyarországi Sibelius társaság – Unkarin Sibelius seura

A  Sibelius társaság Magyarországon alakult 2019 májusában. Erröl a Parlando nevü magyar nyelvü, internetes ujság így számol be :

”Bemutatkozik a Magyar Sibelius Társaság Egyesület Hosszú előkészítés után 2019 májusában megalakult a Magyar Sibelius Társaság Egyesület, a MAST. Első támogatója és fáradhatatlan segítője a Finn Sibelius Társaság (Sibelius-Seura) elnökségi tagja, Jorma Mäenpää volt. A MAST alapítóinak célja az volt, hogy a finn zeneszerző életművét Magyarországon népszerűsítse, a magyar-finn zenei kapcsolatokat ápolja és erősítse. E célok elérésében nagy segítséget jelent, hogy az alapító tagok többsége zenész, számukra Sibelius művei jól ismertek és kedveltek. Örömmel szerveznek e művekből hangversenyeket Magyarországon és a határokon túl is. A MAST céljai között szerepel még a Sibelius-életművel kapcsolatos kiadványok megjelentetése, tudományos előadások szervezése, a zenei vonalon elismert külföldi és magyar szakemberek találkozásának és tapasztalatcseréjének megszervezése, a külföldön működő Sibelius Társaságokkal való kapcsolat kiépítése és velük közös programok szervezése. A MAST elnöke Szabadi Vilmos kiváló hegedűművész, aki szoros kapcsolatban áll a Finn Sibelius Társasággal és kurzusokat tart Finnországban. ”

A cikk teljes egészében itt olvasható : http://www.parlando.hu/2020/2020-1/Sibelius.pdf

Kedves Olvasók !

Sibelius zenéjének rajongójaként szeretettel köszöntöm a Magyar Sibelius társaságot remélve, hogy a társaságon keresztül egyre több magyar zenekedvelö ismerheti meg Jean Sibelius, Finnország egyik legjelentösebb zeneszerzöjének hallhatatlan müveit.

 

Judit Mäkinen

2 thoughts on “Mindenféle társaság : Sibelius társaság az egész világon. 290. levél

  1. Visszajelzés: Finnország a lobogó zászlók országa-392.levél | Finnországi levelek/ Suomesta unkariksi/Hungarian letters from Finland

  2. ​Rendkívül alapos és jól dokumentált tudósítás a Sibelius emlékműről (Helsinki) és a világszerte működő Sibelius Társaságokról.

    ________________________________

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.