Február 5 :  J. L. Runeberg napja, zászlós ünnepnap

 

Kedves Olvasók !

Mint ismeretes Finnországban az egyik legfontosabb nemzeti szimbólum a finn zászló. Az év sok napján lobognak a zászlók országszerte. Egy ilyen nap február 5.-e, Finnország nezeti költöjének Johan Ludvig Runebergnek születésnapja.

Runebergröl többször is írtam, akit érdekel részletesebben az ö élete  nézzen be ide : http://www.magyarfinntarsasag.hu/index.php?ugras=hirolvaso&hirszama=48292&nyelv=0

A legnagyobb ünneplés a költö sokévi lakhelyén Porvoo városában lesz az ö lakóházában. A költö 1852-1877 között lakott ebben a házban, mely jelenleg Finnország legrégibb  múzeumként látogatható családi otthona. A ház 1882-ben került a finn állam tulajdonába berendezése eredeti formájában mutatja meg a látogatónak egy polgári család otthonát.

A múzeum ma ingyen látogatható. A látogatók csináltathatnak magukról régimódi arcképet, este a ház ablakait ünnepi gyertyák világítják meg. A költöröl elnevezett süteményt : Runeberg tortát az udvaron felállított bódéban árusítják . Erröl a süteményröl bövebben itt lehet olvasni : https://finnorszagilevelek.com/2020/01/29/mindenfele-verseny-sutemenyek-versenye-289-level/

Az idöjárás kedvez a látogatásra, minusz 2 C fokos száraz hideg  és ragyogó napsütés várja azokat akik tisztelik , ápoják  és fenntartják Finnország nemzeti hagyományait.

 

 

Judit Mäkinen

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.