Mindenféle verseny : sütemények versenye . 289.levél

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók !

Mindenki tudja, hogy számtalan verseny létezik sportversenyek, zenével kapcsolatos versenyek, ki mit tud versenyek, sütés-fözés vesenyek  stb.stb. Számtalan szinten versenyezhetnek az emberek, de versenyeznek az állatok is mint pl. a  lovak vagy a kutyák. Ismertek a virágversenyek, a macskák szépségversenyei, Finnorszagban az óriásra nött zöldségek is versenyeznek, utóbbiról egy régebbi bejegyzésemben már írtam itt: https://finnorszagilevelek.com/2018/10/07/mindenfele-bajnoksag-zoldsegek-finn-bajnoksaga-248-level/

De vajon hányan gondolnak arra, hogy  a sütemények részére is szerveznek versenyeket. Közelebbröl ugye a cukrászok és pékek versenyeiröl van szó , az általuk megálmodott és elkészített sütemények versenyeznek egymással. Ki a szebb, ki a fínomabb, ki a müvésziesebb, ki közelíti meg leginkább a kiírt verseny feltételeit ?

Mai levelemben a finnországi süteményversenyekkel foglalkozunk.

Suomi 100 sütemény – a centenáriumi év gyöztes süteménye

Az önálló Finnország születésének 100. évében 1917-ben rendezték azt a versenyt, melynek segítségével a hivatalos ünnepségeken tálaltak ünnepi süteményeket is. Ezt a versenyt egy Oulu városáben levö Huovisen Leipomo nevü cukrászda süteménye nyerte el.

Suomi 100 Hangenkierre

Suomi 100 – Hangenkierre

A Hangenkiere nevü süteményt Susanna Rättäri cukrász tervezte, tésztája zabpelyhet tartalmaz, tölteléke csokoládéból és feketeribizli –- krémböl áll. A zsüri külön köszönte meg a finn alapanyagok használatát.

Jean Sibelius sütemény

Finnország legismertebb zeneszerzöjének Jean Sibeliusnak 2015-ben volt  a 150. születésnapja. Erre az ünnepre készült el a Sibeliusról elnevezett ünnepi sütemény. A Sibelius Finland Experience nevü sütemény Juha Rissanen cukrászmester alkotása.

 

 

Ez a sütemény Finnország centenariumi évében 2017-ben sok hivatalos esemény alkalmával került  az ünnepi asztalokra.  Finn alapanyagokból készült, többek között áfonyát is használtak hozzá. Íze kissé emlékeztetett az gyenge  füst ízére.

Minden túlzás nélkül elmondható,  hogy a legismertebb és legkedveltebb ünnepi sütemény Finnország nemzeti költöjének Runebergnek nevéhez füzödik. A sütemény neve

Runebergin torttu = Runeberg torta

Nevétöl eltéröen nem egy hagyományos tortát kell elképzelni, hanem egy mini tortát, nevezhetjük akár tortácskának is.

260px-Runebergintorttu

Runeberg torta

A  sütemény ” föszezonja ”  a költö születésnapján február 5.-én  van, de mindenütt kapható már január közepétöl. A receptet Fredrika Runeberg asszonynak, a költö feleségének tulajdonítják, bár lehetséges, hogy egy Lars Astenius nevü cukrászmester módosított receptjéröl van szó. Állítólag a  sokgyerekes háztartás  otthon található anyagait használta fel Fredika a sütéshez

Sokféle receptje van ennek a süteménynek és magyar háziasszonyok is sütötték már 15 évvel ezelött. Ezért idemásoltam a  Magyar-Finn társaság 2005-ben nyilvánosságra hozott receptjét.

”A híres Runeberg­ torta receptje

8 db sütemény elkészítéséhez:

Végy 100 g vajat, keverd össze 1 dl cukorral! Végy egy tojást, keverd ezt is hozzá, majd tedd félre!
Egy másik tálban keverj össze 1 dl zsemlemorzsát, 1 dl lisztet, 1 dl apróra vágott mandulát, és fél kávéskanál sütõport! A két tál tartalmát jól keverd össze! Ezután a masszát rakd 8 formába (lehet papír is), majd ezeket a 200 fokra elõmelegített sü­tõbe 15 percre!

(a porciózást ízlés szerint másképp is el lehet végezni).
Díszítés: A megsült tészta tetejére porcukorból és egy kevés vízbõl fehér körlapot formázunk, majd málna- vagy eperlekvárral koronázzuk meg a süteményt.
A legenda szerint Runeberg minden reggelire ezt fogyasztotta. ”

A sütemény nek saját kis henger alakú formái vannak, de ez nem okvetlenül szükséges, nálunk is sütik papírformában

 

lataus

 

Egy talalékony háziasszony ilyen képet közölt a Runeberg tortáról- ez most már ”igazi ” torta ”

8e7b5f8cf4dce3dc233cba950c2465eb

“Igazi” Runeberg torta

Soha nem gondoltam arra, hogy így is lehet Runeberg tortát sütni, de most úgy tünik, hogy  a finn háziasszonyok találékonyságának nincs határa.

Kedves Olvasók !

Finnországban a téli hosszú estéken és délutánokon sokan szívesen sütnek mindenféle fínomságot. A finn sütemények legnagyobb része nem kacifántos alapanyagokat tartalmazó  szerint, hanem egyszerü, hazai alapanyagok, erdei gyümölcsök  felhasználásával készül .

Ha esetleg valaki Önök közül megsüti a Runeberg tortát, nagyon szívesen hallanék az eredményröl.

 

Judit Mäkinen

 

 

 

6 thoughts on “Mindenféle verseny : sütemények versenye . 289.levél

 1. Visszajelzés: Február 5 :  J. L. Runeberg napja, zászlós ünnepnap | Finnországi Levelek / Letters from Finland.

 2. Kedves Judit!
  A bennünk lappangó játékos hajlam miatt, magam is szoktam versenyezni, pingpongba, úszásban, de a sütemény verseny igazi kihívás lenne. Inkább zsűriznék, vállalnám a + kilókat.
  Szeretettel üdvözöllek. lia.

  Kedvelés

 3. Ügyes a nagy torta.

  On Wed, Jan 29, 2020 at 9:46 AM Finnországi Levelek / Letters from Finland. wrote:

  > finnorszagilevelek/letters from Finland/kirjeitä Suomesta posted: > “Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra > Kedves Olvasók ! Mindenki tudja, hogy számtalan verseny létezik > sportversenyek, zenével kapcsolatos versenyek, ki mit tud versenyek, > sütés-fözés vesenyek stb.stb. Számtalan szinten ve” >

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.