Széncinke mint kártevö ! – ki hinné ?

Kedves Olvasók !

Mindnyájan ismerjük a széncinkéket, különösen télen gyakori vendégei a madáretetöknek. De ki gondolta volna, hogy ez a kis madár milyen nagy kárt tud okozni !Mivel feltételezem, hogy senki nem gondol ilyesmire mai levelemben Finnországban elöfordult ritka esetekröl írok. A finn beszámoló a Maaseudun tulevaisuus nevü  újságban jelent meg 2020 jan. 15.-én.

Finn állatorvosok már régebben is közöltek adatokat arról, hogy  téli idöben az istállókba berepült  a cinkék csipegetik a teheneket , különösen akkor ha a gazdaságban nincs madáretetö..

lehmä ja tintti

Barátok-e a tehén és a cinke ? 

Tavaly novemberben  a Lappföldön a cinkék többezer eurós károkat okoztak. De vajon hogyan ?

Erröl számol be  Tuomo Leinonen gazda  a Lappföld Simo nevü helységében.

Az istálóba repült cinkék a tehenek tögyét csipegették véresre úgy, hogy  szerencsétlen tehenek tögye begyulladt és a fájdalmas gyulladás miatt nem lehetett fejni azokat. Finnországban a teheneket gépek fejik, a beteg tehenek nem hajlandók a géphez még közel se menni, nemhogy fejni lehetne öket. ìgy néz ki az okozott kár

Talitintti gyilkos !

Cinke okozta kár !

Leinonen istállójából 7 fejöstehenet kellett emiatt vágóhídra küldeni, a kár meghaladja a 15 000 eurót.Hogy miért viselkednek így a cinkék ? Feltehetöen a tej zsírtartalma csábítja öket a tehenekhez.

Hogy a cinke szereti a zsírt azt már máshol is megfigyelték. A télen hibernáló denevérek fejét is lyukasra kopogtatták már cinkék, tudvalévöen az agyszövetben  magas a zsírtartalom. Erröl magyar szerzök is beszámoltak.

Finnül a széncinke neve: taliitintti = faggyúcinke !

Leinonen eteti a madaraakt télen, így feltehetöen nem éhségükben mennek a tehenekhez.

cinkék

Az istállótól 100 m.-re csipegetnek a cinkék 

Az istálló minden ablakán és a kéményekben is – Finnországban télen füteni kell az istállókat –  drótháló van. De a cinkék berepülnek ha az ajtót kinyitják.

Ez a váratlan nagy kár lelkileg is megviseli Tuomo Leinonent. Az összes eset 2019 novemberében történt. Kis borjúkoruktól nevelt teheneiröl teljesen váratlanul kellett lemondania.Ez nekem egy teljesen felfoghatatlan katasztrófa mondta Leinonen.

Lleinonen

Tuomo Leinonen 

Az ö állatai  tiszta Holstein fajtájúak, egy tehén átlagos évi hozama 13 000 kg. Leinonen foglalkozik a  Holstein tehenek tenyésztésével is, munkáját nemrégiben az “Év lappföldi gazdája”  díjjal tüntették ki.

A beteg állatok gyógyítása az állatorvosoknak is sok munkát jelentett tavaly. Másfél hónap alatt 14 tehenet kezeltek. Ez egy nagyon nagy szám, mivel tögy – gyulladás az elözö évben csak 3 állatnál fordult elö – azokat sem a cinkék okozták.

A széncinkék Simo-ban egy másik gazdaságot is terrorizáltak. Virpi Parpala beszámolt arról, hogy náluk 15 tehén betegedett meg a cinkék miatt és ezekböl ötöt a vágóhídra kellett vinni. Ö feltételezi, hogy a madarak a meleget keresve repülnek be az istállóba.

Kedves Olvasók !

A fenti képekkel ellátott szöveg a Maaseudun tulevaisuus / A vidék jövöje c. újságban jelent meg 2020 január 15.-én szerzöje Tuulikki Viilo. A cikk teljes egészében finnül itt olvasható :https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.793438

Judit Mäkinen

2 thoughts on “Széncinke mint kártevö ! – ki hinné ?

  1. Kedves Judit!
    Egészen horrorisztikus történet szegény állatokról. Az ember nem hinné, mi mindenre kell figyelni! Jó, hogy tehenünk nincs,de cinkéink vannak.
    Nagyon megleptél!!!
    Üdvözlettel. Lia.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.