Volt egyszer , hol nem volt tél Finnországban

 

Kedves Olvasók !

Minden számítás szerint most tél van Finnországban, melynek egy harmada az északi sarkkör fölött van. Azaz tél lenne ha lenne ! Idén rendkívüli a helyzet, ilyen meleg januárra senki nem számított. És arra sem, hogy a fekete karácsony után az újév is fekete – legalábbis az ország déli részén.

 

lumikartta-8-1-2020-ilmatieteen-laitos

Hótérkép 2020 jan. 8 

A fenti kép hótérkép  mely azt mutatja, hogy hol volt hó és ha volt hány cm vastag volt a hóréteg  2020 január 8.-án Finnországban. Az azóta eltelt egy hét alatt nincs változás. A déli országrészen, valamint  a nyugati és a déli tengerparton  a gyerekek egyenlöre csak várják, hogy a karácsonyra kapott téli sporteszközöket :  síléceket, szánkót, korcsolyát  kipróbálhassák. Korlátozott körülmények között csak korcsolyázásra van lehetöség.

De reménykedünk, hogy talán majd a február meghozza a várvavárt havas  telet hozzánk is. A hótakaró  világosságot adó hatásának különösen a rövid  téli napok miatt van nagy jelentösége.

Judit Mäkinen

Forrás :

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tama-kuva-sen-kertoo-musta-ja-lumeton-talvi-vallannut-koko-etelaisen-suomen-kaikkeen-on-viela-mahdollisuudet/7684846#gs.s6ssm5

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.