Kis téli szótár – elsö rész

Kedves Olvasók !

Mivel észrevettem, hogy van érdeklödés a finn szókincs bövítése iránt folytatom a finn szókincs bövítését szolgáló kis gyüjteményeket. Most a téllel kapcsolatos szavakat gyüjtjük össze. Pontosabban azokat az összetett szavakat, melyek a talvi = tél szóval kezdödnek. Vidám finn szókincsgyüjtést kívánva üdvözlettel

Judit Mäkinen

Talvi = tél

Kis téli szótár 1
Az északi féltekén csillagászati számítások szerint a tél a dec. 21.-i téli napfordulóval kezdödik és a márciusi tavaszi napfordulóval végzödik. Finnország északi részén a tél sokkal hamarabb kezdödik és sokkal késöbb végzödik, a Lappföldön nem ritkán már október elején kezdödik és áprilisban még vastag a hótakaró. A klímaváltozás föleg az ország déli részén érezhetö, a tél késöbb kezdödik és hamarabb végzödik.

Talvikeli – téli utak 

Talvikeli

Ez a szó havas és gyakran jeges, csúszós útviszonyokat jelent. Óvatosan kell járni és közlekedni. Lehetöleg mindenféle sietést el kell felejteni, Ilyenkor sokkal több idöt kell rászánni ugyanannak a távolságnak megtételéhez, mint nyáron. Ilyen idöben az autóvezetés gyakorlatot igényel és senkinek nem ajánlatos aki nem szokott hozzá az ilyen idöjáráshoz.

Talvitakki – télikabát

HALTI_Hal_halle_n_takki_56508328-4
Finnországban a télikabát nem a lehetö legvastagabb bundát jelenti. Téli viszonyok között legfontosabb a réteges öltözködés, a legfelsö réteg a télikabát, ami lehet vékony is. Fontos, hogy a kabát szél-és esöálló legyen. Legkedveltebb a könnyü pihés-pelyhes kabát, ennek sokféle változata van.


Talvihorros = állatok téli félálma

Talvihorros 2
Más néven hibernáció bizonyos állatok módja a tél átvészelésére. Ilyenkor csökken a testhömérséklet és az anyagcsere, a test a meleg évszakban gyüjtött zsírtartalékokbol él. Ilyen állatok többek között a sündisznók. Ez nem ugyanaz az állapot, mint a medvék téli álma , annak finn neve : talviuni.
Kép forrása https://twitter.com/unikulma/status/672448463355838465

Talvirengas = téli kerék

Hakkapeliitta9_with_studs_white
Finnországban 1936 óta ismeretesek kimondottan a téli viszonyokra tervezett autógumik. Két föfajtájuk ismeretes, a szöges és a szögek nélküli erösen profilirozott gumi. A finn gyártmányú gumikat az itteniek sokkal jobbnak tartják, mint az Európában használt ún. téli gumikat. A legismertebbek és legkedveltebbek nálunk a Nokia Hakkapeliitta nevü szöges kerekei, ilyet mutat a kép.

Kedves Olvasók !

Ez a kis szótár majd kb. egy hét múlva  újra növekszik. Addig is üdvözlettel

 

Judit Mäkinen

 

 

 

One thought on “Kis téli szótár – elsö rész

  1. Visszajelzés: Finn szókincs-Suomalainen sanavarasto | Finnországi Levelek / Letters from Finland.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.