Mit hoz magával az ùj év ? 287. levél

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

 

Kedves Olvasók !

Aranyosi Ervin újévi versének elsö két szakaszával köszöntöm Önöket az újév elsö napján.

Aranyosi Ervin: Az új esztendőre…

Elballag az Óév,
egy új jön helyébe.
Mit kívánjak neked
egy új évbe lépve?

Légy az, aki voltál,
csak kezdj másképp látni,
kezdd el a világod
szeretni, csodálni!

Mint minden új év, az idei is változásokat hoz Finnországban. Ezek közül a legfontosabbak közé tartoznak az adózással kapcsolatos változások.

Mai levelemben ezekröl lesz szó, de az ismertetés rendkívül felületes. Mint a világ sok országában a hivatalos bürokrácia Finnországban is egy öserdöhöz hasonlítható, melyben  a tájékozódás részletes és alapos szakmai segítséget igényel . Jó finn nyelvtudásra is nagy szükség van, mivel a hivatalos nyelv teljesen más, mint a hétköznapok beszélt nyelve.  Mai soraim csak kissé világítanak rá az idén bevezetendö  változások egy részére.

Jövedelmi adó

Mint talán Önök közül sokak elött ismerös, Finnországban minden jövedelmet adóztatnak , a nyugdíjakat is. Az adózás progresszív, azaz az évi  jövedelem nagyságával együtt nö az adókulcs.

tuloverotus-tuloveroprosentti-vertailu-verotus-112018

Jövedelmi adó. Kék = Suomi, piros=más európai országok, zöld – Európán kívüliek

Csak azok nem fizetnek jövedelmi adót akik évi jövedelme 11 000 euró alatt van. A kis jövedelmek adóztatása nem változik, de a közép- és magas jövedelmek adóztatása szigorúbb lesz. Az adófizetök központi szervezetének skálája szerint közepes jövedelemnek számít a brutto havi 3452 eurós jövedelem, ennek jövedelmi adója idén 30,4 % lesz, ami azt jelenti, hogy ebben a jövedelmi kategóriában  a kézhez kapott jövedelem idén  160 euróval lesz kevesebb a tavalyihoz képest.

Lakáskölcsön és az adó

Finnországban a lakásra felvett és minden évben fizetett  kölcsön kamatjának egy részét le lehet vonni a jövedelmi adóból. Ez viszonylag nem bír nagy jelentöséggel – természetesen öszefügg a felvett kölcsön nagyságával –  mert a kamatok jelenleg elég alacsonyak. De míg 2019-ben a kamat 30 %-át lehetett levonni , idén ez 20 %-ra csökken és teljesen megszünik majd 2023-ra.

Háztartási szolgáltatások adóztatása

Finnországban ha valaki hivatalosan regisztrált vállalkozástól vesz valamilyen háztartáshoz kapcsolódó szolgáltatást, pl: takarítást vagy bármilyen javítást, 2019 -ben a hivatalosan kifizetett munkabér felét le lehetett vonni a jövedelmi adóból. Ez a levonható összeg maximum 2400 euro volt.

kotitalousvähennys

Háztartási szolgáltatások

Idén ez 40 %-ra csökken és maximum 2250 euró.   Ez a levonási lehetöség  eddig nagyban csökkentette a fekete munkavállalást és egyben munkahelyeket is teremtett. Az idén bevezetendö változás nem lesz elönyös sem a munkaadók sem pedig a munkavállalók szempontjából mivel feltehetöen  csökkennek a munkahelyek és nö a feketén végzett munka. Ez ellentétben áll a kormány új munkahelyeket teremtö célkitüzésével.

Üdítö italokra kivetett adó

Drágulnak a szörpök. limonádék és mindenféle más üdítö ital is.

Benzin és üzemanyag – adó

Az üzemanyagokra kivetett áremelés  2020 augusztus elsején lép életbe. Egy liter benzin ára 6,3 centtel és a diesel ára 6,9 centtel lesz drágább. Jelenleg Helsinkiben és környékén a 95 E 10 benzin ára 1,54 – 1,65 euro/l között változik, az egyes benzinkutak árai között kis eltérések vannak.

bensiinin hinta

Egy liter Benzin ára

Kilátásba helyezték a fütöolaj árának emelkedését is, de erre idén még nem kerül sor.

Dohány-adó

Egyre drágább lesz a dohányzás.

tupakkavero
Cigaretta ára Finnországban

Átlagban 14 %-kal nö a dohány ára. A jelenleg 8 euróba kerülö 20 szálas cigarettadoboz ára 8,45 cent lesz.

Az egészségügyi ellátással kapcsolatos adóváltozások

Emelkedik a szülési és szülöi – mert Finnországban a fiatal apukák is lehetnek un. szülöi szabadságon –  szabadsághoz kapcsolódó napidíj az idei 27,86 euro/nap-ról 28,94 euro/nap-ra.

isien vapaa

Apu szülöi szabadsága

A  gyerekek után fizetett segély és az egyedül nevelö szülök támogatása is emelkedik

Munkanélküliek segélyezése. 

Idén a munkanélküli segély nem lesz igazoltan aktiv munkakereséshez kötve, mint tavaly volt.

Szolidaritás adó

Erröl tavaly részletesen írtam, itt olvasható.

https://finnorszagilevelek.com/2019/01/10/valtozasok-finnorszagban-2019-ben-i-256-level/

A szolidaritás szót azért alkalmazzák erre a plusz adóra, hogy mutassák  a magas jövedelemmel rendelkezök együttérzését = szolidaritását. Az adó fizetése nem önkéntes. Az adót a finnek legnagyobb része támogatja, ök érthetöen azok akik ezt az adót nem fizetik. Ezt az adót ilyen formában 2013 elején vezették be  úgy, hogy az egy két évre szóló átmeneti állapot lesz. Azóta is tart és idén is folytatódik !

Ez azt jelenti, hogy azoknak a dolgozóknak  akiknek  egy bizonyos határ feletti évi jövedelmük van a progresszivitás szerint fizetett adószázalékukhoz hozzátettek még 2 % plusz adót. A magas jövedelem akkor az évi 90 000 eurót jelentette. Jelenleg a határt leszállitották, amivel még több ilyen adófizetöre  tett szert az állam ( = összesen + kb. 65 000 adófietö )  a  határ  idén  72 300 euró évi jövedelem. Az ezt meghaladó összegböl még + 2 % adót kell fietni = szoldaritás adó.

 Nyugdíjasok szolidaritás adója

Fizetik ezt a adót azok a nyugdíjasok is, akiknek a nyugdíja magasabb  egy megadott határnál, ez 45 000 euró fölötti évi nyugdíjat jelent. Finnországban a  nyugdíjakat is érinti  progresszív adózás, mint bármilyen más jövedelmet, de a nyugdíjasok adókulcsa magasabb, mint a dolgozóké. Ezt azzal indokolják, hogy az állami egészségügy szolgáltatásait ez a korosztály veszi igénybe a dolgozók korosztályánál magasabb arányban. Tavaly a szolidaritás címén fizetett adó 30 milló eurót hozott az állam kasszájába.

Kedves Olvasók !

Mai bejegyzésemben  a finnországi újévi változások egy kis részéröl van szó. Remélem, hogy a Finnországról kialakuló reális képhez tettem hozzá ezzel a levéllel.

 

Judit Mäkinen

Forrás:

 

 

2 thoughts on “Mit hoz magával az ùj év ? 287. levél

  1. Kedves Judit!
    Az áremelkedések és adózások kissé beárnyékolják a vidám újévi hangulatot.
    Van itthonról egy jó hírem, hogy a négygyermekes anyáknak nem kell személyi jövedelemadót fizetnie. Nekem sem kellene, de nincs is mire adóznom, mert a nyugdíjat nálunk (még) nem adóztatják.
    Üdvözlettel. Lia.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.