A világ legboldogabb országa idén is Finnország !

large_yWJ4ri5ZT_jI8IxnEySz0O45r2OQTtwgZsQfLUEo0wA

Kedves Olvasók !

Tavaly Finnország volt a világ legboldogabb országa. Nos ez idén is így van, mint a mellékelt táblázatból kiderül.

large_bu8eH7TVqewvouEZPXEPJJOdEjsqVz9aarDYWIWfV3o

Boldog országok  2019

Ha megnézzük a táblázatot közelebbröl kiderül, hogy az elsö 4 helyen északi országok állnak. Annak ellenére, hogy ezekben az országokban az idöjárás erösen próbára teszi az embereket. Annak ellenére, hogy ezek az országok nem tartoznak a világ leggazdagabb országai közé. Annak ellnére, hogy ezen országok nyelvei nem világnyelvek, hogy a legtöbb Nobel díjat nem ezeknek az országoknak állampolgárai kapták. Annak ellenére, hogy ezek az országok nem bövelkednek  természeti kincsekben, ezekben az országokban Norvégia kivételével nincs  olaj és nincsenek nagy aranybányák.

De akkor vajon mi a boldogság titka ?

Az egy före esö jövedelem nem Finnországban a legmagasabb az északi országok között. Ezzel szemben a társadalmi összefogás és  segítökészség Finnországban magas fokon van. Az összefogás legfényesebb bizonyítéka Finnország önállóságának hátterében a legfontosabb tényezö volt. A segítökészség ma is él, a finneknek kb. a fele rendszeresen jótékonykodik  annak ellenére, hogy a jótékonyságra adott pénzt nem lehet levonni az adóból, mint pl. az Egyesült államokban . A finnek egyharmada részt vesz valamilyen önkéntes munkában, amire számtalan lehetöség kínálkozik.

Finnországban sokan adakoznak közös célokért. Ilyen volt pl. a Helsinkiben levö  új gyermekkórház  épitkezésének részére szervezett nagyszabású társadalmi  adakozás. A kórház 2018-ban nyílt meg, építtetése 184,5 millió euróba került és ebböl 38,2, millió euró volt az adakozók pénze.

Uusi lastensairaala

Gyermekklinika Helsinki 2018

A finnek boldogságának egyik kulcsa az osztálytársadalom hiánya. Mindenki egyenlö . Finnország legalábbis egyenlöre és más országokkal összevetve biztonságos ország, az emberek biztonságban érzik magukat.  A tízéven aluli gyerekek  is egyedül mennek iskolába , kísérgetésre a legtöbb esetben nincs szükség.

Itt viszonylag kevés a korrupció és az emberek megbíznak egymásban. Az adott szó ugyanannyit ér mint az irott,  a “ becsületszavamra “  nem szerepel a finnek szótárában.

Mindennek ellenére azonban itt sem fenékig tejfel az élet. Elöfordulnak problémák és nehézségek. Egyenlöre azonban hiszünk abban a mondásban, hogy    ”Mikä ei tapa minua, se vahvistaa minua.”. = Ami nem öl meg engem az erösit engem.

Judit Mäkinen

 

2 thoughts on “A világ legboldogabb országa idén is Finnország !

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.