Mindenféle karácsonyi ajándék: virág ! 284.levél

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók !

Lassan de biztosan közeleg a keresztény világ egyik legnagyobb ünnepe: Karácsony. Az emberek ilyenkor szeretettel emlékeznek ajándékokkal rokonaikra, barátaikra.

Finnországban a karácsonyi ajándékok között fontos helyet foglalnak el a virágok. Ennek talán egyik oka, hogy ez az év olyan idöszaka nálunk, amikor rövidek a napok és minden szürke addig, míg a hótakaró nem világítja meg kissé a tájat. Hagyományosan a piros a karácsony színe, ez feltehetöen összefügg azzal, hogy a piros az öröm színe, nem hiába mennek egyes országokban a menyasszonyok piros ruhában az esküvöjükre.

Egy kis történelem

Helsinkiben elsö alkalommal 1879 deecemberében csodáltak meg az utcán járók virágzó jácintot  egy virágüzlet kirakatában. Az üzlet már régen a multé, helyén ma a finn parlament épülete áll. A csodálathoz a rózsaszínü virág édes illata is hozzájárult. Ez volt az elsö és sokáig az egyetlen virág, ami télen is virágzott  A  jácint ma is az egyik legkedveltebb karácsonyi virág, illata ugyanolyan fontos a karácsonyi hangulat felébresztésében mint a konyhában a frissen sütött mézeskalács illata. Manapság más színek is kedveltek, mint pl. a fehér és a kék is.

Hyasintti

Amióta egyre többen vannak  az erös illatokra allergiások, nemesítettek kevésbé illatos változatokat is.

Gyöngyvirág és orgona

Az 1890-es években a karácsonyi virágokhoz tartozott a gyöngyvirág és a fehér orgona is. Itt jegyzem meg, hogy a gyöngyvirág Finnország nemzeti virága.

kielo

A gyöngyvirágot azért is kedvelték, mert késö összel a már pienö rügyeket is össze lehetett gyüjteni és kivirágoztatni a meleg otthonokban.

Németországi faiskolákban termesztettek kis orgonabokrokat, melyek egy “hidegkezelés” után karácsonykor már virágot is hoztak.

Egy másik nagyon kedvelt karácsonyi virág a kamélia volt. manapság Finnországban ritkaság. de lehet megrendelésre kapni fehér és világos rózsaszínü változatban

 

A modern idök karácsonyi virágaI

Jelenleg a magyarul Mikulásvirágnak hívott virág  Finnország legkedveltebb karácsonyi virága. Finn neve : Joulutähti = karácsonyi csillag. Ez a növény a déli országokban eléri az 5 m-es magasságot is.  Norvégiában nemesítettek alacsony és többszínü virággal rendelkezö növényt belöle. Az elsö szobanövény nagyságú virágok az 1950-es évek óta kaphatók Finnországban, de az 1990-es évek óta már  mini változata is ismert.

 

Jelenleg a nemesitésnek köszönhetöen már kb. 150 féle mikulásvirág-fajtáról tudunk és minden évben új színek és árnyalatok kerülnek a piacra. Megbízható adatok szerint a finn háztartásoknak kb. egyharmadában van mikulásvirág a karácsonyi szezonban.

Nagyon kedvelt karácsonyi virág a tulipán . Karácsonyra készült virágcsokrokban gyakori, de az alacsony növények cserepes virágként is kedveltek.

 

Karácsonyi kaktusz

Ez a tüskék nélküli ”leveles” kaktusz már az 1800-as évek óta ismert szobanövény formájában is. Igénytelen, ha nyáron egy félárnyékos helyre tesszük a cserepet biztosan virágzik télen újra.

DSCF3774

 

Sokféle színben kapható, karácsony táján leginkább piros és rózsaszínü virágokkal találkozunk.

Amaryllis  

Ezt a Dél-Afrikában vadon növö hagymás virágot Hollandiában már az 1600-as évek közepén is  ismerték és ültették. Finnországban is árulják a hagymáját, de leginkább cserepes virágként veszik. Gyönyörü csokrokat is csinálnak belöle.

amaryllis1

Amikor az én gyerekeim kicsik voltak minden télen ültettünk amaryllis hagymákat. Ezek rendkívül gyors és szinte szemmellátható növekedésének követése az egész család nagy örömét jelentette.

Kedves Olvasók !

A karácsonyi virágajándéknak mindenki örül. Remélem, hogy Önök közül többen is kapnak majd karácsonyra virágot.

 

Judit Mäkinen

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.