Klasszikus zene korhatár nélkül. 281.levél

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók !

Talán nem csak Finnországban, máshol is megfigyelhetö, hogy a fiatalok érdeklödése inkább a könnyüzene felé fordul, a rap elöadóit   és hard rock zenekarokat sokan hallgatják, követik és idealizálják. Hogy ezek a müfajok élnek-e még évszázadok mulva is, azt nem tudjuk és mi már nem fogjuk megérni.

Ezzel szemben kétségtelen tény, hogy a klasszikus zene még többszáz évvel  születése után is él söt  virul.  A világ minden táján vannak nagy és hosszú hagyományokra visszatekintö  zenekarok, melyek ezeket a klasszikusokat a közönség elé hozzák.A zenei versenyek is éltetik a hagyományt, az énekesek és az instrumentális zene elöadómüvészei számos világhírü versenyen elevenítik meg az évszázados szerzeményeket – nagy nagy sikerrel.

Azt ugye tudjuk, hogy az instrumentális klasszikus zene legsikeresebb elöadómüvészei zsenge gyermekkoruktól kezdve foglalkoznak zenével, pl. a választott hangszerrel való ismerkedés már négyéves korban is kezdödhet. Ezt  Finnország Dr. Szilvay Géza magyar zenepedagógus- hegedümüvésznek  köszönheti.

Viuluviikarit

Dr. Szilvay Géza magyar zenepedagógus finn gyerekzenekara : Viuluviikarit

Nem egy világhírü, 25 évnél fiatalabb karmester áll  pódiumon nemzetközi zenekarok élén is . Finn példa erre az 1996-ban született Klaus Mäkelä csellista, aki már 7 éves korában olvasott partiturákat és 22 évesen nevezték ki az Osloi Filharmonikusok vezetö karmesterévé.

Klaus Mäkelä

Klaus Mäkelä karmester

 Hozzuk közelebb a klasszikus zenét a fiatalokhoz !

Helsinkiben  a városi zenekar,  Helsingin kaupunginorkesteri feladatául tüzte ki, hogy a klasszikus zenét megismerteti és közelebb hozza a fiatalokhoz. Ennek érdekében a zenekar  idén már 3. alkalommal vállalta egy egész ugyanazon évben Helsinkiben született gyerekek  eszmei keresztszülöi szerepét.

A Helsinki városi zenekar elsö ”keresztgyermekei ” 2000-ben

A Helsingin kaupunginorkesteri nevü fövárosi zenekar 2000-ben 7 évre tervezett projektbe kezdett. Minden abban az évben Helsinkiben született gyereket meghívtak, hogy legyenek a zenekar keresztgyermekei. A meghívottak 75 %-a örömmel fogadta a meghívást. A kisbabák közvetlenül születésük után az Ondine zenekiadó segítségével ajándéklemezt kaptak, a lemez neve : Nallekarhu konsertissa = Micimaci hangversenyen.

nallekarhu konserttissa

Micimaci hangversenyen

Ezután minden keresztgyermek 7 éven át kétszer évente – tavasszal és összel –   hangversenyre kapott meghívót . A gyerekek korának megfelelö zenét gondosan  valasztották ki, a hagversenyeket Eve Alho és 2002 után Satu Sopanen zenepedagógusok konferálták.

A tapasztalatokat Petra Piironen a jyväskyläi egyetem hallgatója  foglalta össze 20015-ben kiadott munkájában

A felmérést kérdöívek formájában végezte, az íveket mind a gyerekek mind pedig a szülök is külön – külön töltötték ki.  A kvalitativ és kvantitativ kérdésekre adott válaszok alapján megállapítást nyert, hogy a  projekt maradandó élményeket jelentett a résztvevöknek. A fiatalok  71,4%-nak véleménye szerint a projekt valamilyen  módon hasznos volt számukra. A projekt befejezése után  kiderült az is, hogy az abban részt vett és  2015-ben 15 éves fiatalok fele hallgat klasszikus zenét, és egyharmaduk jár hangversenyre minimum egyszer havonta.

Második alkalommal hasonló projektet 2012-ben rendezett a zenekar .

Ismét az egész 2012-ben Helsinkiben született korosztályt meghívták és a korosztálynak több mint a fele : 3400 család jelentkezett részvételre. Ök évente kétszer vettek részt ingyenes, külön erre a célra rendezett klasszikus zenei hangversenyeken.

 

 

A projekt fö céljai, hogy felkeltse a klasszikus zene es a hangszeres elöadás iránti érdeklödést, kínáljon az egész család részére együttes élményt és nem utolsó sorban támogassa a gyerekek zenei- és motorikus fejlödését.

A projekt záróhangversenyét Helsinkiben a Musiikkitalo nevü kultúrpalotában rendezték 2019 március 7.-én.

52581242_407242546752773_3266431036074987531_n

Enter a caption

A müsor a következö volt :

  • Sergei Prokofjev
  • Pekka ja susi – Pekka és a farkas – Peter and the wolf
  • Claude Debussy
  • Golliwog’s Cakewalk –  A gyerek sarok – c. sorozatból
  • Georg Malmstén
  • Lasten liikennelaulu (san./text Asser Tervasmäki, sov./arr. Arthur Fuhrmann) Gyerekek közlekedésdala .(Megjegyés: ez finn zeneszerzö dala, klasszikusnak számít a finn gyerekdalok között. ) Itt hallható : https://www.youtube.com/watch?v=ZyH3wze6gZQ
  • Leroy Anderson
  • The Typewriter- Irógép

A zenekar Susanna Mälki karmester vezetésével  játszott, a konferálásról és a müvek  szóbeli ismertetéséröl  Satu Sopanen és Susanna Haavisto zenepedagógusok   gondoskodtak.

Susanna Mälki

Susanna Mälki karmester

Folytatás 2020-ban

Az elmúlt évek tapasztalatai arra serkentették a zenekart, hogy folytassa a megkezdett munkát . A jövö év elején újra elindulnak a meghívók, ebben a városi  csecsemögondozási hálózat segíti a zenekart.

 A példa követöje : Kuopio városi zenekara

A helsinki példának követöje  is van. Ilyen a Kuopio városi zenekara.

lataus

Kuopio városi zenekar

Kuopioban a zenekar   2010-ben indította el az elsö zene-keresztgyerek projektet. Ez 2016 májusában végzödött, a gyerekek ”Diplomát ” kaptak és akkor került bemutatásra egy Taikaseinä = Varázsfal nevü mü, melyet a zenekar oboistája Dimas Ruiz Santos dolgozott át szimfónikus zenekari elöadásra alkalmassá. A hangversenyeknek  több mint 7000 látogtója volt, sok család elöször ismerkedett a klasszikus zenével és vált egyúttal hangversenylátogatóvá.

Finnország centenáriumi  évének – 2017 –  tiszteletére  2018 tavaszán második alkalommal indult meg ez a zenei nevelést elösegítö projekt Kuopioban. Minden 2017-ben született gyereket meghívtak és a kezdeményezésnek nagy sikere van.

 

 

 

Kedves Olvasók !

Ezzel a levéllel a finn zenei élet egy másik oldalára szeretnék rávilágítani. A mai  hard rock  és a modern metál-zene korszakában Finnországban a klasszikus zenének is vannak és remélhetöleg mint  levelem igazolja a jövöben is leszenek kedvelöi, hallgatói és müvelöi.

 

Judit Mäkinen

 

 

2 thoughts on “Klasszikus zene korhatár nélkül. 281.levél

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.