Magyar kórus Helsinkiben – Vikár Béla vegyeskar

 

Kedves Olvasók !

Szeptember 21.-én Helsinkiben a Csend kápolnájában különös esemény volt. Déli 12 órai kezdettel a Vikár Béla nevét viselö kaposvári vegyeskar adott félórás müsort.

Az esemény annyiból volt különös, hogy ebben a kápolnában általában – mint a neve is mutatja – nem esik hangos szó. itt nem tartanak Istentiszteleteket, ez a hely pihenésre és  meditálásra való, ablaktalan, 11,5 m magas, természetes világítását a tetöröl kapja.

 

Helsinki belvárosának szívében, az egyik legforgalmasabb  helyén 2012 febr. 1. óta ajtaját nyitvatartó kápolnát három finn építész Kimmo Lintula, Niko Sirola és Mikko Summanen tervezték. Látogatóinak száma már meghaladta a 2 millió látogatót.

Itt lépett fel a magyar Vikár Béla vegyeskar.

A kórus nagy múltra tekint vissza, 1925-ben alakult. Számos külföldi szereplésének eredményeként  nemzetközileg is ismert, sok díja között  két nagydíj is szerepel. Magyarországon elnyerték a Somogyi Príma Díjat, fennállásának 90. születésnapján a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége díszoklevelet adományozott a vegyeskarnak.

Vikár Béla kórus

Vikár Béla vegyeskar, Kaposvár 

A kórus karnagya 2000 óta, a Magyar Köztársaság Ezüst èrdemkeresztjével kitüntetett Ludmány Géza.

Ludmány Géza karnagy a

Ludmány Géza karnagy

 

Ö a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola elvégzése után a Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett pedagógusdiplomát, majd elvégezte a Népművelési Intézet felsőfokú kórusvezetői tanfolyamát is.

Ludmány Géza 2000-től átvette a Vikár Béla Vegyeskar vezetését, szakmai irányítása mellett a kórus 2003-ban Hangversenykórus Cum Laude, majd 2006-ban Versenykórus Ars Magna minősítést szerzett. Kimagasló eredményeiért 2007-ben a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjével tüntették ki. 2010-ben a kortárs magyar zeneművek kiemelkedő oktatásáért Artisjus Zenei Alapítvány Díjjal ismerték el munkáját.

Itt lehet meghallgatni a kórust : https://www.youtube.com/watch?v=B9uqC71WixE

Kedves Olvasók !

Feltételezerm, hogy Önök közül sokan ismerik Vikár Béla nevét. Ezért befejezésül, de közel sem utolsó sorban csak nagyon röviden említem meg, hogy Vikár Béla ( 1859-1945) magyar etnográfus, a Magyar Tudományos Akadémia levelezö tagja volt az, aki 1909-ben elsöként fordította le finn nyelvböl Finnország nemzeti eposzát a Kalevalát.

250px-Vikár_Béla_Strelisky

Vikár Béla

Sokan vagyunk mi öregek, akik gyerekkorunkban a Kalevala 44 énekét Vikár Béla szövegével, Kodály Zoltán zenéjével az iskolai énekkarokban így énekeltük.

lataus

J´tszott Väinemöinen ujja 

Sokszor köszönm az élményt a Vikár Béla vegyeskarnak és még sok-sok sikert kívánok szeretettel:

 

Judit Mäkinen

 
Forrás:

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

4 thoughts on “Magyar kórus Helsinkiben – Vikár Béla vegyeskar

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.