Mindenféle finn iskola. Magániskolák III. 278.levél

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók !

Örömmel vettem észre, hogy többen is kedvelik a finn magániskolákról írt rövid leveleimet, így most folytatom ezt a kis sorozatot. Aki most bukkan erre az oldalra elöször, annak ajánlom a téma elözö leveleit : 276, 277.

Keresztény iskolák

Finnországban 16 keresztény iskola müködik, melyekben az általános iskola 9 osztályát lehet elvégezni. Két iskolában van gimnázium is. Ezeken kívül kb. 30 keresztény napközi van az ország különbözö részein. Az iskolákat ez a térkép mutatja:

Kristilliset koulut Suomessa

Keresztény iskolák Finnországban

Az iskolák alapját a keresztény értékek  és életszemlélet képviseli. Ezekben az iskolákban az oktatás az országos oktatási tanterv szerint történik, ugyanúgy mint bármilyen más finn iskolában. A keresztény értékek a hétköznapi iskolai életben és az iskolai ünnepségeken és más rendezvényeken érvényesülnek.

Ezekben a tanintézetekben hangsúlyt fektetnek a keresztény értékekre, de ezek az iskolák nem egy-egy papi- vagy apácarend  iskolái.  Ilyen egyházi iskolák nincsenek a protestáns Finnországban.  Hogy hol vannak az országban keresztény iskolák az ebböl a táblázatból derül ki : https://kristillinenkoulu.fi/koulut/koululistaus/

A kereszteny iskolák nevelésének egyik célkitüzése, hogy a tanulók a saját és mások értékeit megértö polgárok legyenek. Az együttes értékrend elösegíti az iskolák és az otthonok szoros együttmüködését.

Zsidó iskola Helsinkiben

Az iskolát 1918-ban alapították Helsingin Juutalainen Yhteiskolu – Helsinki Zsidó Koedukációs Iskola néven. Akkor ezt a 9 osztályos általános iskolát a Helsinki zsidó egyházközség tartotta fenn. Az iskola feladatai közé tartozott a zsidó vallás és a héber nyelv oktatása ezzel is megerösítve a diákok zsidó identitását.

 

Az 1930-as évek elején közelebbröl 1932-ben  az iskolában 97  diák volt, ezek közül senkinek nem finn volt az anyanyelve, hanem vagy svéd vagy jiddis. Az iskola azonban lassan ”elfinnesedett” és 1941-ben már mindent finnül oktattak itt. Az iskola neve 1977 óta Juutalainen koulu = Zsidó iskola . Az iskolának jelenleg kb. 100 diákja van.

A Helsinki zsidó iskolában több idegen nyelvet tanítanak. A elsö elemitöl kezdve tanitanak héber nyelvet, angolt és svédet, van lehetöség még egy idegen nyelv tanulására is és az a spanyol nyelv. Természetesen oktatják a zsidóság történelmét és kultúráját.

Az iskola a diákok részére ingyenes. Felvételt ide azok nyernek, akiknek szülei közül  legalább az  egyik a zsidó egyházközség tagja. Az iskolával egy helyen müködik a napközi : Gan Jeladim és a zsinagóga .

Megjegyésként említem, hogy Finnországban összesen 1800 zsidó vallású él, akik anyanyelve: finn,svéd, jiddis, héber és orosz.

Idegen nyelveken oktató finnországi magániskolák

Az ország több részén is vannak idegen nyelven oktató magániskolák. Ezek közül az egyik legrégibb a Helsinkiben 1945 óta müködö angolul oktató iskola, melyet akkor katolikus apácák alapítottak. Az angol iskolánál régebbi alapítású az orosz iskola, de az  már évtizedek óta állami tulajdonban van.

Helsingin Englantilainen koulu  –  The English School

Ebben az iskolában az oktatás  ötéves korban kezdödik, majd két elökészítö osztály után itt lehet elvégezni a 9 osztályos általános iskolát.

Engl.schoolThe english school

Az iskola két helyen müködik, a fenti kép az elsö 6 osztályos iskolát mutatja címe: Mäntytie 14. A felsöbb osztályokat és a gimnáziumot Helsinkiben a Valimotie 17-19 alatt találjuk. Gyakorlatilag mindent angolul oktatnak kivéve a finn anyanyelvü diákok anyayelvi tantárgyát. A felsöbb osztályokban oktatnak finnül is tantárgyakat, hogy ezzel elösegítsék a diákok esetleges finn gimnáziumokban történö továbbtanulását.  Svéd nyelvet a finn anyanyelvüek kötelezö tantárgyként tanulnak, lévén az ország hivatalosan kétnyelvü: finn és svéd. Az iskolában lehet tanulni francia és német nyelvet is.

Helsinki német iskola – Helsingin saksalainen koulu

történelme az 1800-as évek eleéjre nyúlik vissza. Már I.Alexander orosz cár uralkodásának  idején – amikor Finnország Oroszország része volt – költöztek az országba németajkúak a balti államokból, Németországból Svájcból és Ausztriából is. Németül beszélö hivatalnokok Szt.Pétervarról érkeztek.

Németország konzulja von Lanazan és a német egyház alapított 1880-ban jótékonysági egyesületet és 1881-ben Helsinkiben az Unioninkatuban volt egy kis német iskola.  Az iskolát a külföldi eredetü családok pl. Stockmann, Fazer,Paulig támogatták . Alapelv a különbözö kultúrák találkozásának elösegítése volt. Ez mentette meg az iskolát a történelem nehéz éveiben és ez az elv jelenleg is egyik alapvetö célja  a német iskolának . Az iskola mindenki számára nyitott, aki ápolja és elösegíti a német és finn nyelv kultúrájának gondozását és a két nemzet közötti baráti kapcsolatokat.

Ebben a magániskolában – ahol kb. 650 diák tanul –  az oktatás két vonalon folyik : német és finn-német. A diákok 80 %-nak finn az anyanyelve.

 

Németen kívül más nyelveket is oktatnak  és hangsúlyt fektetnek a matematikára és a természettudományokra valamint a zenére. Az iskola 335,60 euro/ félév ellenében ebédet és az 1-9 osztályban minden tanszert biztosít.

A gimnázium három osztályában ( Megjegyzés : Finnországban az általános iskola 9 osztályos és a gimnáziumokban 3 osztály van ) mindent németül oktatnak. Az érettségi : Deutsches Internationales Abitur érvényes  németországi egyetemi tanulmányok elkezdésére.

Kedves Olvasók !

A fenti válogatás önkényes. Befejezésül egy link, amin látható az összes 1872-2004 között Finnországban müködött/ és jelenleg müködö magániskola. A név után látható, hogy mennyi ideig müködött az iskola a kérdéses néven megjelölve az esetleges névváltozásokat is.

http://www.yksityiskoulut.fi/yksityiskoulujenmatrikkeli/index4.htm

Ezzel befejezem a finnországi magániskolákról írottakat mégegyszer hangsúlyozva, hogy a magániskolák legnagyobb támogatója a finn állam, de ezek az iskolák nincsenek állami tulajdonban.

 

Judit Mäkinen

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.