Mindenféle finn iskola. Magániskolák II. 277.levél

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

 

Kedves Olvasók !

Mai bejegyzésemben folytatom a finnországi magániskolák témáját. Bevezetö mondatként érdemes ujra megjegyezni, hogy a finnországi magániskolák kapnak állami támogatást, de nincsenek állami tulajdonban. Müködésük azonban szinte teljes mértékben az állami támogatástól függö  és ezért törvény szabályozza, hogy tandíjmentesnek kell lenniük.

A Magániskolák Szövetsége regisztrált egyesület  – Yksityiskoulujen Liittto ry. – tagiskoláinak száma 2017-ben  56 iskola volt.

Yksityiskoulujenliitto

Ezek között a következö iskolatípusokat ltaláljuk meg : finn nyelvü általános iskolák és gimnáziumok : 21 iskola,  svéd nyelvü általános iskolák és gimnáziumok: 4 iskola. Idegen nyelven oktató iskolák 4 iskola,  keresztény iskolák  13 iskola. Gyógypedagógiai iskolák 8 iskola , felnötteket oktató gimnázkiumok: 4 iskola. Az ezeket felsoroló táblázattal itt lehet ismerkedni :

http://www.yksityiskoulut.fi/wp-content/uploads/2018/02/Yksityiskoulut-p%C3%A4hkin%C3%A4nkuoressa2017.pdf.

A táblázat feltünteti minden iskola helyét, alapításának évét, az ott tanulók számát és azt, hogy hány osztályt lehet a kérdéses iskolában végezni. ( Megjegyzés :  lukio = gimnázium finnül ).

A finn magániskolák közül kettö külföldön müködik. Ezek közül az egyik Spanyolország déli partján – Costa del Sol – Fuengirolában van, ahol sok finn család él. Az oka ennek a klíma és a Finnországnál  enyhébb adózás. Talán kuriózumként egy pár sor erröl az iskoláról :

koulu-logo-png

A napos spanyol tengerpart finn iskolája Fuengirolaban 

A finnül tudóknak ajánlom ezt a kis filmet , az iskolát mutatja be.  https://youtu.be/hC7BofmmyAA

Az idei tanévben kb. 400  diák kezdi Fuengirolában  az iskolát, melynek tanterve a finnországi iskolák tantervét követi és a Finn Oktatásügyi hatóság  ( Opetushallitus ) ellenörzése alatt álL. Az iskola Spanyolország engedélyével müködik, ami lehetövé teszi a tanulmányok folytatását spanyol iskolákban és egyetemeken.

 

 

A finnországi,  finn nyelven müködö magániskolák  közül a legtöbben Helsinkiben a

Helsingin Suomalainen yhteiskoulu  – SYK nevü iskolában tanulnak.

Az iskolát 1886-ban alapították, jelenlegi helye Helsinki Etelä-Haaga nevü városrészében van. Az itt tanulók – kb. 1300 diák –  legnagyobb része a fövárosban és annak környékén lakik. Ebbe az iskolában az általános iskola 3. osztályától kezdve vesznek  fel tanulókat. Itt el lehet végezni az általános iskola 3.-9. osztályát, a számos  idegen nyelvet oktató  gimnáziumot és a nemzetközi gimnáziumot : IB Baccalaureate. Az utóbbiban az oktatás angol nyelven folyik, kivéve az anyanyelv és a más idegen nyelvek oktatását. Ide felvételi vizsgával jutnak be a diákok

SYK Ib aDMISSION

SYK IB felvételire igyekvök 

Ez az iskola nagy hangsúlyt fektet az idegen nyelvek oktatására. A már említett nyelveken kívül oktatnak más nyelveket is, mint : angol, spanyol, arab, svéd, koreai, olasz, japán. Lehetöség van különbözö nemzetközi nyelvvizsgák letételére, melyek kinyitják a külföldi egyetemek ajtajait is a finn diákok elött.

Felvételi vizsga és a felvétel feltételei

Évente kb. 100 harmadikos nyer iebbe az iskolába  felvételt, akik itt azonnal elkezdik az elsö idegen nyelv tanulását ami lehet francia, német  vagy orosz. Ez az iskola azokat a finn gyerekeket is felveszi, akik külföldröl költöznek vissza Finnországba , ök elsö idegen nyelvként angolt tanulnak, de az ö általános oktatásuk finn nyelven történik.

Minden olyan másodikos gyerek kérheti a felvételt, aki elfogadja, hogy az elsö –  az iskolában a  harmadik osztálytól kezdödö – idegen nyelvként a következö nyelvek közül választ: francia, német, orosz.

Az iskola igazgatója választja ki a felvételt nyeröket egy finn nyelvü felvételi vizsga alapján. Nem vesznek fel olyan gyerekeket akik idegen-nyelvü iskolákba jártak az elsö 2 osztályban vagy olyanokat akik a fent említett nyelveket már pl. családi hátterük miatt jól beszélik.

Az iskolában számos lehetöség van sportolásra, zenélésre, színházra. Foglalkozhatnak kézimunkával, festéssel és barkácsolásra is van lehetöség – mindez képzett oktatók vezetésével történik. Az iskolában zeneiskola is müködik :

 

A 18 évesek megtanulhatják az autóvezetést az iskola saját autóvezetést oktató  részlegében.

Az iskolának saját uszodája van , melynek 25 m.-es medencéjét a hét bizonyos napjain a  közönség is látogathatja.

.SYK uimahalli

Az iskolai könyvtár a hét minden hétköznapján de 9-du 4-ig van nyitva. A könyvtárral a legkisebbek is megismerkednek és aktív használói lesznek.

SYK kirjasto

 

A könyvtár ismerös a finn gyerekeknek, akiknek nagy része még iskoláskora elött is  rendszeresen jár könyvtárba a szüleivel.

A Helsinki Suomalainen yhteiskoulu , mely  az ország legrégibb koedukált iskolája  régi hagyományaira támaszkodva nemzetköziségre és egyben közösségi összetartásra is  neveli a fiatalokat. Ez az iskola nem könnyü, nagyon magasan van a léc, sokat követelnek  a diákoktól, de nem egy finn család tagjai már a 4. generációban az iskola diákjai.

Kedves Olvasók !

Néha hallani, hogy milyen nehéz idegen nyelveket tanulni. Esetleg az is felvetödik, hogy  vajon miért van szükség egy egyetemi diploma elnyeréséhez idegen nyelvi vizsgára is. Finnországban  –   kis nyelv országában – ezekkel a kérdésekkel nem találkozunk. Itt azt gondoljuk, hogy minél kisebb egy ország, annál több szüksége van az idegen nyelvekre. És ezeket akkor a legkönnyebb megtanulni, ha lehetöleg már nagyon  fiatal korban kezdödik az oktatásuk.

 

Judit Mäkinen

Ui: Ha igény mutatkozik, ezt a sorozatot tovább is folytathatom.

 

2 thoughts on “Mindenféle finn iskola. Magániskolák II. 277.levél

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.