Ösz-szótár – Syyssanasto

 

Kedves Finn nyelvet kedvelök !

A nyárszótár után most újabb kis szógyüjteményt kezdünk és ez az összel függ össze. Aktuális, mert Finnországban már érezzük az ösz leheletét.

 

syysssanasto

Az ösz finnül: syksy . Kiejtés y = ü így a kiejtés : szükszü. A kettös y = hosszú ü , hosszabb mint a magyar hosszú ü . kb így : üüü.  Megjegyzés : Sajnos ezen a gépen nem tudok hosszú üt írni .

Elsö szavunk

Syyskesä = Nyárutó

Syyskesä

Még melegek a napok, sok a napsütés. èrnek a kerti és  erdei  gyümölcsök, a ribizli, alma , fekete-  és vörösáfonya. Megjelennek az elsö gombák, közöttük a nagyon kedvelt  sárga rókagomba.

 

Syysilta Foto Eira Salo

Syysilta- Öszi este

Ez a kép  Eira Salo felvétele nagyon szépen visszaadja az öszi naplemente hangulatát. Az  öszi este  több finn költöt is megihletett.  Syysilta címmel írt verset J.L.Runeberg, Katri Vala, Saima Harmaja és Viktor Rydberg is. Hogy van-e valamelyik versnek magyar fordítása azt Önök közül talán tudja valaki ?

Syysaamu – Öszi reggel

Ilyenkor hüvös van, nem egyszer deres már a határ. A villanydrótokon gyülekezö madarak üldögélnek és a mezökön is gyülekeznek a nemsokára délebbi tájakra indulók. Remélem, hogy kinyílik ez a you tube film : https://www.youtube.com/watch?v=xoJnGHF28Xc. A neve Syysaamu. Petri Voutilainen fényképezte Taivalkoskiban a Pesiölampi kis tó és a nagy folyó az iijoki mentén. Érezni az öszi reggel hangulatát.

Syysaamu

Syyshortensia – Öszi hortenzia magyar név :  Bugás hortenzia Hydrangea paniculata ’Grandiflora’

Nyár végén és az ösz elején  virágzik ha  jó helyen mészmentes talajban van, akkor nagy bokor ez 250 cm magasra is megnö . Rengeteg a virág mint a képen is látható. A virágok alakja kissé hasonlít az orgona virágaira. Egy módosított változata melynek neve FinnE még a lappföldi telet is kibírja, de inkább az ország déli részein nö. Az elsö hideg éjszakák után a fehér virágok vörösesek lesznek

 

 

Syyshalla – Öszi fagy

Ez az elsö biztos jele az ösznek, talajmenti fagy ami föleg az alacsonyabban fekvö földeken észlelhetö. Gyakran hallható a meteorológiai jelentésekben  már augusztus közepe táján, hogy ”alavilla mailla on hallan vaara”  = Az alacsonyabb földeken fagyveszély van. Alfred Hauge norvég író 1812-ben megjelent regényének finn címe : Syyshalla. A  Kirjapaja  kiadó gondozásában jelent meg a finn fordítás 1953-ban Martola Aino Helin fordította finn nyelvre.

syyshalla

Syysmuoti – Öszi divat

Állítólag a finnországi öszi divat színei idén a piros minden árnyalata a rozsaszíntól a vérvörösig , a narancssárga és a barna minden változata. Az ilyen megállapítások nem nagyon hihetöek mert ugyanakkor azt is állítják, hogy divat a zöld színnek minden változta az almazöldtöl a sötét mohazöldig  és a kék is. Itt jegyzem meg, hogy a kék szín a finn nök kedvenc színe, ez a szín nagyon jól áll a szöke nöknek. A finn nök öszi ruhatárának elengedhetetlen darabja a kabát, nevezetesen a syystakki = öszi kabát.

syystakki

Syysmyrksy – Öszi vihar

Az ösz a viharok ideje. Finnországban akkor beszél a meteorológia viharról, ha a szél sebessége  több mint 21 m / sec. Az ország legszelesebb része a Lappföld, de ott a viharok kevesebb kárt okoznak mint a déli országrészen. Ennek oka, hogy a Lappföldön nincsenek magas fák , amiket az erös szél kidönthetne. Az öszi viharok az erdökben óriási károkat okozhatnak. A villanyvezetékekre zuhant fák hosszabb áramszünetet jelentenek nem egyszer többezer háztartásban.  A viszonylag alacsony Balti tengeren a hullámok magassága elérheti a 7 m magasságot is.

Myrskytuho

Vihar után

Syyskylvö – Öszi vetés

Finnországban az öszi vetés ideje szeptember-október, akkor látni vetögépeket a földeken. A vetést jó idöben úgy kell végezni, hogy a növény még a tél elött akkorára fejlödjön, hogy kibírja majd  a telet.  A konyhakertekben ilyenkor ültetik többek között a fokhagymát, articsókát,  paszternákot és a feketegyökeret.

 

Syyskylvö

 

Syyskyntö- Öszi szántás

Ezen az északi szélességi fokon, ahol Finnország fekszik az öszi szántás egyike a legfontosabb mezögazdasági munkának. Biztosítja a gaz irtását, gondoskodik a földeken maradt növénymaradványok komposztásáról valamint elösegíti a föld felpuhítását és ezzel a téli fagyos idö után a nedvesség raktározását a felszántott földbe. A jól végzett öszi szántás elöfeltétele a tavaszi szántás sikerének mert lehetövé teszi , hogy tavasszal kevesebb gépi munkára legyen szükség.

syyskyntö1

Syyshehku- Öszi ragyogás

Az ösz nagyon színes évszak Finnországban. Az öszi színpompa ihlette Heini Riitahuhta keramikust aki a finn Arabia cég müvésze. Ö tervezte azt a Runo =Vers nevü edénysorozatot, melynek egyik része a Syyshehku névre hallgat. Ebben a sorozatban van a képen ábrázolt bögre is. Hogy miért van rajta dália ? Mert a dália egyik finn neve: syyshehku. Itt jegyzem meg, hogy a dália nevét egy svéd botanikusról Andreas Dahl –ról ( 1751-1789)  kapta.

Syyshehku- Arabia Runo

Syyshehku- Dália

Syyslukukausi – Öszi félév

A finn iskolák öszi féléve nem kezdödik minden iskolában ugyanabban az idöben. A finn nyelvü iskolák öszi féléve augusztus 8 – deccember 20 között, a svéd nyelvü iskolák öszi féléve aug. 13. december 20 között van. Ebben az iskolai félévben egy néhánynapos  szünet  van októberben, neve : syysloma = öszi szünet . Ez régi hagyomány, régebben burgonyaszedési szabadságnak : perunannostoloma- nak hívták. Ennek az volt az oka, hogy a burgoonyaszedéshez minden kézre szükség volt és az iskolás gyerekek is részt vettek ebben a munkában. Azóta sokat változott a világ, a burgonyát már gépekkel szedik fel.

syyslukukausi

Syyslaulu – Öszi dal

Az egyik legszebb finn dal az  összel kapcsolatos . Zenéjét Erna Tauro szerezte, szövegét Tove Jansson írta. Az eredeti svéd szöveget Esko Elstelä fordította finnre. Itt hallható finnül Anki Lindqvist elöadásában. https://www.youtube.com/watch?v=_tWqGEldKQ0  

Szeretettel ajánlom a finnül tudóknak a dal nagyon szép és megható szövegének finn fordítását.  http://www.sanat.one/suomi-sanat-lyrics/anki-lindqvist-syyslaulu-sanat-lyrics

Az eredeti svéd szöveget itt lehet olvasni https://www.smule.com/song/svensk-trad-h%C3%B6stvisa-karaoke-lyrics/7331844_7331844/arrangement

syyslaulu

Syysvilja- Öszi gabona

Az összel vetett  gabona zöld vetésként telel át. Elönye, hogy ha száraz a nyár eleje akkor az összel vetett gabona jobb termést ad, mint a tavasszal vetett.  Tavasszal a hó olvadás után a finn szántók nagyon nedvesek is lehetnek, amikor géppel nem lehet a földekre menni, hanem várni kell, míg azok kissé felszáradnak. Ezért  a vetés ideje eltolódik és késöbb indul meg a csírázás.

syysvilja 1

Syysaurinko  -Öszi napsütés

Finnországban összel, amikor rövidülnek a napok  alacsonyról süt a nap ezért könnyen vakít és zavarja a látást. Különösen a délutáni közlekedésben kell nagyon figyelni , az alacsonyról  vakító napsütés nem egy súlyos közlekedési balesetet okozott már. Ezért a napszemüveg viselése tanácsos, csökkenti a kontrasztokat és biztonságosabbá teszi a közlekedést.

 

 

Judit Mäkinen

 

Reklámok

One thought on “Ösz-szótár – Syyssanasto

  1. Visszajelzés: Öszi szavak szótára | Finnországi Levelek / lLetters from Finland.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.