Mindenféle finn iskola : Magániskolák I. 276.levél

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók !

Finnországban ezen a héten kezdödik az új iskolai év. A finn iskolák és a finn oktatási módszerek az utóbbi években nagy nyilvánosságot kaptak a világ sok részén. Ennek oka az oktatás módszere és az ezáltal élért PISA felmérés eredményei. Az oktatási módszerek mellett érdeklödésre tart igényt a pedagógusképzés is.

Az utóbbi években számos külföldi delegáció ismerkedik a finn iskolákkal, követve az órákat és elbeszélgetve mind a tanárokkal mind pedig a diákokkal . Ez már azért is lehetséges, mert nem csak a tanárok, a finn iskolások is  jól beszélnek angolul. A külföldi tanárokon kívül külföldi dákok is ismerkednek a finn iskolákkal. Ezen a tavalyi képen kínai 9. osztályosok vannak, akik Savonlinnában ismerkedtek az ottani iskolákkal.

Kiinalaiset 9 luokkalaiset

Kínai diákok ismerkednek az iskolákkal  Savonlinna-ban

A finnországi iskolákkal foglalkozó sajtóban kizárólag a finn állami iskolák kapnak helyet. Az állami iskolák mellett sikeresen és évtizedek óta müködö magániskolákról a számomra elérhetö magyar sajtó nem közöl ismertetést söt egyes cikkírók megállapitják, hogy Finnországban  ”   nincsenek magániskolák ”.

A fenti megállapítás adott okot a most megkezdett kis levélsorozatra, amivel a finn magániskolákat – legalább egy részüket –  szeretném megismertetni Önökkel. A bemutatás nem törekszik teljességre és a válogatás önkényes.

Finnország magániskolái

Egy kis háttér

Finnországban  az 1800-as évek közepén kezdödött a magániskolák alapítása, akkoriban több mint 300 magániskola létezett. Számuk az 1960-as években erősen csökkent . Ennek oka az anyagi támogatás hiányában történt  magániskolák bezárása vagy államosítása volt.

A legtöbb államban a magániskolák vagy adományokkal, alapítványok segítségével  és a tanulóktól beszedett  tandíjjal fedezik müködésük költségeit. Ezzel szemben Finnországban a magániskolák nevüktöl függetlenül teljesen állami anyagi támogatástól függöek és beruházásaikat vagy így, vagy különbözö gyüjtések útján fedezik.

A finnországi magániskolákat az 1935-ben alapított

 Yksityiskoulujen Liitto ry – Magániskolák szövetsége regisztrált egyesület 

tömöríti. Felügyeli a szövetséghez tartozó iskolákat és gondoskodik az azokban dolgozók rendszeres továbbképzéséröl. A 2018-2019-es tanévben Finnország kinden negyedik gimnazistája magániskolában érettségizett. A szövetség iskoláiban összesen 1700 tanár oktat  és kb. 22000 diák jár.

Általános magániskolák (Yksityiset peruskoulut) és magán- gimnáziumok.

Ezeknek az iskoláknak a működése az államtanács engedélyéhez kötött és tanterveikben nagy vonalakban követniük kell az állami iskolák tantervét. Utóbbi alól kivételek az idegen nyelvű iskolák és a nemzetközi iskolák ( International Baccalaureate iskolák). A finn nyelven működő általános magániskolákban  nincs tandíj, működésüket állami a  diákok száma szerinti támogatással biztosítják. Ezeket az iskolákat olyan eszmei társaságok működtetik, melyeknek nem célja az üzleti haszon termelése.

Az idegen nyelveken működő magániskolákban tandíjat kell fizetni.

Az alábbiakban kétféle magániskoláról lesz szó.

Steiner iskolák Finnországban

Az első Rudolf Steiner (1861-1925)  pedagógiáján alapuló iskolát 1955-ben alapították Helsinkiben.

1904-Rudolf-Steiner

Rudolf Steiner

Az 1980-as években több ilyen iskolát is alapítottak, ezek az 1990-es évek kezdete  óta  kapnak állami támogatást. Az iskolákat egy Steiner- pedagógiát támogató egyesület tarja fent, melynek  tagjai azok a szülök, akiknek gyermekei  ezeket az iskolákat látogatják. Az iskolák működését az állami támogatáson kívül a szülök önkéntes munkáival  és adományokkal biztosítják egyesületeken keresztül.

A Steiner iskolákat Waldorf iskola néven is ismerik, ennek oka, hogy a németországi Stuttgartban 1919-ben alapított elsö Rudolf Steiner pedagógiai elvei szerinti iskolába a Waldorf Astoria nevü dohánygyár munkásainak gyermekei jártak. Nem egy elit-iskoláról volt szó.

osth-waldorf-astoria-1913

Waldorf Astoria iskola 1913

Finnországban 2017-ben 25 Steiner-iskola müködött, hivatalos tanítási engedélyek által szabályozott módon,  az Oktatásügyi Igazgatóság ( Opetushallitus )  ellenörzése alatt.  Ezek közül 10 iskolában van gimnáziumi oktatás is az általános iskola után. Az intézetekben kb. 6000 tanulót oktatnak.

Az iskolákon kívül  az országban 44  Steiner magánóvoda müködik.

Steiner päiväkoti

Steiner Óvoda

 

A törvénynek megfelelöen a Steiner iskolákban nincs tandíj. Az iskolákat fentartó egyesületek azonban havonta szednek támogatást  a diákok szüleitöl, melynek havi összege 25-125 euro között változik. Hogy ez a ”tandíj ” szó kikerülése -e arról megoszlanak a vélemények.

Százéves évforduló

Idén összel az elsö Steiner iskola százéves születésnapját – 1919 szeptember 19- ünneplik világszerte. Finnországban erre az alkalomra Lauri Porra szerzett ünnepi zenét WALDORF 100 címmel.

pallo_logo

Steiner nevelés 100 éves

Finnország  2019-ben számos rendezvény keretében ünnepelte/ünnepli a 100 éves  Steiner iskolákat.

Január 25-26 között Helsinkiben volt az un. Educa-vásár ( Educa messut), ahol két nyilvános beszélgetés is folyt arról, hogy miért aktuális a Steiner- pedagógia napjainkban.

Május 22.-én Suomenlinna szigetén – világörökségi objektum –  rendezték az un. Waldorf fesztivált ( Amazing Waldorf Festival AWF ), ahová Finnország minden Steiner- iskolában tanuló felsöbb osztályok  ( 7-8-9 osztály )  tanulóit meghívták.  A színes program témája : Bees&Trees – Méhek&Fák volt.

lataus (1)

Július 15-19 között Poriban került sor a Suomi  Areena nevü rendezvényre.

Steiner Suomiareenassa

Itt   július 17.-én nyilvános eszmecsere folyt a steineri nevelésröl elsösorban arról, hogy elösegíti-e az innovációt és az alkotóképességet ?

Novemberben lesz az ösbemutatója a Steiner iskola régebbi tanítványa Lauri Porra Waldorf 100 c. zenemüvének, mely a Steiner koulu osztályaiba járó  fiatal gyermek fejlödését mutatja be .

.

Egy másik magániskola- típus Finnországban  Maria Montessori (1870-1952) olasz orvosnö elveit követi.

Maria Montessori

Maria Montessori

Dr. Montessori  Rómában a San Lorenzo nevü szegénynegyedben tevékenykedett, ott dolgozta ki azokat a pedagógiai alapelveket, melyeket a világ sok részén müködö  Montessori óvodák és iskolák valósítanak meg. Az óvodákba – melyek nagy számban találhatók Finnország városaiban- a 3-6 évesek járnak.

Maria Montessori iskolák

Ezekben az iskolákban az általános iskola elsö hat osztályában folyik az oktatás. Helsinkiben egy ilyen iskola van, Espooban kettö. Ezeken a városokon kívül Montessori iskolák müködnek többek között Ouluban, Iisalmi-ban, Tampere-ben, Riihimäki-ben Jyväskylä-ben  és Vantaa-ban. Megállapítható, hogy  egyre nagyobb az érdeklödés az ilyen iskolák iránt. Itt említem meg, hogy Finnországban az általános iskolák 9 osztályosak és a Montessori iskolákban tanulók a három felsöbb osztályt már más iskolákban végzik.

Espooban a Ruusutorppa nevü általános iskola épületében müködik a Montessori óvoda és iskola is,  így a gyerekek könnyen folytatják a felsöbb osztályokat ismert környezetben.

Ruusutorpan koulu

Ruusutorppa nevü  iskola – Espoo Leppävaara

A Montessori óvodák és iskolák müködését az 1979-ben alapított Montessori –szövetség regisztrált egyesülete  = Montessoriliitto ry. koordinálja.

SML_logoNETTIIN-1

Suomen Montessoriliitto

Az egyesület tagja a nemzetközi Montessori szövetségnek : Association Montessori Internationale – nek.

Kedves Olvasók !

A Finnországot ismertetö tájékoztató jelleggel írt leveleim között most  finnországi magániskolákkal foglalkozó levélsorozatom  kezdödik. Leveleim egyik fö célja, hogy sokoldalúan ismertessem meg Önökkel Finnországot ezzel elösegítve az objektív tájékozódást és az országot illetö  tévedések kiküszöbölését.   Remélem, hogy ezzel a kis levélsorozattal  sikerül majd rávilágítani arra, hogy Finnországban minden szinten – mind az állami, mind pedig a magánszektorban – sokrétü és magas színvonalú  iskolai oktatás folyik.

Judit Mäkinen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 thoughts on “Mindenféle finn iskola : Magániskolák I. 276.levél

  1. Kedves Judit!
    Érdeklődéssel várjuk a további ismertetést. Magam csupán a Waldorf iskolát és óvodát ismertem itthon. Most késztetést érzek, hogy a többit is megismerjem.
    Üdvözlettel. Lia.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.