Mindenféle export – Finn méhek Izlandra ! 275.levél

 

Finnországi levél hazámból Finnországból, szülöhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók !

A mézet az ember már a kökorszakban is ismerte, bizonyítékul egy spanyolországi sziklarajz szolgál Valencia-ban, mely egy lépesmézet gyüjtö nöi alakot ábrázol. Ö a mézet füstölés segítségével vette el a méhektöl.

osember_mehesz-221x300

A régiek a mézet istenek ételének és egyben az örök ifjúság forrásának gondolták és ezért a méz  drága édesség volt. Méhészettel foglalkoztak már az antik világban is, Egyiptomban, Görögországban és a római birodalomban .

Méhészet Finnországban

A méh nem tartozott Finnország faunájához, történelmi adatok szerint az 1750-es években hoztak méheket Észtországból a délfinnországi Fagervik-be. Turkuba az akadémia kertjébe Karl Fredrik Mennander püspök telepítetette az elsö méhcsaládot az 1760-as években.

220px-Ärkebiskop_Mennander

K.F. Mennander püspök

Száz évvel késöbb Svédországból importáltak méheket Finnországba és egy  1805-ös  adat szerint akkor Finnországban 100 méhcsalád volt. Finnországba Olaszországból is hoztak méheket az 1800-as évek végén .

Kemiö káplánja J.E. Åberg adta ki 1867-ben azt a könyvet, melyben összefoglalta a méhekkel kapcsoltos tapasztalatait egyben tanfolyamokat is rendezett, tanácsokat adva a méhészeknek.

Az évszázad elején  1902-ben Alfred Mäkinen lelkész rendezett méhészettel kapcsolatos oktatást Asikkala-ban  és ez a munka egészen 1917-ig folyt.

Az 1910-1930-as évek között a finn méheket betegségek pusztították. A nehéz természeti körülmények egyben arra is vezettek, hogy Finnországban fejlödött a méhek nemesítése is, az erös teleknek  és az általában hüvös idöjárásnak kiválogató szerepe volt: a gyenge és a hideget nem bíró  állatok elpusztultak.

Szervezett méhészek- A finn méhészek szövetsége

Az  elsö, méhészeket tömörítö egyesület 1909-ben alakult , de anyagi nehézségek miatt rövidéletü volt.  A mezögazdasági miniszterium kezdeményezésére 1945-ben alakult a méhészek központi egyesülete Mehiläishoitajain Keskusliitto néven.

Suomen Mehiläishoidon liitto logo

Az elsö mézet áruló üzlet 1959-ben nyílt Helsinkiben.Itt árulták a Méhkirálynö –Kuningatar hunaja –mézet.

Kun ingatar hunaja

 

Finnországi modern méhek

Az utóbbi években Finnországban a városokban  – többek között:  Helsinki, Joensuu,Lappeenranta,Lahti, Turku,Tampere-   is vannak méhészek, a városi  méheket elegánsabban cityméheknek hívják. Ezek általában olasz fajtájúak, viszonylag nyugodtabbak és könnyü ápolni öket.

Citymehiläiset Savoy-in katolla

Cityméhészet Helsinkiben , háztetön

A kép Helsinkiben az Etelä-Esplanadi úton levö Savoy vendéglö házának tetején készült 2018-ban, ahol már 10 éve vannak kaptárak. Tavaly  az ott lévö 6 kaptárban kb. 350 000 méh volt, azok 260 kg mézet gyüjtöttek. Öt km-es távolságig repültek és a környezö parkok 70 különbözö fajtájú virágaiból gyüjtötték a mézet. Ennek a méznek egy részét a házban levö vendéglö – Savoy – használja fel.

Feltehetö, hogy ez a méz tisztább  mint a vidéki méhek gyüjtötte méz. Ennek oka, hogy a városi parkokban nem permeteznek irtószerekkel. A kaptárakat kéthetente  ellenörzi egy házaspár : Mia és Bjarne Bruce. Ök figyelik azt is, hogy ne legyen új méhkirálynö a kaptárakban, ami a méhek rajzását okozná. Amikor vége van a virágszezonnak a méhek téli pihenöre Liljendalba költöznek a Bruce házaspárhoz.

Mehiläiset talvella

Méhkaptárak télen

 

Méhek Ahvenanmaa bélyegén 

Tavaly májusban Finnország autonóm területén Ahvenanmaa-ban a posta új bélyeget hozott forgalomba ezzel is hangsúlyozva a méhek fontosságátbiodling2018_webbenAz ahvenanmaa- i méhek nem csak azért fontosak, mert az ottani óriási almáskertekböl mézet gyüjtenek, hanem azért is mert az ottani méhek egészségesek és a világ legtöbb helyén a méhek tömeges pusztulását okozó ázsiai méhatka (Varroa destructor) az ottani méhészetekben  nem fordul elö.

maxresdefault

Varroa destructor

 

A károkozóról egy kis animációs film  itt látható: https://www.youtube.com/watch?v=h-wDgd5yURo

Méhatkamentes – Ahvenanmaan kívül-  területek csak az Isle of Man, Ausztrália és Izland.

És végül elértem  levelem címéhez a méhek exportjához .

Finn méhek Izlandon

Az izlandi klíma nem kedvez a méhészeknek, azaz  a méheknek. Erös a szél, viszonylag gyér a növényzet és szélsöséges az idöjárás. A nem túl hideg, de sokszor  viharos telet az izlandi méhek 30-40 %-a nem éli túl.  Ezért a szívós  és a változó idöjáráshoz hozzászokott  ahvenanmaai méheket már évek óta sikerrel exportálják Izlandba.

Az exportör neve Torbjörn Eckerman.

eckerman_torbjorn_0

Torbjörn Eckerman

Ö és egy Izlandon élö norvég orvos Torbjörn Andersen  -aki szenvedélyes méhész- együtt csomagolják a méheket a szállítás elött.

Egy dobozba egy méhanya –méhkirálynö – és ½ kg ! = kb. 15000 méh kerül.

Torbjörn Andersen

Méhanya = Méhkirálynö

A légi szállítás nem tart sokáig és a tapasztalat azt mutatja, hogy a méhek nagyon jól bírják a repülöút fáradalmait és remélhetöleg jól szolgálják az izlandi méhészeket és a méz fogyasztóit.

 

Judit Mäkinen

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.