Finnország a rongyszönyegek országa 274. levél

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók !

Egy régebbi levelemben – https://finnorszagilevelek.com/2016/11/01/finnorszag-sok-millio-gyapjuzokni-orszaga/-  írtam arról, hogy Finnország nemcsak a tavak, hanem  a gyapjúzoknik országa is. Nos van még több más is ami Finnországra jellemzö és ezek között van  a rongyszönyeg. Minden túlzás nélkül elmondható az is, hogy Finnország a rongyszönyegek országa.

Egy kis történelem

Finnországban a rongyszönyegek már több mint 200 éves multtal rendelkeznek. A rongyszönyegek szövése szövöszéken kimondottan a nök munkája volt. A hosszú téli estéken csíkokra vágták  a régi házi textileket- lepedöket, konyhatörlöket, ruhadarabokat  és ezekböl szövöszéken szönyegeket szöttek nagy, fából készült szöövöszékeken

vanha kangaspuu

Régi szöövöszék

El lehet mondani, hogy az volt az újrafelhasználás elsö formája. A szönyegek egyben a családok emlékeit is hordozták, a csíkok a hétköznapokról meséltek. Az így készült szönyegeket minden háztartásban megtaláljuk még a mai napokban is, bár igaz, hogy ezek egy része nem régi rongyokból hanem új textilekböl készül – gyárilag !

A régi szönyegek színei általában a szürke, fehér, barna és fekete voltak, a mai modern szönyegek már a legkülönbözöbb élénk színekben is megtalálhatók.

Riemukkaita räsymattoja.jpg

A színes csíkok hagyománya kb. száz éves multtal bír. Más anyagbólis szöttek rongyszönyegeket, pl. az 1960-1970-es években ilyen szönyegeket szöttek az akkor müanyagzacskókban árult tej zacskóiból is. Jelenleg  a müanyagból szött szöntyegek nagy választékban kaphatók .

Muovimatot

Müanyagszönyegek

Rongyszönyegek a finn otthonokban

A rongyszönyeg a finn otthonok velejárói, szinte minden otthonban megtalálhatók. Elönyük, hogy könnyüek és moshatók. Általában nyáron mossák ki ezeket a szönyegeket vagy a tóvízben vagy pedig a tenger vizében. A Balti tenger sótartalma alacsonyabb, mint a nagy óceánoké és  az enyhén sós víz a színekre élénkítö hatással van. A nyári szönyegmosás a mai napig élö szokás  és látható még a fövárosban is.

Kaivarin mattolaituri

Szönyegmosó stég- Helsinki , Kaivopuisto partja

 

Helsinkiben 14 helyen vannak szönyegmosó helyek, ezek mellett állványokon száradnak a szönyegek . És senki nem viszi el azokat, bár örizetlenül lógnak napokig az állványokon. Vidéken a legtöbb helyen találunk szönyegmosóhelyeket, pl. Salo városában több mint 10 helyen lehet szönyeget mosni. A városokban a szönyegmosás ingyenes – nem kell a vízért fizetni. A városi szönyegmosóhelyeken vízvezetékek biztosítják a szükséges vizet. Egyben a szennyvíz elvezetése is rendezett. Mivel a szönyegmosás – azaz inkább súrolásnak nevezhetö –  nehé munka nem egyszer segítö férjek is részt vesznek ebben.

férfiakis seg´´itenek

Férfimunka

A mosáshoz használt szappan egy Mäntysuoppa = Fenyöszappan nevü folyékony szappan, súrolókefével történik a mosás. A szappannak van szilárd változata is, illata jellegzetes, tiszta illat.

images

Mäntysuoppa

Mivel természetes alapanyagból készül, a tavak/tanger vizére nincs káros hatással.

Rongyszönyeg szövés a modern Finnországban

A finn rongyszönyeg ugyanolyan jellemzöje Finnországnak, mint pl. a rozskenyér, a gyapjúzokni és a szauna.

Régebben  szinte minden falusi házban volt szövöszék és a szönyegek az otthonokban készültek. Jelenleg a lakásokban található  szövöszékek száma erösen csökkent, ezzel szemben azonban gyárilag is készülnek ilyen szönyegek.  Szönyegszövö helyeket számos finn településen találunk, ott bárki foglalhat magának idöt a szövöszékeknél.

uusi harrastus

Hasznos szórakozás

A rongyszönyegek szövése szakértelmet igényel és a szövést tanítják a kézimunkákat tanító intézetekben, népmüvelési iskolákban és a felnöttoktatási központokban is. De még az otthonokban is készülnek szönyegek. Jelenleg a rongysönyegszövés ugyanolyan kézimunka-hobby mint pl.  a kötés vagy a horgolás. Ebben az évszázad két irányzata egyesül: a kézimunka és az újrafelhasználás.

A finnországi Martta egyesület tagjai között sokan szeretnek szönyeget szöni, a fiatalokat is érdekli ez a kézimunka. Maija Salo a keurui Martta egyesület tagja  szerint a szönyegekben az egész élet fellelhetö, vannak szélesebb és keskenyebb csikok, bövebb  és szükebb évek. Az öröm és bánat jeleit a színek közvetítik ; közbe-közbe nyugodtabb színek, majd élénk erös színek melyek az élet viharos szakaszairól beszélnek.

Mindenféle célra : rongyszönyeg

A rongyszönyegeket  sokoldalúan lehet használni.  A szönyeg jóga-szönyegnek is megfelel, söt ezzel a technikával táskákat is lehet készíteni.

Räsymatto jogamatto

Jógaszönyeg

A Marimekko cég számos olyasmit árul, melyek a rongyszönyegekre emlékeztetnek. Ilyenek pl. a méteráruban kapható anyagok, vagy asztalterítéshez használt tányéralátétek.

Házi-iparból iparmüvészet

Hogy a  rongyszönyegekböl   iparmüvészeti tárgyak lettek az Eija Rasinmäki- nek köszönhetö – ez az ö életmüve.

Eija Rasinmäki

Eija Rasinmäki

Eija Rasinmäki tízgyerekes földmüves-családban született . Édesapja érdeklödött a népi kultúra iránt és múzeumot is alapított az össegyüjtött tárgyakból. A kézimunka szeretetét a család édesanyja közvetítette, ö kötött és szövöszéken is dolgozott, Eija a szövést elsösorban töle tanulta és hamarosan rádöbbent arra, hogy ez az ö életfeladata. Saját stílusának  kialakítására törekedve elsö szönyegeit az anyósa házának nagy falusi lakószobájában szötte. Hamarosan egy régi szövögépet is szerzett és a rohamosan elkészült szönyegek nagy sikert arattak. Saját válalkozását 1970-ben alapította, akkor már többen is dolgoztak neki. Loimaa járásának Seikunmaa nevü  iskolájában volt a mühely. A hagyományos csíkok mellett  mindenféle más motívumok  is láthatók az ö szönyegein, virágok,  napsütés, nyári part.

A szönyegeket mindkét oldalukon lehet használni. A mühely jelenleg Hausjärvi –Oitti-ban van Hämee tájegységében, Helsinkitöl kb. 80 km.-re egy régi iskola épületében. Meglátogattam a helyet, ott készültek a fenti képek. Olyan mint egy fantasztikus múzeuma a háziipari rongyszönyegekböl létrejött iparmüvészetnek. Az óriási termek, a rengeteg szönyeg és a régi munkaeszközök rendkívüli hangulatot varázsolnak körénk egy régi, nyugodt világ már-már elfelejtett hangulatát.

 

Judit Mäkinen

 

 

4 thoughts on “Finnország a rongyszönyegek országa 274. levél

 1. A háború utáni években egész 56ig, édesanyám is szőtt, de persze nem rongyszőnyegeket. Sálakat, teritőket és mintás szoknyákat szőttek akkoriban és nekünk gyerekeknek kellett kicsomózni a kész darabokat. Fel volt állitva nálunk egy nagy szövőszék, de voltak kissebb álványok is amin csak sálakat tudtunk szőni. Én is megtanultam és nagyon sajnáltam amikor a lakásban már nem találtam szövő álványt.
  Nagyon érdekes mindezt olvasni.

  Kedvelés

 2. Kedves Judit!
  Velemben láttam utoljára hasonlóan kézzel szőtt szőnyegeket.
  Nem is gondoltam volna, hogy a rongyszőnyeg nem csak csíkos mintájú, hanem akár virágmintás is lehet.
  Valóban nagy előnye, hogy mosható. Nyugodtan használható egy gyerekszobában is.
  Köszönettel olvastuk. Lia.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.