Finnország a rongyszönyegek országa 274. levél

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók !

Egy régebbi levelemben – https://finnorszagilevelek.com/2016/11/01/finnorszag-sok-millio-gyapjuzokni-orszaga/-  írtam arról, hogy Finnország nemcsak a tavak, hanem  a gyapjúzoknik országa is. Nos van még több más is ami Finnországra jellemzö és ezek között van  a rongyszönyeg. Minden túlzás nélkül elmondható az is, hogy Finnország a rongyszönyegek országa.

Egy kis történelem

Finnországban a rongyszönyegek már több mint 200 éves multtal rendelkeznek. A rongyszönyegek szövése szövöszéken kimondottan a nök munkája volt. A hosszú téli estéken csíkokra vágták  a régi házi textileket- lepedöket, konyhatörlöket, ruhadarabokat  és ezekböl szövöszéken szönyegeket szöttek nagy, fából készült szöövöszékeken

vanha kangaspuu

Régi szöövöszék

El lehet mondani, hogy az volt az újrafelhasználás elsö formája. A szönyegek egyben a családok emlékeit is hordozták, a csíkok a hétköznapokról meséltek. Az így készült szönyegeket minden háztartásban megtaláljuk még a mai napokban is, bár igaz, hogy ezek egy része nem régi rongyokból hanem új textilekböl készül – gyárilag !

A régi szönyegek színei általában a szürke, fehér, barna és fekete voltak, a mai modern szönyegek már a legkülönbözöbb élénk színekben is megtalálhatók.

Riemukkaita räsymattoja.jpg

A színes csíkok hagyománya kb. száz éves multtal bír. Más anyagbólis szöttek rongyszönyegeket, pl. az 1960-1970-es években ilyen szönyegeket szöttek az akkor müanyagzacskókban árult tej zacskóiból is. Jelenleg  a müanyagból szött szöntyegek nagy választékban kaphatók .

Muovimatot

Müanyagszönyegek

Rongyszönyegek a finn otthonokban

A rongyszönyeg a finn otthonok velejárói, szinte minden otthonban megtalálhatók. Elönyük, hogy könnyüek és moshatók. Általában nyáron mossák ki ezeket a szönyegeket vagy a tóvízben vagy pedig a tenger vizében. A Balti tenger sótartalma alacsonyabb, mint a nagy óceánoké és  az enyhén sós víz a színekre élénkítö hatással van. A nyári szönyegmosás a mai napig élö szokás  és látható még a fövárosban is.

Kaivarin mattolaituri

Szönyegmosó stég- Helsinki , Kaivopuisto partja

 

Helsinkiben 14 helyen vannak szönyegmosó helyek, ezek mellett állványokon száradnak a szönyegek . És senki nem viszi el azokat, bár örizetlenül lógnak napokig az állványokon. Vidéken a legtöbb helyen találunk szönyegmosóhelyeket, pl. Salo városában több mint 10 helyen lehet szönyeget mosni. A városokban a szönyegmosás ingyenes – nem kell a vízért fizetni. A városi szönyegmosóhelyeken vízvezetékek biztosítják a szükséges vizet. Egyben a szennyvíz elvezetése is rendezett. Mivel a szönyegmosás – azaz inkább súrolásnak nevezhetö –  nehé munka nem egyszer segítö férjek is részt vesznek ebben.

férfiakis seg´´itenek

Férfimunka

A mosáshoz használt szappan egy Mäntysuoppa = Fenyöszappan nevü folyékony szappan, súrolókefével történik a mosás. A szappannak van szilárd változata is, illata jellegzetes, tiszta illat.

images

Mäntysuoppa

Mivel természetes alapanyagból készül, a tavak/tanger vizére nincs káros hatással.

Rongyszönyeg szövés a modern Finnországban

A finn rongyszönyeg ugyanolyan jellemzöje Finnországnak, mint pl. a rozskenyér, a gyapjúzokni és a szauna.

Régebben  szinte minden falusi házban volt szövöszék és a szönyegek az otthonokban készültek. Jelenleg a lakásokban található  szövöszékek száma erösen csökkent, ezzel szemben azonban gyárilag is készülnek ilyen szönyegek.  Szönyegszövö helyeket számos finn településen találunk, ott bárki foglalhat magának idöt a szövöszékeknél.

uusi harrastus

Hasznos szórakozás

A rongyszönyegek szövése szakértelmet igényel és a szövést tanítják a kézimunkákat tanító intézetekben, népmüvelési iskolákban és a felnöttoktatási központokban is. De még az otthonokban is készülnek szönyegek. Jelenleg a rongysönyegszövés ugyanolyan kézimunka-hobby mint pl.  a kötés vagy a horgolás. Ebben az évszázad két irányzata egyesül: a kézimunka és az újrafelhasználás.

A finnországi Martta egyesület tagjai között sokan szeretnek szönyeget szöni, a fiatalokat is érdekli ez a kézimunka. Maija Salo a keurui Martta egyesület tagja  szerint a szönyegekben az egész élet fellelhetö, vannak szélesebb és keskenyebb csikok, bövebb  és szükebb évek. Az öröm és bánat jeleit a színek közvetítik ; közbe-közbe nyugodtabb színek, majd élénk erös színek melyek az élet viharos szakaszairól beszélnek.

Mindenféle célra : rongyszönyeg

A rongyszönyegeket  sokoldalúan lehet használni.  A szönyeg jóga-szönyegnek is megfelel, söt ezzel a technikával táskákat is lehet készíteni.

Räsymatto jogamatto

Jógaszönyeg

A Marimekko cég számos olyasmit árul, melyek a rongyszönyegekre emlékeztetnek. Ilyenek pl. a méteráruban kapható anyagok, vagy asztalterítéshez használt tányéralátétek.

Házi-iparból iparmüvészet

Hogy a  rongyszönyegekböl   iparmüvészeti tárgyak lettek az Eija Rasinmäki- nek köszönhetö – ez az ö életmüve.

Eija Rasinmäki

Eija Rasinmäki

Eija Rasinmäki tízgyerekes földmüves-családban született . Édesapja érdeklödött a népi kultúra iránt és múzeumot is alapított az össegyüjtött tárgyakból. A kézimunka szeretetét a család édesanyja közvetítette, ö kötött és szövöszéken is dolgozott, Eija a szövést elsösorban töle tanulta és hamarosan rádöbbent arra, hogy ez az ö életfeladata. Saját stílusának  kialakítására törekedve elsö szönyegeit az anyósa házának nagy falusi lakószobájában szötte. Hamarosan egy régi szövögépet is szerzett és a rohamosan elkészült szönyegek nagy sikert arattak. Saját válalkozását 1970-ben alapította, akkor már többen is dolgoztak neki. Loimaa járásának Seikunmaa nevü  iskolájában volt a mühely. A hagyományos csíkok mellett  mindenféle más motívumok  is láthatók az ö szönyegein, virágok,  napsütés, nyári part.

A szönyegeket mindkét oldalukon lehet használni. A mühely jelenleg Hausjärvi –Oitti-ban van Hämee tájegységében, Helsinkitöl kb. 80 km.-re egy régi iskola épületében. Meglátogattam a helyet, ott készültek a fenti képek. Olyan mint egy fantasztikus múzeuma a háziipari rongyszönyegekböl létrejött iparmüvészetnek. Az óriási termek, a rengeteg szönyeg és a régi munkaeszközök rendkívüli hangulatot varázsolnak körénk egy régi, nyugodt világ már-már elfelejtett hangulatát.

 

Judit Mäkinen

 

 

4 thoughts on “Finnország a rongyszönyegek országa 274. levél

 1. Kedves Judit!
  Velemben láttam utoljára hasonlóan kézzel szőtt szőnyegeket.
  Nem is gondoltam volna, hogy a rongyszőnyeg nem csak csíkos mintájú, hanem akár virágmintás is lehet.
  Valóban nagy előnye, hogy mosható. Nyugodtan használható egy gyerekszobában is.
  Köszönettel olvastuk. Lia.

  Kedvelés

 2. A háború utáni években egész 56ig, édesanyám is szőtt, de persze nem rongyszőnyegeket. Sálakat, teritőket és mintás szoknyákat szőttek akkoriban és nekünk gyerekeknek kellett kicsomózni a kész darabokat. Fel volt állitva nálunk egy nagy szövőszék, de voltak kissebb álványok is amin csak sálakat tudtunk szőni. Én is megtanultam és nagyon sajnáltam amikor a lakásban már nem találtam szövő álványt.
  Nagyon érdekes mindezt olvasni.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.