Nyárszótár – Kesäsanasto

Kedves Olvasók !

Tavaly decemberben a karácsonyi naptár kapcsán minden nap egy új szóval ismerkedhettek azok, akik finnül tanulnak. December 1-24 között minden nap egy olyan ablakot nyitottunk ki az ádventi naptáron, mely a finn karácsony = joulu szóval kezdödik.

Mivel a finn nyár sokkal rövidebb mint a tölünk délebbre esö országok nyara, nyithatunk egy nyári naptárt, azaz két héten át minden nap egy olyan szóval találkozhatunk ami a kesä ( kiejtés : kéze) –vel kezdödik.

Ez a szó arra is jó, hogy a magyar anyanyelvüek gyakorolják a finn é és e betüket. A nagyar e = finn é és a finn e pedig így íródik: ä . Erre azoknak a magyarajkúaknak akik meg akarnak tanulni jól finnül érdemes figyelmet és fáradtságot fordítani. ”Gyakorlat teszi a mestert ” – mától kezdve két hétig minden nap  erre lehet gondolni a ”nyárszótár” szavait ismételgetve. Jó szórakozást !

Nyárszótár 11

Nyárszótár – Kesäsanasto 

Judit Mäkinen

Elsö nyárral kapcsolatos szó :

Kesäaika – Nyári idö 

images (1)

Kesäaika / Nyári idö

Jelenleg úgy néz ki, hogy egy pár éven belül megszünik az Európai Unió országaiban az óra elöreállítása a nyár elején és visszaállítása a nyár végén. De a Kesäaika szó biztosan nem szünik meg.

Következö nyárral kapcsolatos szó :

Kesäloma –  nyári szabadság

kesäloma

Ez a szabadság föleg a diákok szabdsága, de a legtöbb munkahelyen is nyáron  mennek a  dolgozók  szabadságra. Ez a szabadság választja el az iskolaéveket egymástól , mivel a finnországi  iskolai  év június elsö napjaiban zárul és a következö év az iskolákban  augusztusban kezdödik.

Kesämökki – Nyári lakhely

A kesämökki, röviden csak mökki egy olyan lakhely, ami csak nyári használatú.

kesämökki

Finnországban a 2018-as adatok szerint 509 800 kesämökki van, a legtöbb a keletfinnországi tóvidéken, közelebbröl Kuopio környékén : 10 800 db. Megjegyzésként : Finnország lakossága 2018 végén 5 517 919 lélek volt.

Kesäyliopisto – nyári egyetem

A nyári egyetemek – Finnországban 20 ilyen müködik – mindenki számára nyitottak, felvételi vizsga nincs

kesäyo

Nevüktöl eltéröen ezek egész évben müködnek és évente kb. 63 000 hallgató képezi magát tovább vagy általános müveltségét növelve, vagy foglalkozásbeli továbbképzéssel  foglalkozva.

 

Kesäkeitto -nyári leves 

Finnországban most,  a friss zöldségek idején kedvelt ez a leves.

kesäkeitto

Kell hozzá : 1 l víz, ½kg újkrumpli, 5-6 friss sárgarépa, 1 kis karfiol, 10 dkg cukorborsó,  ½ l tej, 1 kanál liszt és egy csipetnyi só és fehér tört bors.

Így készül: a megtisztított újkrumplit  és megmosott sárgarépát kockákra vágjuk, a karfiolt rózsáira szedjük, a cukorborsót a héjával együtt vágjuk 1-2 cm-es darabokra. Mindezeket sós vízben majdnem  puhára fözzük. A lisztet összekeverjük a tejjel és hozzáöntjük a zöldségekhez, majd még kb.  5 percig fözzük. Megkóstoljuk és ízlés szerint még sót és borsot adunk a kész leveshez. Friss rozskenyérrel nagyon fínom .

Jó étvágyat !

A recept forrása : https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/152355/%C3%84idin%20kes%C3%A4keitto/

Kesäteatteri- nyári színház

A nyári színházak föleg a szabadég alatt müködnek, bár vannak olyan nyári színházak is, melyek nézöterét és színpadát esö elleni tetö fedi.  Finnországban a  nyári színházak aktívabbak, mint a téli szezon színházai. A színészek egy része amatör.

A legtöbb elöadás júliusban van. A fenti kép a tamperei Pyynikki színházat mutatja.

lataus

 

Kesäkeittiö- Nyári konyha

Finnországban a kis nyaralók : mökki –höz gyakran társul egy nyári konyha. Így a nyaralók többet lehetnek a szabadban, és aki föz az is együtt lehet a többiekkel.

åminne_kesakeittio_fiilis_221

A nyári konyha lehet egy kis sarok a teraszon, vagy a mökki mellett az udvaron. Vannak nagyobb, fedett nyári konyhák is grillezésre alkalmas ”tüzhellyel ”. Ezeket jobban ki lehet használni az esös napokon.

Kesäleski -Nyári özvegy = szalmaözvegy

A nyári szabadságot nem mindíg tudja a egész család együtt tölteni. Ha a házastársak közül az egyik a gyerekekkel nyaralni megy, pl. vidékre a mökkibe vagy a nagyszülökhöz , az otthonmaradt házastárs neve finnül kesäleski=nyári özvegy.

kesäleski

Ez nem mindíg tragikus, sokan örülnek egy-egy olyan idöszaknak, amikor egyedül lehetnek és azt csinálhatják, amihez éppen kedvük van.

Kesäheila – egy nyári kedves
Nem mindenki vágyik életfogytilglani kapcsolatokra, sokan vannak olyanok akik a rövid, de annál intenzívebb kapcsolatok hívei. Ök kedvelik a változatosságot és igyekszenek az emberekkel kapcsolatos ismereteiket és tapasztalataikat rövid kapcsolatok által bövíteni.
Kesäheila
Ezek közé tartoznak azok, akik ennek érdekében  egy nyaralás alatt- leginkább külföldön – ismerkednek közelebbröl az ottaniakkal.
A szóról egy régi,  híres film címe jut az eszembe : Egy nyáron át táncolt

KesätyöNyári munka

Finnországban a legtöbb föiskolás állami támogatással végzi tanulmányait és csak ritkán  tartják el a szülök nagykorú gyermekeiket azok tanulmányainak idején.. Ezért a diákok sok esetben dolgoznak a tanévekben is a tanulás mellett. Különösen fontos, hogy nyáron a tanulmányi szünet alatt találjanak munkát, mert így a nyáron megkeresett pénzzel tudják megélhetésüket biztosítani a tanulmányi év idején.

kesätyö

Sok gimnazista is dolgozik nyáron, de a 18 éven aluliaknak nehéz nyári munkát találni. Öket a nagyobb városokban felveszik pl. városi parkok ápolásával kapcsolatos munkára, vidéken pl. a kertészetekben dolgoznak diákok is.

 

Kesäkahvila-Nyári kávézó
Finnországban sok olyan kis kávézó van, amik csak nyáron vannak nyitva ezek neve : Kesäkahvila.
Ennek egyik oka az idöjárás . Az emberek a hidegebb évszakokban befelé húzódnak . Ez a kép Helsinki Mattolaituri nevü nyári kávézójában készült.
Kahvila mattolaituri Hki
A külföldi túristák is a nyári idöszakot kedvelik. Erre most van egy eddig ismeretlen ok és ez az európai forró nyár. Nálunk a tikkasztó kánikula inkább ritkaság mint szabály és idén a túristák elárasztották az országot hüvösebb nyarat keresve. Csak júniusban több mint egy millió utas fordult meg Helsinki repülöterén !

Kesätukka – Nyári hajviselet

Finnországban régebben szokás volt, hogy a nyár elején a fiúgyerekeket kopaszra nyírták. Ezt azzal magyarázták, hogy a rövid hajat könyü ápolni, fürdés után gyorsan megszárad és nagy melegben kevesebbet izzadnak a gyerekek .

kesätukka

A nem egyszer eröszakos hajnyírás sok kisfiúnak rossz emlékként maradt meg, a régi gépek nem voltak olyanok mint a mai modernek és a  család akármelyik felnött tagja játszotta a borbély szerepét. Így a hajnyírás nem egyszer fájdalmas is volt. Manapság ez a szokás már kiveszöben van, de manapság is gyakori, hogy a nök is rövid,  ” nyári frizurát”  csináltatnak a nyár elején.

 

Kesäauto- Nyári autó

Egy lassan múlófélben lévö szokásról van szó : olcsón vett autó kizárólag a nyári hónapokra. Újabban egyre kevesebben vesznek egy nyárra autót. Ezek általában gyenge minöségüek és éppenhogy kibírták a nyári hónapokat.

kesäauto

Akik most nyárra vesznek autót elvárják, hogy a kerekek jó állapotban legyenek, a biztosítás rendben legyen és lehetöleg ne csak egy nyarat bírjon ki az olcsón vett régebbi modell.

 

Kesärenkaat – Nyári kerekek

Finnországban törvény teszi kötelezövé  az autók téli kerekeinek használatát, december elejétöl február végéig. Mivel Finnország észak – déli  irányban kb. 1300 km hoszú érthetö, hogy nagy a különbség a déli és északi országrész idöjárása között. Az ország harmada  az északi sarkkör fölött van !  Általában március vége elött nem biztonságos nyári gumival járni még a  legdélibb országrészen sem. A nyári kerekek általános használata március végén kezdödik, de ha az idöjárás még bizonytalan nem kell nyári kerekekre váltani.

kesärenkaat 1

Biztonságosnak tartjuk Finnországban azokat a nyári gumikat, melyek profilmélysége  minimum 4 mm-es

Kesävieras – Nyári vendég

Finnország hideg és sötét ország hírében áll ezért a legtöbb errefelé utazó inkább a nyári idöszakot választja a vendégeskedésre. Feltételezem, hogy Önök kedves Olvasók között többen is vannak akik jelenleg Finnországban élvezik a középeurópai kánikulánál sokkal  hüvösebb nyarat. A kesävieras téma több formában is elöfordul, van TV müsor, melyben minden nap más- más vendéggel találkoznak a szerkesztök.  Akit érdekel a téma annak ajánlom Leena Krohn novelláskötetét : Viimeinen kesävieras – Az utolsó nyári vendég.

Kesävieras

Utolsó nyári vendég

Kesäasukas tsz: kesäasukkaat – Nyári lakók

Finnországban azok a helységek,melyek táján nyaralók :mökkik vannak felélénkülnek a nyári hónapokban.Jelentösen nö a lakosok száma.  Ennek oka, hogy megjelennek a nyári lakók, azaz azok akik a nyár idején  sokat vannak- esetleg nyugdíjasok révén hónapokig – a mökkiben.  Ök  fellendítik az üzletek forgalmát és sok kis településen élö kereskedö csak ennek a nyári forgalomnak köszönhetöen  tudja átvészelni a csendes téli hónapokat.

kesäasukkaat Sapsalampi

 

Kesälahti- Nyáröböl

Kesälahti a neve egy Észak-Karelia tájegységében levö járásnak, mely 2013 óta Kitee városához tartozik. Akkor a lakosok száma 22326 lélek volt. A hely érdekességei közé tartozik  az az erdei fenyö – a neve finnül Lönnrotin petäjä –  mely alatt Elias Lönnrot- a Kalevala verseinek gyüjtöje-   hallgatta és rögzítette Juhana Kainulainen verseit és a népi hiedelmekkel összefüggö varázsigéket.

data=aSrXeaDi7DyZqQ2CkXTd8XOZTnTgr2pZBGfDZz3j3vPCe31r4j8qjIndNUJ1KwNoyfaqwLCXgfj8Y-fBjHThwu9Oqot7tRlPhQOhd8uNogG9l_PLTlh_0P0wMQPTlIg

Kesälahti

Kesäkukka – Nyári virág

Ez a szó elsösorban  azokat a virágokat jelenti,melyek nem évelök hanem egy nyáron át díszítik a kerteket . Számtalan ilyen virág  létezik, ezek között több olyan, ami erkélyeken felakasztott cserépben pompázik, örömet okozva azoknak is, akiknek nincs kertjük. A képen levö virág : ”minipetunia ”  , az erkélyen június kösepétöl szeptemberig virágzott.

Minipetunia.JPG

Kesämekko – Nyáriruha

A finn nyár rövid. Az idöjárás nyáron is lehet szélsöséges, tikkasztó + 30 C fokos, párás  meleg napok – újabban hetek –  minden nyáron  kínozzák azokat akik ilyen hömérséklethez nincsenek hozzászokva. De elöfordulnak nyári,  talajmenti fagyok  az ország északi részén júliusban is. A rövid nyár ellenére bö a nyári ruhaválaszték. Idén már most- július közepén ! – elkezdödött  a nyári ruhák kiárusítása nem egyszer 50 %-os árleszállítással.

Kesämekko

Kesäkuski – nyárii sofför

Finnorszagban többen is vannak olyanok, akik csak nyáron használják az autójukat, öket hívják kesäkusi-nak.  A kizárólag nyári autóhasználatnak  több oka is van; városban lakók csak a mökki-be mennek saját autóval, a városi tömegközlekedés kielégítö, télen az idöjárás teszi nehézzé az autózást különösen az idösebb koorosztály részére.  A témát feldolgozta a finn televizió is 2015-ben egy nagysikerü sorozat formájában annak a neve Kesäkuski volt.

Kesäkuski

Kesäranta – Nyári part

Kesäranta a finn miniszterelnök jelenlegi szolgálati lakása Helsinki Meilahti nevü városnegyedében. Az épület.- mely jelenleg védett- 1873-ban készült el , Frans Ludvig Calonius építész nyári villája volt, ö tervezte az épületet  az akkori Helsinkin kïvülre a tengerpartra. Az állam 1904-ben megvette a házat és az volt az orosz – Finnország akkor Oroszország része volt – fökormányzó nyári lakása.

kesäranta

Kesäranta

Kesäleiri- nyári tábor
A finn iskolások nyári szünete június elejétöl augusztus közepéig tart. A legtöbb szülönek nincs ilyen hosszú szabadsága és a gyerekek ellátása a hosszú szünet alatt akkor is probléma ha a szülök nem egyszerre veszik ki nyári szabadságukat. Minden családban nincsenek vidéki nagyszülök sem, akikhez a gyerekeket el lehet küldeni legalább a szabadság egy részére. Ezen segítenek a nyári táborok, melyeket nagyon sok helyen szerveznek többek között pl. a különbözö városok, sportegyesületek, cserkészek. A táborokban a gyerekek a szórakozás mellett mindenféle hasznos dolgot is tanulnak, úsznak, csónakáznak, horgásznak, mindenféle sportot üznek, tábortüzet raknak, ismerkednek az erdö fáival, a növényzettel és az állatvilággal. A táborokban sok olyan gyerekbarátság születik, melyek nem végzödnek a tábor végén, hanem nem egy esetben évtizedekre esetleg az egész életre szólnak

Kesäleiri

Kesähattu – Nyári kalap

Finnországban a nyári hónapokban több héten keresztül nem nyugszik le a nap. Azokban a napokban – újabban hetekben – amikor a nap forrón tüz,  a  gyerekeknek  okvetlenül  szükségük van nyári kalapra,  hogy ne kapjanak   napszúrást.

kesähattuja

Kesäkissa – Cica nyárra

Finnországban sajnos  elöfordul, hogy kiscicát vesznek a nyári hónapokra a mökki-be játszótársnak a gyerekek részére. Amikor vége van a nyári szezonnak és téliesítik a mökkit,  a cicát magára hagyják a természetben bízva abba, hogy talál magának élelmet és búvóhelyet a tél idejére. A finn telet a cicák nem bírják ki,  keservesen pusztulnak el. Az állatvédelmi szervezetek évtizedek óta küzdenek ez ellen  – hiszen a védtelen állat sorsára hagyása büncselekmény –  sokszor reménytelenül.  Ez  a gyerekek szempontjából is rendkívül káros:  a kedvencröl való váratlan lemondás nem egy gyereknek  maradandó pszichés traumát jelent.

kesäkissa

Kesäaikataulu – Nyári menetrend

Finnország legtöbb városában a nyári hónapokban más a tömegközlekedés menetrendje, mint a téli idöszakban. Nem mindenütt kezdödik az új menetrend egyformán egyes helyeken április végétöl szeptember végéig érvényes a nyári menetrend másutt rövidebb a nyári menetrend érvényességi ideje. Ilyenkor változhatnak egyes vonalak is és a tömegközlekedés lassúbb mint télen. A változott menetrendröl a lakosokat idöben tájékoztatják a közlekedési vállalatok.

kesäaikataulu 1

Kesähelteet- Nyári kánikula

Finnországban és a többi északi államban azt nevezik kánikulának, ha a hömérséklet meghaladja a + 25 C fokot. Az ilyen napok száma az ország déli részén átlagban 15 nap évente, de pl. Ouluban – kb. 600 km.-re Helsinkitöl északra –  csak 10 ilyen nap van. és az északi sarkkörön fekvö Rovaniemiben 7 kánikulai napot számlálnak egy év leforgása alatt.  A legmelegebb napok a keleti országrészen fordulnak elö. Az egyfolytában tartó kánikula ritka, kéthetes kánikulai idöszak egyszer fordul elö öt-tízévente.  Az utóbbi években érezhetö a klíma felmelegedése, de az Finnországban kifejezettebb télen mint nyáron, a telek rövidebbek és melegebbek lettek !

Kesähelteet

Kesähäät – Nyári esküvö

Régi hagyomány volt Finnországban, hogy Juhannus idején – Szt. Iván éj – kötött sok pár házasságot. Az utóbbi években egyre kevesebb az esküvök száma Juhannuskor de a legtöbb esküvö a nyári hónapokban, föleg júliusban és augusztusban van. Finnországban a papok nem csak templomokban esketnek hanem más helyeken is, pl. valakinek az otthoni kertjében vagy szinte bárhol a természetben a szabad ég alatt .

kesähäät1

Kesäterveiset – Nyári üdvözlet

Finnországban szokás a nyár elején jó nyarat kívánni így: Hyvää kesää ! Sokan küldenek a nyaralásból üdvözletet szeretteiknek, barátaiknak, ismeröseiknek. Nem egyszer így írják alá: Kesäterveiset !  Nyári üdvözlet !

kesäterveiset

Kesäpiika – Cselédlány nyárra

Manapság a nyár a legtöbb finn embernek a szabadságot a pihenést és üdülést jelenti. Másképp volt ez azonban régen a föleg mezögazdasági országban. A nyár  a szorgalmas munka ideje volt, a földek és  veteményeskertek gondozása, a termés betakarítása, a tél utáni nagymosás , befözés, széna kaszálás  és mindenféle más munka, az épületek javítása és az építkezés is úgy általában.  Ezért sok vidéki gazdaságban nyári munkások dolgoztak, a lányok neve : kesäpiika – nyári cseléd volt.

kesäpiika

Kesärenki – Béres nyárra = Napszámos

A finn gazdaságokban nem csak nök dolgoztak nyaranta hanem férfiak is, ezeket hívták kesärenki-nek. Ök föleg az erdei munkákban vettek részt, favágás, tüzelöaprítás . Dolgoztak az aratás idején is. Jelenleg több olyan vállalkozás is van Finnországban, melyek neve Kesärenki – föleg idénymunkákat vállalnak. De van egy ilyen nevü TV sorozat is ebböl  egy kis ízelítö itt látható : https://areena.yle.fi/1-202896?autoplay=true

kesärenki

Kesälehti – Nyári ujság

A legtöbb finn újságnak van nyári melléklete, ezek  neve : kesälehti. Ezekben az újságokban a nyári hónapok alatti rendezvényeket foglalják össze. Városonként és tájegységenként számtalan esemény van: sportesemények, nyári színházak, hangversenyek, fesztiválok.  A sportesemények között említendök a bolondos finn nyári versenyek: asszonycipelés, mocsárfoci, csizmahajítás, stb. stb. stb.

kesälehti 1

Kesäpäivä – Nyári nap

Finnországban sok helyen rendeznek mindenféle programot a nyári hónapokban.  Ezeknek az egynapos rendezvényeknek nem egyszer nyári nap azaz finnül kesäpäivä a neve.  Ouluban,  Hietasaaribanvolt egy ilyen rendezvény, lesz zene, vásár, és még sokféle más szórakozási lehetöség. Az idöjárás kedvezett a rendezvénynek, meleg és napos idö volt.

kesäpäivä

 

Kesäviini – Nyári bor

Finnországnak nincsenek  saját, szölöböl elöállított borai ezért óriási a külföldröl importált  borok választéka . Vannak azonban olyan finn gazdaságok, ahol gyümölcsökböl pl. almából  állítanak elö bort. Ezek egy része kesäviini  néven kerül forgalomba. Az ára nem olcsó, a képen látható csomagolás ára 14.90 euro ! Importált jóminöségü bor ennél sokkal olcsóbban is kapható.

kesäviini

Kesäkuu – Nyárhónap =  Június

A szó utal a kesanto-ra = parlagon hagyott ”pihenö ” szántóföldre. Régen a Dél-finnországban élö finn földmüves ebben a hónapban “becsukta a tenyerét”, azaz befejezte a zab, árpa, bab és borsó vetését Régen a Juhannus = nyári napéjegyenlöség azaz Szentiván elötti idöt rövidnyárnak vagy kisnyárnak  = pikkukesä nevezték az utána következö idöszakot pedig nagynyárnak hívták.

virágzó árokpart adj

 

KesälaIdun = Nyári legelö

Finnországban a  téli szezonban istállókban van a jószág. Tavasszal kiengedik az állatokat a legelökre, amit a legtöbb állat nagy örömmel fogad. A finnül tanulók tudják, hogy ennek a szónak a ragozása nem könnyü. Egyesszám alanyeset: kesälaidun, birt.eset: kesälaitumen. Ha azt mondják, hogy ”Koko perhe  on kesälaitumella”  = Az egész család nyári legelön van, az játékosan mondva azt jelenti, hogy az egész család nyaral.

kesälaidun

Nyárszótár – Kesäsanasto

Kedves Látogatók,  Kedves finn nyelv után érdeklödök !

Amikor elindítottam ezt a kis szógyüjteményt-
Nyárszótár – Kesäsanasto azt hittem, hogy csak két hétre való anyagot találok. Csalódtam, a nyár hosszabb. mint gondoltam.
Reménykedve zárom a mai nappal – 2019 július 31.-én – a nyárszótárnak nevezett gyüjteményt, bár a nyárral kapcsolatos finn összetett szavaknak még közel sincs vége. Remélem, hogy a finn nyelv után érdeklödök találtak a szavak között új szavakat is és a képekhez füzött kis kommentárok egyben közelebb hozták Önökhöz az én szeretett hazámat, Finnországot. 

 

 

 


Judit Mäkinen

4 thoughts on “Nyárszótár – Kesäsanasto

  1. Visszajelzés: Finn szókincs – Hónapok – Kuukaudet | Finnországi Levelek / Letters from Finland.

  2. Visszajelzés: Finn szókincs-Suomalainen sanavarasto | Finnországi Levelek / Letters from Finland.

  3. Visszajelzés: Finn szóáradat – Suomalainen sanatulva | Finnországi Levelek / lLetters from Finland.

  4. Visszajelzés: Kis finn szógyüjtemény – Nyárszótár | Finnországi Levelek / lLetters from Finland.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.