Szt.Iván ünnep Finnországban, a nyár közepe : Juhannus. 272. levél

 

 Finnországi levél hazámból Finnországból szïlöhazámba Magyarországra 

Kedves Olvasók !

Finnországban most van a nyár közepe. Az ország olyan mint egy nagy,  zöld oázis, virágzanak a fák is, az utak mentén mindenféle vadvirág illatozik. Nálunk most virágzik a pünkösdi rózsa, a Lappföldön az orgona. Érdekes, hogy az orgona gyakran használt finn neve Unkarin syreeni = Magyarország orgonája.

normal_2013616_Unkarinsyreenin_kukintaa

Unkarin syreeni / Magyarország orgonája

Egy kis történelem

Szt. Iván ünnepének finn neve Juhannus. A pogány idökben  is  ünnepelték a nyár legvilágosabb napjaiban a mitológiából ismert idöjárás istenének Ukko-nak ünnepét. ( Megjegyés  Ukko finn férfinév és jelent öreg bácsit is ).

A kereszténységgel a régi hagyományok változtak és június 24.-ét Keresztelö Szt. János napjaként ünnepelték. Innét ered a Juhannus név. ami a Johannes – János_ Juhani  névnek finn formája. A különbözö finn tájszólások több néven is ismerik Juhannust, hívják pl. Jussi-nak is, ami a Juhani név beceneve, A nyugati finn nyelvjárások a svéd nyelvböl vették át a nap nevét, ”finnesítve ” a midsommar  szót így : mittumaari

A nap eredetileg június 24. volt, de 1955 óta Juhannus napja a június 19. utáni elsö szombat. Idén ez június 22.-én lesz.

Régebbi Juhannus leveleimben többször írtam mindarról a babonáról és az ünneplés formáitól, azt most nem ismétlem. Ha Önök közül valaki szívesen olvasna ezekröl, ajánlom a következö leveleket:

Juhannus ünneplése 2019-ben Helsinkiben

Az un. Város ünnepe / Stadin Juhannus

Kétnapos hangversenysorozat Lonna szigetén, mely a piactérröl vizibusszal közelíthetö meg.

Lonna_island_2

Lonna

A kis sziget – 150 m hosszú –  régen a hadsereg céljait szolgálta és csak  2014 óta látogathatja a közönség. A szigetet május 1 és szeptember 30 között túristavezetök is bemutatják, történelme érdekes, szervesen összefügg  régebben a cári Oroszországhoz tartozó Finnország történelmével.

Seurasaari  (  a finn Skanzen szigete Helsinkiben ) Juhannus-máglya

Ezt a szigetet bizonyára Önök közül azok akik Helsinkiben jártak ismeri. A szigetet magyar túristák mókussziget néven is emlegetik, mivel az ott élö szinte szelíd mókusokkal már sokan ismerkedtek.

200808-194

Seurasaari  / ” Mókus-sziget “

Ezen a szigeten Juhannus elöestéjén június 21.-én ünnepélyes mágjagyujtás lesz .

Seurasaari-2005-johannus2-e1360498136602-640x428

Juhannusi máglya Seurasaariban

A máglyát általában az akkor és ott a kis  Karuna templomban  esketett ifjú pár gyujtja meg, a TV egyenes adásban közvetíti az ünnepséget. Ilyen ünnepet a Seurasaari-alapítvány  1954-ben rendezett elöször, ez az alapítvány legnagyobb és legláthatóbb rendezvénye. A szigeten ilyenkor nagy tömeg tartózkodik, elsösorban külföldi túristák ismerkednek a finn Juhannus ezen szokásával.

Korkeasaari, a helsinki  állatkert szigete is ünnepel.

korkeasaaren juhannus

Korkeasaari állatkert tigrisei

Szombaton, június 22.-én délelött 11-töl kezdödik az állatok etetése, amit a látogatók közelröl figyelhetnek. Láthatók lesznek többek között a törpemongúzok, mosómedvék,  vadlovak és többféle más patás állat, majmok, medvék, tevék, vaddisznók az oroszlánok és  tigrisek is.

Az állatkert 35 pávája pár napja hagyta el téli otthonát, erröl a tavaly ilyenkor készült kis video itt látható :

 

A  gyönyörü madarak jelenleg szabadon sétálnak, egész közelröl is megfigyelhetök.

A Juhannustól elmaradhatatlan a szaunázás, erre a fövárosban is van lehetöség. A belvárosi tengerparton a tengerben található óriási úszómedence várja mindazokat akik az egész nap melegen tartott szaunából a tenger vizében szeretnének hüsölni.

Allas See Pool – Tengeri úszómedence

Allas See Pool

Allas See Pool- Uszoda a tengerben, Helsinkiben

Június 21 –én pénteken délután 2-töl este 10- ig és szombaton  június 23.-án délután kettötöl éjfélig  szól majd a zene a fürdözök szórakoztatására. A zenéröl a Radio Helsinki gondoskodik.

 

Kedves Olvasók !

A fentiek csak egy pár példát mutatnak be a fövárosi ünneplésröl.  Ezen kívül lesz több hangverseny söt még utcai táncolásra is van lehetöség. Helsinki belvárosában háromnapos táncos ünnepséget hirdet az alábbi kép

jUHANNUSTANSSIT

Szeretjük Helsinkit – Juhannustánc

A délfinnországi idöjárás kedvez mindenféle szabadtéri eseménynek, ragyogóan süt a nap és Helsinkiben, + 25 C fok van. A nap nem nyugszik le, most van a fehér éjszakák varázslatos ideje.

trooppinen-yo-luonto-yo-kesa

Éjszakátlan éjszaka, fehér éjszaka

Minden kedves Olvasónak szép nyári napokat kívánok és remélem, hogy Önök közül többen is személyesen élvezhetik most és itt a finn Juhannus ünnepét.

 

Judit Mäkinen

.Forrás:

2 thoughts on “Szt.Iván ünnep Finnországban, a nyár közepe : Juhannus. 272. levél

  1. Köszönet a szép nyári beszámolóért, és különösen kedves , az orgona elnevezése.
    Számomra az a meglepő változás, h. tizenéveskoromig az orgona májusban virágzott, most áprilisban gyönyörködhetünk benne.
    Szeretettel üdvözöllek. lia.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.