Tízkilométeres futóverseny Finnországban   Ádám – Éva kosztümben. 270.levél

 

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

 

Kedves Olvasók !

Mint Önök már jól tudják, Finnországban mindenki sportol valamilyen formában. Sem a nem sem pedig a  kor nem akadálya a sportolásnak. Az “ Ugyan,  az én koromban  ? “ sóhajtás nem tartozik az idösebb finn korosztály frázisai közé.

Sportolni sokféleképp lehet, az egyik legkedveltebb sportolási mód a futás. Nem csak a sífutás, hanem a terepfutás is kedvelt és szinte tömegsportnak mondható, hiszen az egyes finnországi futóversenyeken täöbbezren vesznek részt. A futás  olcsó sport, nem kell hozzá sportegyesületi tagság,  drága felszerelés és edzötermi díjat sem kell fizetni érte. Bármilyen trikóban-ingben-blúzban és nadragban  lehet részt venni a futóversenyeken. A legdrágább kellék a jó futócipö.

Futóversenyeket mindenféle kategóriában rendeznek, a maratonnál a sokkal rövidebb távokon is. Az egyik legkedveltebb táv 10 km futást jelent.

Nyáron szinte minden városban/településen vannak 10 km-es futóversenyek, a fövárosiak közül talán a legérdekesebben a Midnight Run = Éjféli futás, ami idén augusztus 31.-én 21.15 perces kezdettel indul.  A másik érdekes 10 km-es futóverseny a Naisten kymppi = Nök tizese, ez idén május 25.-én volt Helsinkiben.

De van egy olyan 10 km-es futóverseny amit tudomásom szerint  nem rendeznek más országban sehol  és ez az un

Nakukymppi = Pucértizes

Erröl szól mai levelem.  Naku az angol naked  = meztelen szóra vezethetö vissza kymppi a kymmenen = 10 szám hétköznapi “ beceneve”.

images

Nakukymppi / Pucértizes

A verseny nevét szószerint kell érteni. Azt jelenti, hogy a 10 km-t futók mind pucéran futnak. Nappal és nézöközönség részvételével. Nem teljesen pucéran mert a cipö, zokni és fejfedö megengedett, nök ha úgy kívánják hordhatnak melltartót vagy  valamilyen lenge felsörészt : top-ot. A legtöbb versenyen résztvevö nö azonban erre nem tart igényt. Nincsenek  külön férfi és nöi futamok, a versenyzök együtt futnak.

Cjh_KRNXIAAy8dv

Természetesen a természetben

Vannak az együtt futók között mindenféle párok is ,  házastársak, együttjárók, barátok és barátnök vegyesen. Nem csak fiatalok vesznek részt a futóversenyen. Itt nincsenek se címek, se rangok, mindenki egyformán anyaszült meztelen.

A verseny résztvevöi között vannak olyanok, akik a Luonnonmukaiset = Természetesek nevü egyesület tagjai.A legtöbben azonban  nem tartoznak semmilyen szervezethez. Megkérdezve a futókat , hogy miért  futnak szívesen pucéran ezt a választ adták : mert természetesen a nyári természetben jó futni, ez egy vidám nyári esemény.

A finnországi meztelenségröl egy kis felvilágozítás

Míg közép-Európában a meztelenség a tabuk közé sorolható , Finnországban más a helyzet. Ez azonban nem azt jelenti, hogy bárhol , bármikor és bárki meztelenül közlekedhet vagy futkározhat. Az utcai esetleg városi parkokban a  meztelenség a közerkölcsöt sértö tevékenységek közé tatozik . Ha valaki pucéran  megy utcára vagy meztelenül napozik egy városi parkban  azt a rendörség hamarosan zártabb  helyre viszi.

Finnországban  a meztelenség nem elítélendö vagy titkolandó dolog. Finn gyerekek zsenge koruktól kezdve látják a szüleiket meztelenül a családi szunázások idején.

thumbnail

Ezért a meztelenség nem ad okot semmilyen kiváncsi, kulcslyukon át történö  kukucskálásra. A sportegyesületekben az edzés utáni szauna általános, de nem koedukált ! Minden uszodában is van szauna külön a férfiak és külön a nök részére. Fiúgyerekek az édesapjukkal mennek a férfi szaunába, kislányok  anyukájukkal együtt  a nöi részlegben szaunáznak.

A finn katonai táborokban –  külföldön is – a szauna mindenütt megtalálható, a legjobb eszköze a teljes tisztaságnak és felfrisülésnak. Külföldön  tartózkodó  csapatok elsö dolgai közé tartozik  a tábori szauna építése. A II. világháború  idején finn harctereken is voltak sátrakban müködö tábori szaunák, mint az alábbi kép mutatja.

Kenttäsauna

Vahlbäck alezredes tábori szaunája 1941.-ben

Finn üzleti tárgyalások nem egyszer szaunában folynak – természetesen nem öltönyben és nyakkendövel  –  pucéran. Külföldi üzleti partnereket szívesen visznek szaunába a finn házigazdák. Közismertek Urko Kekkonen néhai finn elnök külföldi diplomatákkal szaunában folytatott eredményes  diplomáciai tárgyalásai

 

 

Külföldi kommentátorok szerint Kekkonen a szaunában puhította az ellenfeleit.

Szaunázásra való meghívás visszautasítása udvariatlanságnak számít. Nök nem hivatkozhatnak semmilyen állapotra ha nem akarnak szaunába menni. A szaunázás nem tilos a terhesség alatt sem.

Minden esetleges véleménytöl eltéröen a finn szaunához szexualitás nem kapcsolódik. Ki gondol ilyesmire a kályhára loccsantott víz sistergö 100 fokos  gözének felhöjében ?

Visszatérve a nakukymppi nevü futóversenyre

A nakukymppi futóversenyt  Päijät-Hämee tájegységének Padasjoki nevü településén rendezik minden évben 2003 óta. A verseny mottoja : Luonnollisesti liikkuen luonnossa = Természetesen mozogva a természetben.l  Az ötletgazda neve Aarne Heino. Barátaival együtt egy mökki-ben szaunáztak és az a víztöl kb. 10 km.-re volt. Egy Juhannuskor – Szt.Iván éj Finnországban – az a bolond ötletük támadt, hogy a szaunából pucéran futnak le a vízhez. Ez volt a Nakukymppi születésnapja.

Nakukymppi Padasjoen Vesijaon kylässä. Kuva: Lauri Rotko

 

A jelenlegi  pálya részben erdei, a résztvevök a verseny után szaunázhatnak. A részvétel ingyenes, de a nézöközönség 5 eurós beugrót fizet.

Az elsö évben 4 férfi futott  ezen a versenyen a mökkiszaunától a vízpartig.  Azóta a nakukymppi utáni érdeklödés minden évben nö, 2017-ben már  119 futó vett részt öt országot – Oroszország, Svájc, Németország, Franciaország , Finnország – képviselve. Hogy ezen a versenyen mikor lesznek magyar futók arra gondolom még egy ideig még várni kell. Vagy nem ?

A pálya egy része nyilt terep, vízparton vagy mezök közötti földút.

1698801_

Futók a centenáriumi évben – Suomi 100 !

 

Az út mentén  álldogáló nézöközönség nem arra kiváncsi, hogy ki hogyan néz ki meztelenül, kinek milyen a férfiassága vagy milyenek a nök keblei. Ez a finneket nem érdekli, mindenki látott már eleget ebböl a müfajból. A nézök megtapsolják a futókat és velük együtt örülnek a vidám nyári  versenyfutásnak.

 

Judit Mäkinen

 

4 thoughts on “Tízkilométeres futóverseny Finnországban   Ádám – Éva kosztümben. 270.levél

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.