Hulladékok újrafelhasználása Finnországban I. Üveg és papír 269.levél

   

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

 

Kedves Olvasók !

Elözö levelemben a finnországi hulladékgyüjtésröl írtam Önöknek. Ma folytatom a témát azzal, hogy mi is történik az összegyüjtött hulladékkal azaz inkább a kidobásra ítélt dolgokkal.  Az újrafelhasználás alapgondolata az, hogy semmi olyasmit ami nem törött vagy szakadt  nem szabad a szemétbe dobni, újra kell felhasználni.-Ami valakinek fölösleges az  valaki másnak még nagyon hasznos lehet.

kioerrätys

Újrafelhasználás

Mivel Finnországban az újrafelhasználás rendkívül sokoldalú mai levelemben csak az üveg és papír újrafelhasználásáról  irok.  A többi lehetöségröl beszámolok majd akkor, ha Önök kedves Olvasók érdeklödnek a téma iránt. Az erre vonatkozó  esetleges megjegyzéseket elöre is köszönöm.-

Egy kis háttér

Az újrafelhasználás alapgondolata, hogy az csökkenti a fogyasztást és azzal a környezetre  gyakorolt káros hatásokat. A finn hulladéktörvény alapja az volt, hogy  az újrafelhasználás azt jelenti, hogy a hulladékot mint anyagot használjuk fel, de nem mint energiaforrást vagy építkezéseknél földtöltési segítséget. Ezalatt azt értjük, hogy a hulladékként kezelt terméket vagy annak egy részét ugyanarra a célra használjuk fel, mint annak  eredeti célja volt. Így az újrafelhasználás csökkenti a környezetre gyakorolt káros hatásokat mint a hulladékellátásban mint pedig a termékek elöállítási folyamatában. A papírból papír lesz, a fémböl fém az üvegböl üveg,stb. Késöbb, amikor elkezdték a szemetet energiatermelés céljára használni, a szemétlerakodóba vitt kommunális szemét menyisége jelentösen csökkent úgy, hogy 2016-ban ennek a szemétnek csak 3 %-a került a szeméttelepekre.

jate_2016_13_2018-01-15_tie_001_fi_001

Újrafelhasználás :lila=anyagként, zöld=energiatermelésre, kék:szemétlerakodóba.

Kialakult egy bizonyos verseny is a szemét felhasználása mint anyag és annak energiatermelésre való felhasználása között. Mint a fenti kép  mutatja utóbbi lett a gyöztes.

Országos hálózat  az újrafelhasználás érdekében

A nagyvállalatokat – forgalom minimum 1 millió euro – törvény kötelezi arra, hogy ha a forgalomba hozott áruk csomagolása Finnországban marad hulladékként  feleljenek a hulladékért. Ezek a vállalatok   a törvény értelmében kötelesek gondoskodni a csomagolások újrafelhasználásának rendezéséröl és az ebböl eredö költségek kifizetéséröl.

Finnországban több vállalat is szervezi a hulladékok ujrafelhasználását. Ezek közé tartozik a

Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy nevü részvénytársaság. A neve magyarul Finnország Csomagolásújrafelhasználási Rinki részvénytársaság. (Megjegyzés :  finnül tanulók részére : a rinki szó a ring = karika, gyürü, kör szóra vezethetö vissza)

 

 A társaságnak összesen több mint 1850 un. eko-állomása van országszerte. Itt gyüjtik a kartonpapirt, azokat az üveg-csomagolásokat  amiket az üzletek nem váltanak vissza és a fémböl készült csomagolásokat.Ezen kívül   500 helyen gyüjtik a müanyaghulladékot is.

ekopiste kotitalouksille

Rinki-Eko-állomás

Hogy kinek hol van a lakóhelyéhez legközelebb esö eko- állomás az egy internetes térképen könnyen megkereshetö. Ilyen térképek az egész országról megtalálhatók.

data=L6i8IeBOoubrk10P_1DDvnHCa6Jzrb8uEEdiMOhwL9yR4meZ6fhXyDk6hbVsOIzCD2MeJJLUqAVCEU76wxbltf-gxuHBN1vPhkWmcDbuSlQipEYKKV8BiSRIZXkBxsyVwZeAhEVQG_g8DCgQkv8wJm8ZD329g6MQ9hCHHRbZRhKp2wWZW5Zd32yuG_6sZNAUFDLh99vI_

Üveghulladék ujrafelhasználása

Ez azokat az üveges csomagolásokat jelenti, melyeket az üzletek nem vesznek vissza. A Rinki 2016-ban kezdte el az ilyen üvegek gyüjtését. Ezeknek az  üvegeknek  63%-a került a körforgalomba abban az évben – ez  lakosonként kb.6 kg üveget jelentett –  de a felvilágosítás és környezet iránti általános aggodalom már egy év mulva oda vezetett, hogy az ilyen üvegek 90 %-ban visszakerülnek az újrafelhasználás gyártási folyamataiba.

lasiroska

Betét nélküli üvegek

Három év óta, közelebbröl 2016 óta követelményként  tüzték ki célul, hogy a betétmentes üveg-csomagolások minimum 27 %-a kerüljön újrafelhasználásra. Ezt a számot  2020-tól kezdve 40 %-ra akarják emelni.Hogy milyen üvegeket lehet az üveghulladékot gyüjtö tartályokba / ládákba dobni arra pontos utasítások vannak.

Nem szabad pl. az újrafelhasználandó üveghulladék közé tenni: kórházi eredetü üvegszemetet, porcellánt vagy kerámia-edényeket, eltört kristálypoharakat, kozmetikai anyagok üveg-tégelyeit, opálüveget,lámpákat, villanykörtéket stb.stb.

A szelektált gyüjtés nagyon fontos és ennek érdekében állandó felvilágosító munkára van szükség ami minden vonalon folyik az óvodáktól kezdve . A szemét szelektálásából szokás lesz és rövid idö után már nem is kell arra gondolni, hogy milyen hulladék milyen tartályba kerül.

A Rinki által összegyüjtött üveghulladékot tengeri úton Angliába és Hollandiába szállítják , ahol új üvegek készülnek. Finnország ezzel nem foglalkozik.  Az üveg az ujrafelhasználás  egyik legfontosabb anyaga mivel többször is – szinte végtelenül –  lehet az üvegszemetet új üveg készítésére felhasználni. Az ilyen üvegszemétböl érdekes tárgyak születnek és több cég is alakult erre a célra. Ilyen pl. a

Paratiisipaja –  Paradicsom-mühely nevü, Kustaaviban – Finnország délnyugati szigetvilágában –  2018-ban nyílt  mühely is.Ott dísztárgyak és mindenféle más üvegtárgyak is készülnek az üveghulladékból. Van helybeni üzletük és foglalkoznak interneten át történö eladással is.

A kézimunkával , kis sorozatban  készült üvegtárgyak keresett ajándékok, de használják ezeket a legkülönbözöbb , étkeztetéssel foglalkozó helyeken is, iskolákban, munkahelyeken, vendéglökben ,magánháztartásokban .  Az öblös poharak egy részében a jobb fogás érdekében a hüvelyujjra készült benyomat van. Ezeket a poharakat peukkulasi néven hozzák forgalomba.

peukkulasit

Peukku a hüvelykujj = peukalo rövid neve és a lasi szó finnül  üveget és poharat is  jelent.

.  A papír ujrafelhasználása

Az összegyüjtött papír a papírgyártás fontos alapanyaga. Finnországban a felhasznált papír és a csomagok kartonpapirja 77 %-ban visszakerül a gyártási folyamatba ez a szám európai viszonylatban a legmagasabbak közé tartozik. A háztartások külön gyüjtik a csomagolások kartonpapírját és a különbözö dobozokat. Ezeknek saját  szemétládájuk van.A használt papírból sokféle termék készül. Ezek közé tartozik az  ujságpapír, szórólapok , mindeféle  csomagolópapír, háztartási papír, WC papír, papirzsebkendö.

Feltételezve, hogy Önök elött ismeretlen az egyik legérdekesebb finnországi papirfelhasználási terület erdögazdasági. Mivel Finnország legfontosabb természeti kincse = zöld aranya  az erdö erröl egy kicsit többet.

Az erdögondozást több törvény is szabályozza. Ebben nagy szerepe van az  irtások helyére kerülö  facsemeték ültetésének És most jön a papír ujrafelhasználásának fontos területe:  a frissen ültetett facsemetéket papírból készült  védögallérokkal veszik körül

 

taimisuoja-taimi.jpg__225x148_q85_crop_upscale

Facsemete védögallérja :Taimitassu

A nevük: Ecopulp Taimitassu = csemetemancs.

Mire jók ezek ?

Kb. 3 – 5  év mulva oszlanak fel, bórt tartalmaznak, ami mütrágyaként segíti elö a frissen ültetett facsemete növekedését az elsö idöben.  A gallér lélegzik, kiegyenlíti a nedvesség változását és elösegíti a mikroorganizmusok müködését . A törzs vastagságával tágul és nem dörzsöli fel a fakérget. Megelözi a fiatal csemete körüli fü/gaz növekedését  és ezzel a káros gombák  szaporodását . Védi a frissen ültetett facsemetét a talajmenti fagytól, a mezei egerektöl és pockoktól.

taimisuoja_taimitassu_2015.jpg__600x400_q85_crop_upscale (1)

A védögallér átméröje 400 mm, súlya 100 gram

A kép jelmagyarázata : esilannote = elötrágya, vesiurat=viztartó vájat, reijät…= lukak a földhöz való lehorgonyzásra, 100 % …= 100 %-ban újrafelhasznált rostokból áll , joustava kaulus = rugalmas “nyak ”

Miért fontos a fiatalon ültetett facsemeték védelme ?

A jó talajú terepeken a gyenge, fiatal facsemeték már az elsö években “ megfulladnak “ a fü és gaz alatt. Az ültetett terület értéke így 40 %-kal is csökkenhet a helyes gondozás elmaradása miatt. Egy hektárnyi  terület ültetésének költsége kb 1500 euro. Ha a helyes gondozás miatt elpusztulnak a fiatal csemeték, az ujraültetés és trágyázás, az új facsemeték és egyben a kárba ment növekedési  idö mind emelik az erdögazdasági  költségeket.

 Estélyiruha nyírfarostból

Bezáróul  a farostok felhasználásának egy extrém példája : Finnország elnöke feleségének Jenni Haukio- nak 2018 december 6.-án a függetlenség ünnepének elnöki fogadásán viselt estélyi ruhája anyaga  nyírfa-cellulózából  készült .

presidentti-niinisto-haukio-2018

Sauli Niinistö elnök és felesége Jenni Haukio 2018 dec. 6.

 

 

Az anyag neve Ioncell és a jövöben helyettesíti a gyapot/pamut  és viszkóza anyagokat. A gyapot termelése sok vizet és nagy területet igényelve nem ekologikus, a viszkóza elöállításánál pedig mérges vegyszereket használnak.

A finn Aalto egyetemen kidolgozott eljárás lehetövé teszi , hogy nyírfa eredetü cellulózából textilt állítsanak elö. Az így elöállított rost alapanyaga megújuló, söt maga az Ioncell  rost is biotermék. Ezzel remekül helyettesíti a nem megújuló nyersanyagokból elöállított müszálat.

aalto_university_ioncell_dress_group_16-10-2018_photo_mikko_raskinen_020_original

Okkal feltételezhetö, hogy az eljárás új, környezetbarát textilekhez vezet, melyek kereslete világszerte egyre nö.

Jenni Haukio fehér estélyi ruhájának anyaga nagy csapat müve,  teljesen kézimunkával készült. A rostokból szött lenge anyagot  az Aalto egyetem mühelyének mestere Päivi Kokko- Vuori szötte. A fonal elkészítésében részt vettek : Sami Rantasalo és Marja Rissanen . A ruha szabásmintája Sari Kivioja müve, az estélyiruhát Reeta Myllymäki varrta . Az Ioncell szál  tervezésben az Aalto egyetem több professzora is részt vett: Maarit Salolainen, Pirjo Hirvonen és Herbert Sixta.

A ruhát az Aalto egyetemen divat – és ruhatervezést tanuló Emma Saarnio tervezte, az anyag a textiltervezést tanuló Helmi Liikanen müve.

Emma saarnio ja Helmi Liikanen

Emmi Saarnio és  Helmi Liikanen

Emmi így beszélt a ruháról :  A tervezés  kiindulópontja az önálló Finnország kezdödö második évszázada, ami új környezetvédelmi elképzelést, új anyagokat és új tervezö-generációt jelent. Ihletésként az erös finn nök szolgáltak, akiken át a minimalista vonalak és egyszerü formák érvényesülnek. A ruha a tiszta és világosabb jövö jelképe.

Helmi így folytatta: Az Ioncell anyagot elegánsan és ünnepélyesen akartam  bemutatni. A szött anyag struktúrája és élö felülete egyben az egyedülálló anyagot képviselik. Ebben a tervben a hagyományok  és  az innovációk találkoznak.

Mind a két tervezö  úgy nyilatkozott, hogy céljuk egy fínom, estélyiruhára alkalmas anyag bemutatása volt, melynek segítségével egyben az Ioncell létrehozói  iránti tiszteletüket is kifejezésre juttatják.

Kedves Olvasók !

Fenti soraimmal szeretnék kissé rávilágitani a Finnorszásgban folyó újrafelhasználásra. Az ismertetés nagyon felületes és hiányos, mivel csak az üveg és papír újrafelhasználását érinti. A témát – ha van rá érdeklödés – tovább is folytathatom.

 

 

Judit Mäkinen

 

Forrás:

 

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.