Anyák napja Finnországban. 267. levél

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók !

Míg Magyarországon május elsö Vasárnapja az anyák ünneplésének napja, Finnországban ez az ünnepnap május 2. Vasárnapján van, idén május 12.-én. Hogy mit jelent Finnországban anyának lenni, arról szól mai levelem.

äiti

Egy kis háttér, egy kis statisztika

Statisztikai adatok szerint Finnországban 1 588 649 édesanya él, akiknek vagy biologiai gyermekük vagy adoptált gyermekük van. A jelenleg 64 éven felüli nök 86 %-a szült gyermeket. A legtöbb édesanyának két gyereke van és az édesanyák 10 %-nak van négy vagy négynél több gyermeke. Két évvel ezelött Finnországban összesen 50321 gyermek született, ezek közül 24647 volt kislány és 25674 kisfiú.

Az elsö gyermek születésekor 2017-ben  az édesanyák korának középértéke 29,2 év volt . Összesen 145 gyerek született 44 éven felüli édesanya elsö gyermekeként. Az elsö  gyermek születésekor az édesanyák 55%-a volt férjes asszony.

 

Gondoskodás az édesanyákról – Äitiyshuolto

A finn kismamákról  való gondoskodás az egész ország területén kifogástalanul  müködö állami tanácsadó-hálózaton át történik.

Äitiysneuvola-kuva

A finn kismamákat  itt és nem magánorvosi rendelökben gondozzák.

Egy kis háttér

Finnországban az elsö, leendö édesanyák részére alapított tanácsadókat 1926-ban nyitották Helsinkiben a Nögyógyászati klinikán és Viipuriban a Megyei kórházban. A bábák oktatási programjába a terhesgondozás 1934-ben került és három évvel késöbb, 1937-ben törvény szabályozta a járási/községi  bábák müködését. Ebben nagy szerepe volt a Bábaképzö tanárának Martti Johannes Siirala-nak (1889-1948) aki 1933-ban írta meg a terhesség egészségügyének abc-jét . Finn és svéd nyelvü, az Äitiyshuollosta – Anyagondozásról írt könyvei 1938-ban jelentek meg .

M.J.Siirala

Martti Johannes Siirala

A tanácsadást a körzeti orvosok és bábák végezték. Ök megismerkedtek a kismamák otthoni és munkakörülményeivel , szükség esetében elígazították öket szociális támogatás elérésére. Követték a terhesség elörehaladását, az anya és magzat  állapotát. Az anya medencéjének méreteit rögzítették, rendszeres idöközökben mérték a várandós kismamát, ellenörizték a vér hemoglobintartalmát és  vizeletvizsgálattal  észlelték  az esetleges fehérjét vagy cukrot a vizeletben. Mérték a vérnyomást. A tanácsadó állomások dolgozói kötelezöen végezték a szülés utáni visgálatot és esetleges problémák felmerülésekor kezelésre utalták az arra rászorulókat.

A terhesség folyamán minden mért adatot egy kis füzetbe – Äitiyskortti / Anyasági kártya –  rögzitették, ezt csak lassan  váltja fel az elektroikus adatrögzítés.

Anyasági támogatás

Az erröl szóló törvény 1938-ban látott napvilágot, a segélyt elöször 1937-ben osztották  ruhacsomag formájában vagy pénzben . A csomagok rendkívül népszerüek lettek különösen a II. világháború éveiben. Az eltelt évtizedek alatt az anyukák csomagja bövült,  híre bejárta a világot és jelenleg több ország követi ezt az egyedülálló  finn példát. A csomag tartalmát minden évben kissé változtatják, modernizálják az édesanyák kívánságainak megfelelöen. Az idei csomag így néz ki :

aitiyspakkaus2017laatikko 2019

Anyukák csomagja 2019

 

Ikrek esetében minden gyerek után külön csomag jár de úgy, hogy a 2.gyerek két csomagot kap. Ez azt jelenti, hogy az ikrek családja 3 csomagot kap. Ilyen esetben a támogatást úgy is lehet igényelni, hogy 2 csomag + a 3.csomag ára pénzben. Utóbbi jelenleg 140 euro.  A csomag megilleti azokat is akik adoptálnak kisgyereket.

Szülés Finnországban

Finnországban a komplikációmentes szüléseket bábák vezetik, ök csinálják a gátmetszést és annak összevarrását is.  Orvos csak esetleges nem várt komplikáció esetén vesz részt a szülés levezetésében. Orvos jelenlétében szülnek azok akik terhessége nem zajlott teljesen normálisan, vagy akiknek valamilyen krónikus betegségük van. Ezek az orvosok a mindenkori kórházi szülészeti osztályok ügyeletesei  és nem privát orvosok, akik a szülészetre mennek a szülés kezdetekor. A szülésért fizetett hálapénz Finnországban az ismeretlen fogalmak közé tartozik.

Gyakorlatilag minden gyermeket váró nö felveszi a kapcsolatot a tanácsadással, melynek feladata a terhesség elörehaladásának követése, az egészséges életmódra való nevelés,  felvilágositás a tehességgel kapcsolatos változásokról és a szülés folyamatáról valamint a szülök felkészítése a szülésre és a szülöi feladatokra.

Az anyukák ingyenes csomagját csak azok kapják, akik terhességük 12. hete elött jelentkeznek a gondozóban. A csomagot a terhesség betöltött 150 napja után lehet felvenni. A csomagot kérvényezni kell, legkésöbb a szülés várható idöpontja elött 2 hónappal.

A terhesgondozókban észreveszik a terhességre befolyással lévö egészségi állapotokat, a kismamák esetleges betegségét és ilyen esetekben részletes kivizsgálást és szakorvosi kezelést biztosítanak.

Mennyibe kerül egy szülés Finnországban ?

Finn kórházban szülö, a finn betegbiztosítás körébe tartozó anya a törvény által szabályozott kórházi ápolásért járó napidíjat fizeti ami maximum 38.10 euro / nap. A napidíj nem függ attól, hogy a szülés a nap melyik szakaszában – éjjel vagy nappal – történik Császármetszésért, érzéstelenítésért vagy más beavatkozásért nem kell külön fizetni.

Az  újszülött után nem kell napidíjat fizetni. Ezzel szemben ha az apukák a kórházban éjszakáznak együtt a családjukkal un családi szobában,   ök fizetnek napidíjat.

Családi szoba

Családi szoba a szülészete

Egy apuka így ír erröl : ”mintha szállodában lettünk volna , három napig voltunk, de maradtunk volna tovább is. Mivel erre nem volt különösebb okunk, helyünket átadtuk egy újabb kis családnak.”

Egy példa : Ha az anyukát vasárnap éjjel 3/11-kor veszik fel a szülésztre és a pólyással szerdán délött megy haza akkor fizet vasárnap – hétfö – kedd – szerda után összesen 162,40 eurot. Ennyibe került a szülés. Mindent beleértve az esetleges orvosi ellátást is.

A legtöbb anyuka két nap után már hazamegy, ilyen esetben a szülés 81,20 euroba került.

Hogy ünnepeljük Finnországban  az édesanyákat ?

Régi szokás az anyukának reggelit készíteni és azt az ágyba vinni ezen a napon.

äidin aamiainen

Anyu reggelije Anyák napján

A kisebb gyerekek mindenféle sajátkészítésü üdvözlö lapokkal köszöntik anyukájukat. Ezeket már az óvodások is rajzolják, festik.

 

Családonként mások a szokások. Vannak olyan családok ahol az édesanyáknak ajándékot vesznek. Sokan elviszik az édesanyát egy vendéglöi ebédre, amin az egész család részt vesz, beleértve a nagyszülöket is. Ez általában egy nagyon ünnepélyes büffé, elöételekkel, hideg és meleg fogásokkal, desszerttel.

 

 

Finnországban az  anyáknapjai ünnepléshez az állam is hozzájárul úgy, hogy az elnök a kiválasztott édesanyákat a Fehér Rózsa lovagrend elsöosztályú érmével tünteti ki.

SVR_M_I_kr_aitienpav

Anyák napjára

Az érmeket a köztársaság elnöke személyesen adja át egy ünnepi fogadás keretében. Tavaly 30 édesanya részesült ebben a kimagasló elismerésben.

Pressa ja äidit

A fenti kép 2018-ban készült Sauli Niinistö elnököt és a kitüntetett édesanyákat mutatja.

 

Kedves Olvasók !

Mult Vasárnap a magyar édesanyákat köszöntöttem . Mai üdvözletem azoknak a finn édesanyáknak szól akik  május 12.-én Magyarországon ünneplik az Anyák napját.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Äitienpäivätervehdys Suomesta / Anyáknapi üdvözlet Finnországból 

 

 

Judit Mäkinen

 

2 thoughts on “Anyák napja Finnországban. 267. levél

  1. Visszajelzés: Május 2.Vasárnapja : Anyák napja |

  2. Visszajelzés: Finnország: a nők országa. 340.levél | Finnországi Levelek / Letters from Finland.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.