Finnország a legboldogabb ország. 266. levél

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

 

Kedes Olvasók !

Idén másodszorra lett Finnország a világ legboldogabb országa.

Onnellisin maa

A legboldogabb ország : Finnország

De vajon mi is van e mögött, hiszen az ország egyharmada az északi sarkkör fölött fekszik Finnország  ritkán lakott ország,  az idöjárás mostoha, a nyelv nehéz, az emberek legtöbbje zárkózott. Mint mindenütt a világon, itt is vannak problémák minden korosztályban. Sokan magányosnak és elhagyatottnak érzik magukat. Van munkanélküliség és nem csak relativ szegénység is. Bizonytalanok a munkahelyek, nagy és irgalmatlan a verseny. Itt is voltak már terrorcselekmények, iskolai lövöldözések és sajnos  a pedofilia sem ismeretlen a finn társadalomban.  Mégis Finnország áll az elsö helyen a boldog országok listáján

Happiest countries 2019

A lagboldogabb országok

Finnországban  stabil a gazdasági helyzet, nincsenek rettenetes természeti jelenségek, erös földrengések , egész településeket  elsöprö földcsuszamlások  nagy, óriási területeket  pusztító orkánok, hatalmas  erdötüzek vagy mindent elárasztó árvizek. Tény és valóság, hogy Finnország száz éves függetlensége idején nagy eredményeket ért el, az agrárállamból egy fejlett ország lett, melyre többek között jellemzönek mondható az emberek egymásban való megbízása, az élettel való megelégedés, az iskolarendszer sikerei és a viszonylag kevés korrupció. A legtöbb finn büszke arra, hogy finnek született és a külföldön töltött idö után szívesen jön haza.

Hogy mi a boldogság az nem teljesen egyértelmü, lehet-e az például megelégedettség ? Vagy egyforma-e  mindenki  boldogsága ? Van aki kicsivel is beéri és a legcsekélyebb dolgoknak is tud örülni azaz boldog, míg  másoknak még az se lenne elég a boldogsághoz, ha valaki lehozná nékik a csillagokat is az égröl.

A téma viszonylag élénk eszmecserére  adott alkalmat  a finn társadalomban és  a legkülönbözöbb fórumokon fejtegetik mások is a finnek boldogságának titkát. Ezt próbálom kissé megközelíteni  ebben a levélben.

A finnek boldogsága az erdöben lakik

Finnország centenáriumi évében 2017-ben az ünnepi év egyik témája a finn boldogság volt. Ezzel a témával ünnepelt a Suomen metsäyhdistys : Finn erdöegyesület. Az egyesület vizsgálódásának alapja az a megállapítás volt, hogy a finn boldogság az erdöben lakik  =  suomalainen onni asuu metsäsässä.

Az erdö nem félelmetes hely ahol már Jancsi és Juliska is rettenetes sötétséggel és borzalmas bagolyhuhogással találkozott. Finneknek az erdö a nyugalom, madárdal, jó levegö és a meditálás helye.

Személyes tapasztalatom, hogy a finnek közül sokan  egy erdei sétára mennek egyedül,  ha valami leküzdhetetlennek tartott stressz éri öket.  A csend, a friss levegö és a természet közelsége balzsamként hat az idegekre. Nem hiába hivják az erdöt a finn templomnak: Metsä on suomalaisen kirkko .

metsäkirkko

Erdöben van a finnek  temploma

Sokan úgy érzik, hogy megújulnak az edöben, könnyebben hallják a saját lelkük hangját azaz  az erdei meditálás felér egy gyógyszerkúrával és ezzel egyben feleslegessé teszi a gyógyszeres nyugtatókat

Maija Kovanen ír erröl megállapítva, hogy az erdök Finnország és a finnség lényegét képviselik. Az erdö mindenütt jelen van, nem kell kilométereket utazni ahhoz, hogy valaki egy erdöben sétálhasson. Erre lett figyelmes az a magyar vendégem is, aki at mondta: Finnország olyan mint egy nagy erdö, ahol itt-ott emberek laknak.

Az erdöt Finnországban zöld aranynak és a böség malmának tartják a kalevalai sampo-hoz a csodamalomhoz hasonlítva. Az erdök biztosítják a szellemi, kultúrális, szociális és gazdasági jólétet. Az erdöben termö gyümölcsök és gombák évszázadok óta képezik a  jelenlegi  egészséges táplálkozás finn alapjait.

Boldogság-e  finnek lenni ?

Az elmúlt évtizedekben volt egy sokak által ismert mondás : On lottovoitto syntyä Suomeen azaz Lottónyeremény Finnországba születni. Ha a lottónyeremény a boldogságot jelenti akkor igen, finnek születni boldogság. A mondás a finnek hitét képviseli, hitet abban, hogy Finnország jóléti állam, ahol mindenki elött nyitottak a boldogulás lehetöségei és  ahol jó és biztonságos élni. De ehhez nem  mások segítségét várják a finnek, a százéves független Finnország történelme bizonyítja legjobban,  hogy a finnek csak magukra és a saját munkájukban bízva és arra támaszkodva érték el azt az életszínvonalat, ahol a mai Finnország tart. Finnországban is igaz az a mondás, hogy segíts magadon, megsegít az Isten.

Onni =Boldogság mint férfinév

Nem hiába a boldogság , finnül onni egy manapság is létezö férfinév : Onni. A név kifejezi a szülök gyermek fölött érzett  örömét és azt a reményt, hogy  onni = boldogság kiséri majd  az új családtagot egész életében. Statisztikai adatok szerint ezt a nevet elöször 1935-ben kapta fiúgyermek . A 2019 februári adatok közlik, hogy  Onni névre 36497 finn férfi hallgat . Az Onni név 1910 óta szerepel a hivatalos naptárban és névnapja február 28.-án, szököévben február 29.-én van.

Egyes feltételezések szerint az Onni név a latin Felix , azaz boldogság finn változata.

Onni a neve a Valio cég kisgyerekek részére készített ételeinek .

Ezek között sokféle, erdei gyümölcsökkel ízesített kása is van. Mint tudjuk a kása a finnek leggyakoribb reggelije.

A zöld arany útja

Finnországban van egy útvon al, amit a zöld arany kúltúrútjának hívnak. Ez egy olyan autóval, gyalogosan  vagy kerékpárral  járható útvonal, mely Etelä-Savo tájegységén át vezet kelet-nyugati irányban.

Vihreä

A zöld arany utja

Az útvonal látnivalóí a tájhoz, a természethez és a kultúrához kapcsolódnak. Több helyen táblák ismertetik a látnivalókat.  Az útvonal bemutatásának ötlete 2000-ben született attól indíttatva, hogy Finnországot jobban megismertesse a látogatókkal. Az interneten a több szakaszra bontott út minden szakaszáról részletesen lehet tájékozódni .

A 250 km hosszú út, mely általában a kisebb utakon és nem az elsöosztályú, gyorsforgalmi  föútvonalakon halad Mäntyharju-ból indul a következö helyeken át : Mikkeli – Ristiina – Puumala – Sulkava -Savonlinna – Punkaharju  majd innét tovább Parikkalaban Särkisalmi-ban végzödik. Innét van lehetöség egy másik útvonal, a Via Karelia  folytatására .

Visit Finland- Látogass Finnországba

A mai rohanó világban Finnország, mint a stabilitás, nyugalom, biztonság , tisztaság, béke és valódiság szigete vonzza a túristákat a világ minden részéröl. Évente kb. 4 %-kal növekszik az idelátogatók száma.

Van egy szolgáltató a neve Business Finland, melynek egyik fóruma Visit Finland nevü. Ott támadt az az ötlet, hogy legyen egy Rent a Finn – Bérelj egy finnt attrakció azért, hogy átlagos finn polgárok megismertessék a külföldi túristákkal a finn életmódot és annak a boldogsághoz vezetö titkait.Visit-Finland-logo-HorizontalA megfelelö személyeket pályázati úton választották ki. Többszázan pályáztak egy magukról készített rövidfilm segítségével. Összesen tizen lettek a kiválasztottak, akik az idei nyár folyamán kinyitják otthonukat vagy nyári mökkijüket néhány napra azok elött akik a finnek boldogságának forrásait keresik. Ezek a személyek – a nevük : Onnellisuusoppaat = Boldogságkalauzok sokoldalúen képviselik Finnországot a legdélibb szigettöt Utö-töl a legészakibb lakóhelyig Sodankylä- ig.

Kik a boldogságkalauzok ?

A képük itt látható

rent a FINN

Onnellisuusoppaat – Boldogságkalauzok

Ök  mindnyájan a természetbe vezetik látogatóikat : Katja- Helsinkiböl, Esko- Rovaniemiböl, Petri Mathildedal-ból, Timo Punkaharju-ból, Hanna Ansalahtiból, Linda és Niko Utö szigetéröl, Juho Kirkkonummiból, Laura és Joni Sodankylä-böl.

A boldogságkalauzok  igy vélekednek a boldogságról: boldogság a természet csendje ami elbódítja az embert, a víz csobogása és a madarak csivittelésének  egyensúlya, a szeretett nyári mökkiben töltött idö, a tó mozdulatlan víztükre, a sietségmentes életforma, a szauna illata, a váratlan találkozások az erdö állataival  ezek a boldogság titkai. Ezt az érzést akarják átadni majd  a hozzájuk látogatóknak. Hogy milyenek lesznek az eredmények arról biztosan olvashatunk majd az ösz esetleg a tél  folyamán .

Senki nem beszél az anyagiakról, felfelé ívelö karrierröl, luxusutakról vagy a külföldön keresendö jobb és boldogabb életröl.

Kedves Olvasók !

Remélem , hogy ez a téma is közelebb viszi Önöket a finnekhez, hiszen sokszor elhangzik a kérdés : Milyenek a finnek ? A fenti soraimmal azt válaszolom, hogy : Ilyenek.

 

Judit Mäkinen

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.