Húsvéti naptár. Péntek: Pitkäperjantai

 

 Kedves Olvasók ! 

A mai nap neve finnül

Pitkäperjantai

Pitkäperjantai

Nagypéntek : Pitkäperjantai 

Ez a szó egyenes fordítása : hosszúpéntek. Ez a szó egyenesen a svéd nyelvböl került hozzánk : långfredag ( kiejtés: longfrédag ) . Csak az északi országok nyelveiben szerepel a ”hosszú” szó ezzel a péntekkel kapcsolatban. Esetleg összefüggésben van azzal, hogy mivel ez a nap a csend és szenvedésre való emlékezés napja valóban hosszúnak tünik.

A régiek ezen a napon nem gyujtottak tüzet, csak hideg ételeket ettek: kenyeret és mämmit (memmit) . Utóbbi rozsmalátából készül, ”vagy szeretem vagy nem étel ”.

 

mammi (1)

Mämmi

Régi szokások :

Amikor Finnország még svéd uralom alatt állt, egyes helyeken nagypénteken reggel  megverték a gyerekeket annak emlékére, hogy Jézust is megverték. Ez a szokás Svédországonkívül Németországban is ismert volt. Mivel még a szomszédokkal sem volt szokás nagypénteken beszélni, a gyerekek sem mehettek ki, ünneplöbe öltözve, a szentírás szövegeit hallgatva vagy olvasva töltötték a napot, ami így tényleg nagyon hosszú volt. Mindenféle szórakozás és az éneklés is  tilos volt, a templomba  az emberek feketébe öltözve mentek,  a liturgia színe is fekete ezen a napon. Nem égnek a templomi gyertyák és nem szól az orgona.

Jézus halálának emléknapján gyászol a keresztány világ.

Pitkäperjantai 1

Húsvétkor kissé elcsendesül Finnország, Nagypéntek a csend ünnepe, pirosbetüs ünnep, munkaszüneti nap. Régebben az üzletek zárva voltak nagypénteken, újabban nyitva vannak kivéve az alkoholos italokat áruló Alko.

A tömegközlekedés ünnepi menetrend szerint zajlik.  Mivel Húsvéthéfö is ünnepnap, ezen a hosszú hétvégén sokan elutaznak egy kis szabadságra. A Lappföldön ilyenkor még teljes iramban zajlik a síszezon,  rengetegen utaznak északra húsvét idején. A napok hosszúak, nincs túl hideg és  a pályák remek állapotban vannak.

Az iskolákban Nagypéntektöl húsvét-keddig van tanítási szünet.

Judit Mäkinen

One thought on “  Húsvéti naptár. Péntek: Pitkäperjantai

  1. Visszajelzés: Finn szóáradat – Suomalainen sanatulva | Finnországi Levelek / lLetters from Finland.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.