Húsvéti naptár . Kedd : Tikkutiistai

Kedves Olvasók!

Ma van a Nagyhét második napja. Ennek a keddnek a neve finnül

Tikkutiistai

Tikkutiistaio

Nagyhét .Kedd.Tikkutiistai

Tikku finnül szálkát, de gyufaszálat is jelent. A régiek nagyhéten a keddi napon faragták a gyujtósnak legjobban megfelelö vékony,  kis fadarabokat, amiket  a tüz meggyujtásánál használtak. A nagyhét keddi napján csinált gyujtósnak szerencsét és boldogságot  hozó tulajdonságot tulajdonítottak. A gerendaháazak faainak gerendái közé tett kis fadarab:tikku   szerepe a rossz szellemek távoltartása volt.

Tikkutiistai 1

A finn húsvétra jellemzö a keresztány és poany  lemek keveredése.Utóbbiak a húsvéti máglyák , finnül :

Pääsiäisvalkeat  = Húsvéti máglyák

Finnország északnyugati  részén –  Pohjanmaa –  a mai napig szokás húsvétkor, közelebbröl Nagyszombaton este máglyákat gyujtani , hasonlókat azokhoz, melyeket a nyár közepén, azaz Juhannuskor ( Szt.Ivánéj ) is égetnek. Ezeknek régen az volt a szerepük, hogy elijesszék a húsvétkor repdesö boszorkányokat.

Pääsiäisvalkeat

Húsvéti máglya

A boszorkányok ugyanis  föleg azzal foglalkoztak, hogy megrontsák a háziállatokat .A húsvéti máglyákban  általában olyan anyagokat égettek, amik erös füstöt eredményeztek, – mint  nedves borókabokor, vagy a kiselejtezett  kátrányos edények  – mivel a füst  nemcsak megijesztette a boszorkányokat hanem elvágta az útjukat is a levegöben, miközben az ördöggel való találkára repültek.

Sok helyen égettek szalmát is, mert az  jó termést ígért az elkövetkezendö nyárra.

(Megjegyzés : A boszorkányüldözés konkrét formái Finnországot is elérték és az 1600-as években a halálra itélt szerencsétlen ”boszorkányok ” több mint fele az ország északnyugati részén élt. )

Manapság a húsvéti máglya csak a gyerekek szórakoztatásának egy formája, a máglya körül lehet táncolni, énekelni, játszani. Ilyenkor, húsvét táján  sokszor van telihold  és az érzékenyebb gyerekek hallani vélik a levegöben repülö boszorkányok szoknyájának suhogását is….

Judit Mäkinen

3 thoughts on “Húsvéti naptár . Kedd : Tikkutiistai

  1. Visszajelzés: Finn szóáradat – Suomalainen sanatulva | Finnországi Levelek / lLetters from Finland.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.