Megérkeztek  a mezei ludak !

 

Kedves Olvasók !

A tavasz egyik biztos jelét a költözö madarak jelentik. Az itt fészkelök mellett vannak   olyanok, amik Finnországon csak átrepülnek kelet felé az oroszországi  tundrára és taigára vezetö útjukon.

 

metsahanhet-lennossa-2013-700px

Mezei ludak

Ezek közé tartoznak a finnül metsähanhi –nak magyarul vetési lúdnak nevezett libák. ( A finnül tanulók részére : metsä = erdö. hanhi = liba )  Két alfajuk neve eszerint finnül: tundrametsähanhi és taigametsähanhi.  Finnországban ilynkor föleg Oulu környékén láthatják ezeket a nagy madarakat az ornitologia iránt érdeklödök.

 

A délröl – áttelelési helyeikröl – költözö ludak Finnországba nagy csapatokban érkeznek és itt ”tankolnak ” további útjuk elött.

Vadászni ezekre a madarakra az öszi költözés idején szabad .Az óvatos madarakra vadászni nem könnyü és Finnországban csak az ország keleti részein megengedett a vadászat.

A mezei ludak nem tartoznak a veszélyeztetett madarak közé , megjelenésük Finnországban a tavasz egyik biztos jelének tekintendö.

 

Judit Mäkinen

 

2 thoughts on “Megérkeztek  a mezei ludak !

  1. Kedves Judit! Nemrég számomra ismeretlen ludak landoltak kertünkben. Én telefonálás közben álltam teraszunkon.Beszélgetés közben elakadt a hangom, hogy miféle tekintélyes méretű “galambok+ landoltak a gyepen!? Már tudom, és köszönöm, h. írásodban megerősítettél ebben, h. LUDAk voltak. Üdvözlettel. Lia.

    Finnországi Levelek / lLetters from Finland. ezt írta (időpont: 2019. ápr. 13., Szo, 11:18):

    > finnorszagilevelek/letters from Finland/kirjeitä Suomesta posted: ” > Kedves Olvasók ! A tavasz egyik biztos jelét a költözö madarak jelentik. Az > itt fészkelök mellett vannak olyanok, amik Finnországon csak átrepülnek > kelet felé az oroszországi tundrára és taigára vezetö útjukon. Ezek közé > tartoznak a” >

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.