Digitális érettségi Finnországban 2019 tavaszán. 264.levél

 

Finnországi levél hazámból Fínnországból  zülöhazámba Magyarországra 

 

Kedves Olvasók !

Egy régebbi levelemben írtam arról, hogy miként történik Finnországban az érettségi vizsga . https://finnorszagilevelek.com/2018/05/14/erettsegi-vizsga-finnorszagban-234-level/

A finn érettségit lassan alakították át úgy, hogy apránként vitték az egyes tantárgyak vizsgáit digitális környezetbe.

Finnországban nincs szóbeli érettségi .  Az idén márciusban  megindult tisztán  írásbeli érettségi vizsgán már minden tantárgyból  interneten át történik  a vizsga. Ez a gimnazisták  sokféle tudását tételezi fel . A felkészítés minden iskolában már évek óta folyamatban volt, 2018 öszén írásban is megjelent az eligazítás.

Mivel annak a levelemnek közel háromezer olvasója volt feltételezem, hogy a magyarul olvasók körében élénk  az érdeklödés a digitalis  környezetben folyó finn érettségi iránt.  Ezért most lefordítom  az idén  érettségizök részére.a 2018 öszén kiadott, rézletes  internetes  eligazítást –

Az eligazítás 2018 nove,ber 26.-án jelent meg itt : https://www.ylioppilastutkinto.fi/ylioppilastutkinto/kokelaille/kokelaan-ohje

Felkészülés a vizsgára

Van számítógéped ( kölcsönkért vagy saját ) amin elvégzed a vizsgát

A vizsga  vezetékes hálózatban történik. Össze tudod kapcsolni az Ethernet kábelt a gépeddel vagy egyenesen vagy adapterrel. El tudod indítani a gépedet USB  pendrive memoriából.

Van fülhallgatód. Kipróbáltad, hogy a fülhallgató müködik a számítógéppel együtt

korvakuuloke

Vigyél a vizsgára magaddal személyazonosságodat bizonyító okmányt ( pl. útlevél v. autóvezetöi igazolvány), a számítógépet , fülhallgatót és ceruzát. Ha nincs személyazonossági igazolványod ( megyjegyzés :Finnországban nem kötelezö !)  érdeklödj, hogy van-e az iskoládnak más módja arra, hogy megbizonyosuljanak arról ki vagy . Ha  akarsz,  vigyél magaddal tízórait.

abieväät

Tízórai az érettségi alatt

Bizonyosodj meg arról, hogy az iskolában hol és hánykor kezdödik a vizsga. Más lehetöségek felöl is tajékozódj pl. a vizsga elött kell- e leadni a számítógépeket , stb.

A vizsga kezdete elött

Táskádat, mobil telefonodat és minden más holmidat hagyd a vizsga helyiségén kívül. Menj a helyiségben arra a helyre, amit a vizsgára  felügyelö kijelöl számodra.

Kapcsold össze a gépedet a vezetékkel, fülhallgatódat a gépeddel.

Személyazonosságodat igazoló iratodat tedd az asztalra úgy, hogy a felügyelö láthassa.

 Ellenörizd, hogy a helyeden van USB pendrive  és piszkozat írásra elég papír, amin rajta van a gimnáziumod neve és a Téged azonosító szám  vagy nyomtatottan vagy pecsét formájában. Ha a szám hiányzik, azonnal jelentsd a vizsgát felügyelönek. Minden piszkozat papírra írdd rá a nevedet  olvasható formában.

Kezdödik a vizsga 

Indítsd el a pendrievedet amikor a felügyelö erre felszólít.  Kezdetkor beindul egy hangpróba automatikusan. Ha nem hallod a hangot, kérj segítséget a felügyelötöl.

kuuloketoimii-d5156e133344108ace305c65972a2844

Hangpróba

Írd be a teljes nevedet és a személyazonossági számodat a programba. Figyelj arra, hogy milyen nyelven vizsgázol milyen tantárgyból, ezt a gépen be kell állítani . Figyelmesen olvasd el a program használati utasítását és várj arra, hogy a felügyelö hozzád jöjjön és megerösítse, hogy helyesen és biztonságosan kapcsolódtál be a vizsgarendszerbe.

A vizsga akkor kezdödik, amikor a felügyelö tanár  beindítja a hivatalos programot az összes vizsgázónak egyszerre.

valvoja-55010961723d2442716afeccd4674897

Indul az érettségi !

A vizsga alatt

A feladatok megjelennek a képernyön. A kérdésekhez tartozó háttéranyag linkeken érhetö el új oldalakon. Mozoghatsz a kérdések és a háttér között akadálytalanul

lehdet2-1452558e29dc85a4524236afe9152874A feladatok megoldásának idején a hangerösséget magad állíthatod.

Felelj a feltett kérdésekre a hozzájuk tartozó felelet-felszínen. A feleleteket a rendszer automatikusan tárolja. Írhatsz magadnak megjegyzéseket vagy a program segítségével vagy a piszkozat- papírokon. Okvetlen figyelj arra, hogy mindent amit csinálsz rendszeres idöközökben tárolj a gépen, ami biztonsági másolatot csinál mindenröl.

Ha nincs külön engedélyed  akkor nem változtathatod a betük nagyságát .

Azonnal kérj segítséget a feügyelö tanártól  ha észrevetted, hogy

 • Nem a jó vizsgafeladatot csinálod
 • Ha nem hallod a hangot a fülhallgatóból
 • Ha valami olyan zavar van ami miatt a hallott szöveg megértésével kapcsolatos vizsgakérdéseket nem hallod tisztán (ez az idegennyelvi vizsgánál nagyon fontos !)
 • Ha a rendszerben olyan zavar lép fel, ami miatt megszünik a kapcsolat és nem áll azonnal magától vissza
 • Ha a géped leáll  vagy ha bármilyen más problémád adódik.

Ha valamilyen zavar esetén a gépedet újra kellene indítani, nincs semmi veszély, ott folytathatod ahol abbahagytad a vizsgakérdésekre való feleteket.

A hallott szöveg megértésére vonatkozó idegennyelvü vizsgánál az elemzendö szöveget  maximum kétszer hallgathatod meg. Ha technikai zavar miatt nem hallod jól a szöveget kérj segítseget a felügyelö tanártól.

A vizsga befejezése

Mielött befejezed a vizsgát még egyszer olvass át minden szabályt és légy biztos abban, hogy minden kérdésre válaszoltál.

Zárd el a programot t a ” vizsga befejezése “ billentyüvel és zárd el a gépet is . Add oda a piszkozatpapírokat  és az USB pendrive-ot a felügyelönek.

Ezután távozz a helységböl vidd magaddal a gépedet és a fülhallgatódat.

Most már csak az van hátra, hogy az érettségizö várja a központilag számítógépeken át történö kiértékelést  – azaz a sikeres vizsgáról szóló értesítést.

Kedves Olvasók !

A Finnországban jelenleg folyó digitális érettségi vizsga nagyobb technikai zavarairól egyenlöre nincsenek hírek .

Vajon hányan szeretnének a fiatal olvasók közül részt venni egy ilyen érettségin ? És hányan vannak azok a tanárok akik szívesen követnék személyesen is itt helyben a finn érettségit ?

Válaszokat várva szívélyes üdvözlettel

Judit Mäinen

 

4 thoughts on “Digitális érettségi Finnországban 2019 tavaszán. 264.levél

 1. Kedves Judit!
  Kíváncsian várom, hogy mi lesz a finn tapasztalat. Remélem hallani fogunk az eredményekről.
  Pár év múlva biztosan elterjedt módszer lesz. Ehhez egy komoly informatikai háttérre és gépparkra lesz szükség.
  Üdvözlettel: Tünde

  Biztosan nálunk is ezt fogja hozni a jövő

  Kedvelés

  • Kedves Tünde ! Az informatikai háttérröl a finn iskolák gondoskodnak már évek óta. Az iskolákban rendszeresen használnak számítógépeket már az elsösök is. A tanároknak is jó az informatikai tudásuk, hiszen az oktatásban mindennapos a gépek használata .
   Én is remélem, hogy a módszer sikeréröl írhatok majd a végleges kiértékelés után. Az utolsó érettségi vizsga ezen a héten van.
   Napsugaras hétvégét !

   Kedvelés

 2. Kedves Judit! Nekünk ez még a jövő, de igencsak figyelemre méltó. Üdvözlettel. Lia.

  Finnországi Levelek / lLetters from Finland. ezt írta (időpont: 2019. márc. 27., Sze, 10:23):

  > finnorszagilevelek/letters from Finland/kirjeitä Suomesta posted: ” > Finnországi levél hazámból Fínnországból zülöhazámba Magyarországra > Kedves Olvasók ! Egy régebbi levelemben írtam arról, hogy miként történik > Finnországban az érettségi vizsga . > https://finnorszagilevelek.com/2018/05/14/erettsegi-vizsg” >

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.