Kalevala napjára készül Finnország 2019-ben.

 

 

Kedves Olvasók !

Finnország nemzeti eposza a Kalevala  magyar fordításai már több  generáció részére tették ismertté  ezt,  az Elias Lönnrot által kiadott alkotást.

 

Egy évvel ezelött február 28.-án írt levelemben részletesebben írtam a Kalevala-ról, itt olvasható :  https://finnorszagilevelek.com/2018/02/28/a-kalevala-napjan/

Február 28.-át azért tekintik a Kalevala születésnapjának, mert 1835-ben ezen a napon írta alá Elias Lönnrot a Kalevala elsö kiadásának  elöszavát. Ez a nap már az 1920-as években is zászlós ünnepnap volt, ezt 1978-ban rendelettel erösítette meg a kormány. Finnországban ezen a napon számos helyen tartanak megemlékezési ünnepségeket mivel a Kalevala egyben a finn kultúra napját is jelenti. .

Egy kis történelem

Az 1835-ben kiadott Kalevalát ”Régi Kalevala” néven ismerjük, az un. Új Kalevala 1849-ben került kiadásra. Mindkét kiadást láthatóan ünnepelte az ország különösen azok 100 éves születésnapjan 1935-ben és 1949-ben.

Az elsö nagyszabású ünneplés az 50. születésnap évében volt 1885-ben. Helsinkiben két ünnepet is rendeztek, a Finn Irodalmi Társaság és a Savokarjala diákszövetség szervezésében.

A Régi Kalevala 100 éves születésnapja ünneplésében 1935-ben  már az állam is részt vett.

vanha-kalevala

Az ünneplés 4 napon át tartott. Emlékezetes marad ez a születésnap azért is, mert a finn kultúra ünnepének jegyében a Suomalaisuuden Liitto azaz  Finnség Szövetsége  a családnevek finnesítésének kampányát szervezte és annak keretében 100 000  svéd vagy orosz családnév változott vagy teljesen  finn családnévre vagy a finn irásmód és kiejtés  szerinti névre.  Így lett pl. Lind-böl Linnilä vagy Linnansaari, Borg-ból Jokisalmi, Böök-böl Vasari

.Kalevala napja Helsinkiben

A Kalevala társaság vezetösége megkoszorúzza Elias Lönnrot szobrát  déli 12-kor a róla elnevezett parkban . A koszorúzással összekötött ünnepségen Niina Hämäläinen fil.dr. mond beszédet : A Kalevala most / Kalevala nyt címmel.

800px-Lönnrot_statue_(cropped)

Elias Lönnrot emlékmü, Helsinki

Az esemény szervezésében  a Finn Irodalmi Társaság / Suomalaisen Kirjallisuuden Seura is részt vesz. Egyben nyilvánosságra hozzák az internetes Avoin Kalevala / Nyitott Kalevala nevü oldalt. Ezen a Kalevala verseit lehet olvasni. Az interneten már egy pár éve elérhetö az un. Aino vers, ami a 4. ének elsö 30 szakasza és Rácz István fordításában így kezdödik :

  • ” Ajnó, Joukahainen húga , szemérmetes szüzleányka ,
  • kiment a közeli nyíresbe, hogy szaunavirgácsot szedjen. “

 

aino-etusivun_kuva

Aino vers 1-30

 Ez az oldal a hozzáfüzött magyarázatokkal  mind a kutatók mind pedig a nagyközönség részére érdekes lehet.

Délután 2-4 között a Finn Irodalmi Társaság dísztermében ( Hallituskatu 1 ) lesz ünnepség lesz, ahol több elöadást is hallhatnak a vendégek.

Délután ½6 órai kezdettel Kalevala-napi ünnepélyt rendeznek a Vihreä Sivistys-ja Opintokeskus / Zöld Müveltség- és Tanulmányi központ- ban (Fredrikinkatu 33 A). Ennek címe a ”Finn- és rokonnyelvek jövöje ”.

52861828_2359867097370305_4092570453984411648_n

Nagyszabású ünnepség lesz többek között  Kajaaniban is, Elias Lönnrot lakóhelyén délutáni 6 órás kezdettel.

k

kalevalajuhla2019 Kajaani

Kalevala-ünnep Kajaaniban 2019 febr.28

A Kalevala manapság  is jelen van a mindennapi életben.

Az eposzban szereplök nevei közül sok név ma is él. Ilyenek pl: Aino , Ilmari, Kullervo, Kalervo,  Ahti,  Annikki, Antero, Kyllikki, Tellervo, Tapio.  Hasonlóképpen Finnország számos területén vannak olyan nevek, melyek feltehetöen kalevalai eredetüek.

A  kalevalai kultúrát ápolja több szervezet is, ilyenek a Kalevalai Nők Szövetsége (Kalevalaisten naisten liitto) ,  Kalevala Koru (Kalevala Ékszer) vállalat. Ezekröl fentemlített levelemben lehet többet olvasni.

Az egyik legjelentösebb szervezet, mely a finn kultúra ápolója a

Kalevala társaság 

Bár a társaság szabályzatát csak 1919-ben hagyták jóvá, a társaság születésének idejét   1911-re teszik. Az alapító tagok közötti müvészek : Akseli Gallen-Kallela és Alpo Sailo, a népöltészet kutatója Väinö Salminen és Matti Äyräpää valamint Emil Nestor Setälä professzorok egy beszélgetés során megállapították, hogy elérkezett az ideje annak, hogy a tudomány és müvészet területén munkálkodók együttesen foglalkozzanak hobbiként a finn népköltészettel és az ahhoz kapcsolódó témákkal. Az alapító gyülésen Matti Äyräpää professzort választották pénztárosnak  és összesen 420 finn márkát tettek a kasszába.

A társaság logjára Akseli Gallen-Kallela 1919-ben többféle  változatot is készített 1919-ben.

merkkiluonnos_IV_einroa_b-620x458

Gallen-Kallela tervei a Kalevala-társaság logjára

Jelenleg Ossi Gustafsson grafikus terve szerinti logot használják.

Kalevalaseura_logo1-150x150

Óssi Gustafsson logóterve

A Kalevala társaság vezetöségének meghívására lehet valaki a társaság tagja, jelenleg 469 tagot számlál a társaság.  A tagok között finnek , külföldiek és dísztagok  is vannak. A tagságra azok lesznek érdemesek, akik tudományos vagy müvészi munkájukon át jelentösen hozzájárultak  a Kalevala kultúrájához és a finn kultúrhagyományokhoz

Kedves Olvasók !

Sokszor felmerül a kérdése annak, hogy milyenek is a finnek ? A Kalevala kultúrájának tisztelete, ápolása és továbbvitele  egészséges nacionalizmusra mutat. Ez is a finnek egyik alapvetö tulajdonsága.

 

Judit Mäkinen

3 thoughts on “Kalevala napjára készül Finnország 2019-ben.

  1. Visszajelzés: Február 28. Kalevala napja  | Finnországi levelek/ Suomesta unkariksi/Hungarian letters from Finland

  2. Visszajelzés: Február 28. Kalevala napja, a finn kultúra napja | Finnországi Levelek / Letters from Finland.

  3. Visszajelzés: február 28 : Kalevala napja. 292.levél | Finnországi Levelek / Letters from Finland.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.