Tél Finnországban a hó és jég országában 258.levél

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

 

Kedves Olvasók !

A legtöbb turista nyáron jön Finnországba, az un. ezer tó országába. Sokan vannak azonban olyanok is, akiket a tél vonz, talán leginkább  az északi fényre kíváncsiak és arra, hogy milyen az élet – ha egyáltalán van élet – egy vastag hótakaró alatt fekvö országban.

revontulet-1

Északi fény ( Soisalonseutu.fi  felvétele) 

Finnországnak azonban van több téli látnivalója is, melyek között a minden évben felépülö, Kemiben levö hóból épült vár van a látnivalók listájának elején. ( A finnül tanulók két szót is tanulhatnak: lumi = hó, linna = vár ) 

 

A vár idén 24.alkalommal várja a vendégeket  2019 január 19 – 2019 április 13.-ig látogatható. Az utóbbi adat a észak-finnországi, havas  tél hosszúságáról is ad információt ugye ?

Erröl a hóvárról már e három évvel ezelött  írtam, itt olvasható : https://finnorszagilevelek.com/2016/02/28/hovar-kemiben/

Mint ismeretes, a várnak minden évben van  témája, idén a téma neve: Kummituslinna = Kísértetvár.

lumi-linna-avautuu

Idén ünnepli Kemi városa 150. születésnapját, ennek örömére sokféle program várja az oda látogatókat.

Arra is gondoltak , hogy mi lenne ha a hóvár nem olvadna el nyáron, hanem egész évben látogatható lenne. A város saját túristavállalata Kemin matkailu Oy megkezdte egy új vár épitését, a Mansikkanokka nevü városrészben. (Újabb két szó a finnül tanulóknak : mansikka = eper, nokka = csör )

mansikkanokka

Óriási épületkomplexust jelent ez melynek alapterülete összesen  5000 m2 lesz, az elözetes kalkuláció 7-8 milliós befektetés. A hóvár tervezöje Pekka Pietilä, az építkezést az arra kiírt pályázat nyertese a Miraplan Oy. végzi.

A jelenlegi hóvárban szálloda, étterem és kápolna van.

A hóvár szállodája

Ez a teljesen jégböl és hóból épült szálloda a Kemi hóvár része , mely 2016-ban nemzetközi díjat  nyert a World Luxury Hotel Awards versenyen. A hálószobák két- három személyesek, hömérsékletük – 5 C fok. Minden ágyon vastag  báránybör takaró ven, a vendégek  meleg hálózsákokban élvezik ezt az egyedülálló élményt.

160096096

Itt ingyen WiFi  is várja a vendégeket.  A  fürdöszoba és a reggeli meleg helyen van.

A hóvár étterme

A jégböl készült asztalokon fatányérok vannak az ételeket tartalmazó teríték alatt, ez lehetövé teszi a meleg ételek fogyasztását a jégböl készült asztalon, ami így nem olvad a meleg ételek edényei alatt.

lumiravintola

Étterem a hóvárban 

Ebédet és vacsorát is lehet itt fogyasztani. Az á la carte étlap többféle változatos,  ízes ételt kínál. Az étteremhez kapcsolódó Jégbár külöbözö  italokkal várja a szomjas vendégeket.

A jégkápolna

Felejthetetlen esküvök, keresztelök  helye ez a hangulatos kápolna, melyben teljes csendben lehet meditálni is.

b003d824-1f02-4f5c-8e5c-856a9e44e388

Ekumenikus jégkápolna

A Kemi hóvár látogatása pénzbe kerül. Az  egynapi jegy ára felnötteknek 29 euro, gyerekeknek 17 euro ( 4-11 évesek ) a 4 éven aluliaknak ingyenes a belépés. Egy négyszemélyes család jegye 65 euro,  maximum 2 felnött lehet egy családban.

Közvetlenül a hóvár mellett a tengerparton vannak azok a föleg  üvegböl készült kis házak, melyekben luxuskörülmények között lehet éjszakázni es élvezni az északi fényt egyenesen az ágyból az üvegtetön át.  Seaside Glass Villas több nemzetközi díjat is nyert, a Luxus Adventure Destination kategóriaban.

Ezek a kis villák nagy látogatottságnak örvendnek az év minden szakában. A villákban télen fütés és nyáron hütés müködik, a kisebbekben WC és zuhany a  nagyobbakban  saját szauna is van. A villákról egy kis videofilm itt látható ajánlom szeretettel:  https://www.youtube.com/watch?v=J2NBautPzyc&feature=youtu.be

A Kemi hóváron kívül Finnországban számos helyen vannak jég-hó szállodák és különleges turistákat váró helyek. Ilyen pl. a  Sodankylä Saariselkä nevü helyén – levö “üvegiglu falu ” név szerint

Kakslautanen szálloda

A szálloda iglui földbe vájtak, kupolaszerü üvegtetejük van .

kakslautanen1

Kakslautanen iglufalu

Leginkább azok jönnek ide, akik az északi fény látványát szeretnék élvezni. Az elsö ilyen iglu 2001-ben épült, azóta söbb iglu is van, a területen az iglukon kivül gerendából épült  weekendházak ( mökki) és etterem is müködik. Nagyon kedvelt hely, 2016-ban az üzleti forgalom értéke 13,3 millió euró volt. Ez az ”iglufalu”  nemzetközi érdeklödésnek örvendve több újságban is bemutatásra került.

A Mikulás hazájában a Lappföldön Rovaniemi városától 26 km –re északra Sinetä településén a Lehtojärvi nevü tó partján van az

Arktikus hószálloda / Arctic SnowHotel

A szálloda 2018 dec. 20 – 2019 márc.31.-ig tart nyitva, az  üvegtetejü iglukban 2018 november  közepétöl 2019 március végéig lehet szállást kapni.

 

Lappföldön, annak északibb részén nevezetesen  Muonioban van a

Harriniva nevü vállalkozás, mely 40 éve szolgálja a télen  északra vágyó túristákat. Ennek a Lappföld öt helyén van aktivitása, ezek neve: Harriniva, Jeris, Galdotieva Torassieppi ja Kilpis.

Harriniva Hotels & Safaris

téli élményekben gazdag programmal várja a világ minden részéröl ide érkezöket. Ezek között van a motorosszán szafari

harrinivamoottorikellka

Motoros szán szafari

melyen  hivatásos, finn  vezetök társaságában a  18 éven felüli autóvezetöi igazolvánnyal rendelkezö vendégek maguk vezetik a motorosszánokat elözetes oktatás és a biztonságos vezetésre vonatkozó ismertetés után. A teljes ruházatot, sisakot  és minden más szükséges felszerelést a szervezö biztosítja Az út gyönyörü havas tájakon, befagyott tavakon át halad. Én is voltam ilyenen és elmondhatom, hogy életreszóló, felejthetetlen élmény volt az út. Az öt éven felüli gyerekeket a  túravezetök szánkóban húzzák maguk után, kisebb gyerekek ide nem vihetök.

Különleges élmény a Torassieppi kutyaközpont kutyái által  húzott szánban ismerkedni a tájjal hivatásos vezetö segítségével

MEK / Lappi 2014

Husky szafari

A kutyák általában husky fajtájúak. Ez a szafari 2,5 órás, a megtett út 15 km. Nem ajánlott 12 éven aluli gyereknek. Minden szánban egy utas és egy a szánt irányító vezetö van. Az út a Pallastunturi- Yllästunturi nemzeti park legközelebbi szomszédságában halad.

Lumikenkä séta és északi fény

Torassiepi-ben gyalogosan is lehet túrázni. Ehhez hótalpak kellenek . Késö este 9 – ½11 között lehet figyelni a varázslatos északi fényt .

 

Ez a séta nem ajánlott 12 éven aluliaknak és a séta hivatásos túristavzetövel történik.

 

Kedves Olvasók !

A fentiek csak egy részét mutatják be mindazon aktivitásnak, amelyekre lehetöség van télen Finnországban a terepfutó sielésen, lesikláson és korcsolyázáson kívül.

Soraimat zárva remélem, hogy többen is vannak Önök között olyanok, akik nem riadnak/riadtak vissza a finn téltöl és élvezik a csendet, a  tiszta, f riss levegöt, a szikrázó havas tájat és mindazt amivel a téli Finnország várja az idelátogatókat.

 

Judit Mäkinen

 

3 thoughts on “Tél Finnországban a hó és jég országában 258.levél

  1. Kedves Judit!
    Személyes élményed még hitelesebbé teszi a tél szépségét.
    Szinte hihetetlen, hogy egy ilyen tájon is romantikus lehet egy üveg villából gyönyörködni a téli tájba és az északi fénybe.
    Üdvözlettel. Lia.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.