Változások Finnországban 2019 – ben II. 257.levél

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

 

Kedves Olvasók !

Mai levelemben folytatom az elkezdett  témát, az idei változásokról.

 Megváltozik az adóbevallás menete

Eddig úgy volt, hogy az évi adóbevallást a következö év májusában adtuk be és  minen év nyarán  kaptuk meg az elözö évi adóbevallás végleges kiértékelését azaz azt, hogy mennyi plusz adót kell még fizetni az elözö évi jövedelmünk után. Ilyenkor derült ki az is, hogy  ritkább de jobb esetben mennyit térít vissza az adóhivatal a már befizetett adóból.

 

vero

Adó

A plusz adó befizetése több részletben  történt és az adóhivatal december elején téritett vissza azoknak akiket ez illette.  A végleges adó  a levonások összegétöl függ. Az elöre nem látható levonások föleg  az un. háztartási levonásokat ( kotitalosvähennys ) jelentik.

kotitalousvähennys

Lehetséges a háztartási käöltségek bizonyos levonása

Hogy ez mi arról régebben már írtam. Röviden : ha valaki regisztrált munkavállalóval végeztet valamilyen, a háztartásához  füzödö karbantartási munkát, pl. takarítás, javitások akkor a kifizetett munkabér egy részét levonhatja az adójából. Ezzel csökkenették a “fekete “munkát és egyben  sok kis cég is  alakult.

Adóbevallás az interneten át

Most megszünik az évi “nagy” adóbevallás, az egész év folyamán be  lehet adni az adóhivatalba az adózáshoz tartozó adatokat pl. kifizetett munkabér és minden olyan adat ami összefügg a levonásokkal pl.  kapott kilométerpénz, utazási költségek. Ezeket az adatokat a legkönnyebben az interneten át lehet bejelenteni – már aki tudja használni – a suomi.fi/viestit címen.

veroilmoituskuva-faceen-ja-veronaan

Adóbevallás az interneten át !

A saját adózását mindenki maga is követheti – természetesen szintén az interneten át – az OmaVero ( Saját Adó ) linken át

lataus (1)

Saját  adó

Adóbevallás papíron

Az adóhivatal mindenkinek kiküldi az elöre kitöltött adóbevallást április végéig. Az adózó kiegészítheti ezt egy másik kérdöiv segítségével, amit kulön kell beszerezni. De inkább azt javasolják, hogy a kiegészítést az interneten át csinálja mindenki ! az Omaver/ Saját Adó linken át.

A megváltozott rendszer azt is hozza magával, hogy az adóhivatal folyamatosan téríti vissza az esetlegesen túl sok befizetett adót, így megszünik az, hogy lesznek olyanok,  akik az elözö év adójából a következö év decemberében egy összegben kapják vissza a térítést. Régebben azok akik visszakaptak nem egy esetben ebbäöl az öszegböl oldották meg a karácsonyi bevásárlásaikat.

A fent vázolt rendszer szerintem azt is jelenti, hogy egyre többen lesznek azok az idös, beteg vagy valamilyen módon korlátozott emberek akiknek az adóhivatallal való kapcsolathoz segítségre lesz szükségük. Nem tartom kizártnak, hogy újabb cégek alakulnak, melyek ezt a szolgáltatást kínálják majd – természetesen térítés ellenében.

Jövedelemnyilvántartási  regiszter   ( Tulorekisteri ) alakul

tulorekisteri

Jövedelemnyilvántartási regiszter

Minden munkáltató köteles bejelenteni a kiifizetett béreket egy központi nyilvántartásba. Az ott felhalmozott adatokat az adóhivatal (verohallinto ) a társadalombiztosítási intézet (Kela)  és a különbözö nyugdíjintézetek használhatják fel.

Tanszerek támogatása

Egy régebbi levelemben írtam arról, hogy Finnországban a gimnáziumok tanszerei milyen drágák. Csak az általános iskolák és szakiskolák tanszerei ingyenesek. Az idén augusztusban bevezetendö támogatás az alacsony jövedelemmel rendelkezö családok gimnazistáinak tanszereit havonta 46,80 euróval támogatja majd.

 

 

 

 

Az elözetes felmérés azt mutatja, hogy ebben  a támogatásban  kb. 33 000 tanuló részesülhet.

Az alacsony jövedelem azt jelenti, hogy a szülök együttes évi jövedelme nem több, mint összesen 40 950 euró. Ez az itteni árakhoz viszonyítva tényleg nagyon alacsony jövedelmet jelent, A gyerekeknek azonban nem csak tanszerekre van szükségük, hanem arra is, hogy részt vehessenek pl. iskolai kirándulásokon  vagy sportolhassanak egyesületekben. Az ilyen formájú sportolás sehol nem ingyenes, minden egyesületi sportolás jelentös kiadást jelent a szülök részére. Ez a tény nem egy alkalommal akadályozza a gerekek sportegyesülti tagságát különösen akkor, ha többgyerekes családokról van szó.

Munkanélküliek továbbtanulása

Finnországban a munkanélküliek eddig nem képezhették magukat nappali iskolákban – ez ugye akadályozza a munkakeresést. Ha valaki munkanélküliségének idején nappali iskolába járt,  elvesztette a munkanélküli segélyre való jogot. Az idén érvénybe lépö változás szerint a 25 évet betöltött munkanélküli maximum 6 hónapig tanulhat nappali tagozatokon a munkanélküliségi segély elvesztése nélkül. A folytatandó tanulmányoknak a szakmai tudást kell támogatnia vagy a vállalkozói lehetöségeket kell elösegítenie.

Tömegközlekedés költségei

Finnországban nincs ingyenes tömegközlekedés a bizonyos kort elértek részére. Az a  felnött aki gyerekkocsival utazik tömegközlekedési eszközön ingyen közlekedhet. Ingyen közlekedhetnek a 7 éven aluli gyerekek is.

 

 

 

Az ingyenes bérletekre Helsinkiben azok az állandó helsinki lakosok jogosultak akik színvakok vagy minimum 50 %-os a látáscsökkenésük. A háborús veteránok és a  háborús nyomorékok valamint azok akik a világháború vége után az aknák felszedésével foglalatoskodottak szintén  ingyen közlekedhetnek, ha az erre való jogosultságukat hivatalos bizonyítványukkal igazolják.-

Azok akik tolószékeseket kísérnek szintén ingyen közlekedhetnek- ha a tolókocsit használóval együtt mennek valahova  és ha a tolószéket használónak  van ” Kiséröre jogosult ” igazolványa. (Oikeus saattajaan kanttakortti).

Idén a helsinki övezetek átcsoportosítása miatt egyes helyeken csökken, másutt nö a tömegközlekedés jegyeinek ára. Változik a különbözö bérletek ára is. Az övezetket A,B,C,D betük jelölik.

etusivunsivun_kartta

Tömegközlekedés övezetei Helsinkiben és környékén

 

Hogy  2019 januárjától  mennyibe kerülnek  a fövárosi tömegközlekedés jegyei  azt az alábbi táblázat mutatja.

Jegyek ára 2019-2020

AB BC ABC CD BCD D ABCD
Kertalippu – Egyszeri jegy 2,80 2,80 4,60 4,60 5,40 2,80 6,50
Kausilippu 30 vrk-Egy hónapos bérlet 59,70 59,70 107,50 107,50 115,80 59,70 157,60
Vuosilippu- Évi bérlet 53,00 53,00 96,00 96,00 104,00 53,00 1410,00

 

Finnország egyes városaiban más-más tariffák érvényesek, ezek ismertetése nem tartozik ennek a levélnek a témakörébe.

A fenti példák az idén érvénybe lépö változásoknak csak  egy töredék részét képviselik.  Megváltoznak a különbözö támogatások is, ezekröl legközelebbi levelemben lesz szó .

Kedves Olvasók !

Tudomásom szerint többen is gondolkoznak azon, hogy Finnországba költözzenek a jobb és könnyebb élet reményében. Nekik azt tanácsolom, hogy döntés elött alaposan ismerkedjenek a finnországi élettel és az itteni bürokrácia kanyargós utaival. És végül de egyáltalán nem utolsó sorban : komolyan üljenek neki a finn nyelv megtanulásának.

 

Judit Mäkinen

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.