Változások Finnországban 2019-ben  I. 256. levél

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

 

Kedves Olvasók !

Mint minden új évben idén is többféle változás lesz Finnországban, ezek egy részéröl szól mai levelem.

Az árak egy része felmegy , bár az infláció Finnországban viszonylag alacsony : 2018 novemberi adat szerint 1,3 %. Ezek között említendö, hogy

Drágább lesz a cigaretta .Tavaly egy doboz cigaretta 7 euroba került, idén ugyanennek az ára 7,60 euro.

xlarge-tupakka

Drágul a cigaretta

Drágábbak lesznek az alkoholos italok. Az ezekre kivetett új adó a kormány bejelentése szerint 100 millio eurót hoz idén az államkasszába. Az adó okozta áremelkedés minden alkoholt tartalmazó italra hat. Itt említem meg, hogy a tölünk háromórás hajóútra levö észt fövárosban Tallinban sokkal olcsóbbak az italok. Ez azt eredményezi, hogy sokan utaznak csak és kizárólag azért, hogy Észtországban szerezzék be az italaikat. Ezt azért is használják ki sokan, mert szerintem megdöbbentö mennyiségü italt szabad behozni Finnországba Észtorszából ha valaki maga hozza be.

 

Ilyen a megengedett , Tallinból Finnországba behozható alkoholos italok mennyisége utasonként : 110 l sör, 90 l bor, 20 l max. 20 %-os ital pl.: Campari, sherry, 10 l erös alkoholos ital pl. : konyak ,brandy, viski,vodka . Sajnos a finn sör olcsóbb Tallinban mint Finnországban, a Karhu nevü finn sör ládaszámra látható a fenti kép autójának csomagtartójában. Biztosra veszem, hogy idén nöni fog az utasforgalom Helsinki és Tallin között.

Nö az üditö italokra kivetett adó, ez árnövekedést okoz. Ebbe a kategóriába azok az üditök vannak, melyek cukortartalma nagyobb mint 0.5 %.

3ee53efa200eb041d77785eede8392d4f9f7efa735829ec2192fbd955ebb272d

2 dl körte-italban 20 g cukor van !

A lakáshitelekre befizetett kamat 35%-a eddig levonható volt az adóból, ez most 25 %-ra  csökken, magyarul 10 %-kal kevesebbet lehet levonni .

asuntolaina-2-300x167

Új  autó vásárlásánál az autó árában levö behozatali adó összege a Co2 kibocsátással arányos,  azaz kevesebb ha a Co2 kibocsátás alacsony. Alacsonynak számít az érték, ha a benzin- és dieselautók Co2 kibocsátása maximum 100 g Co2 / km.

lataus

Co2 megy a levegöbe !

A gázzal ( biofuel)  és etanollal (flexifuel)  müködö autóknál ez az érték 150 g / km. Az elektromos árammal müködö autók természetüknél fogva az alacsony kategoriában vannak. Ettöl függetlenül azonban a hibridautók lényegesen drágábbak, mint a nem hibridmotorral felszereltek.

A legfontosabb változás az adórendszerben lesz, ez többféle módon történik.

A finn adórendszerben a jövedelemadó bevallásban lehetöség van levonásokra, ezek között három a legfontosabb: a helyi adóval ( kunnallisvero )  kapcsolatos levonás , a keresetböl való levonás (työtulovähennys ) és a nyugdíjból ( eläketulonvähennys )  való levonás. Ezek összege nö idén, azaz többet lehet levonni.

Megjegyzes : mivel tudomásom szerint a magyar adórendszer más, ezért most ebben a levélben az elöforduló fogalmak finn szavait is leírom. )

Most pedig legyen szó egy viszonylag új finn adóról és ez az un.

Szolidaritás adó

Akkor  amikor ezt bevezették arról volt szó, hogy ez egy két évre szóló átmeneti adószigorítási állapot. Ez olyan átmeneti , hogy azóta is tart és idén is folytatódik. Az elsö két év után 2015-ben  érte el Finnországot a bevándorlási hullám és a megnövekedett költségek részbeli fedezése miatt nem szünt meg az átmenetinek tervezett  állapot söt idén ezt véglegesnek jelentették be.

A szolidaritás szót azért alkalmazzák erre a plusz adóra, hogy mutassák  a magas jövedelemmel rendelkezök együttérzését = szolidaritását. Az adót a finnek legnagyobb része támogatja, ök érthetöen azok akik ezt az adót nem fizetik.

solidaarisuusvero-1-paakuva-1

Szolidaritás adót támogatók : 84%, ellenzök: 12 %

 Ezt az adót ilyen formában 2013 elején vezették be. Ez azt jelenti, hogy azoknak a dolgozóknak  akiknek  egy bizonyos határ feletti évi jövedelmük van a progresszivitás szerint fizetett adószázalékukhoz hozzátettek még 2 % plusz adót. A magas jövedelem akkor az évi 90 000 eurót jelentette. Jelenleg a határt leszállitották, amivel még több ilyen adófizetöre  tett szert az állam ( = összesen + kb. 65 000 adófietö )  a  határ  idén  72 300 euro évi jövedelem. Az ezt meghaladó összegböl még + 2 % adót kell fietni = szoldaritás adó.

 Nyugdíjasok szolidaritás adója

Fizetik ezt azok a nyugdíjasok is, akiknek a nyugdíja magasabb  egy megadott határnál, ez 45 000 euró fölötti évi nyugdíjat jelent. Finnországban a  nyugdíjakat is érinti  progresszív adózás, mint bármilyen más jövedelmet, de a nyugdíjasok adókulcsa magasabb, mint a dolgozóké. Ezt azzal indokolják, hogy az állami egészségügy szolgáltatásait ez a korosztály veszi igénybe a dolgozók korosztályánál magasabb arányban.

Tavaly a szolidarias adó adó 30 milló eurót hozott az állam kasszájába.

Az újrafelhasználást segíti elö az az újítás mely szerint nemcsak az üvegekért és dobozokért fizetnek vissza az üzletek, hanem az un.  PET müanyagot (polyetylenterefthal) tartalmazó üditö italok csomagolásáért is.

pakkaukset_sininen

Nevekkel kapcsolatos változások

Eddig úgy volt, hogy Finnországban 3 keresztneve lehet valakinek, de a legtöbb finnek csak két keresztneve van. Ez most úgy változik, hogy azok a szülök, akik csemetéjüknek négy keresztnevet szeretnének, adhatnak négy nevet.

lasten-nimet-1024x650

Egy  gyereknek azonban  nem lehetnek olyan keresztnevei, amiket a szülök rendkivül eredetinek vagy találónak gondolnak. Ezek közé a maisztrátus által visszautasított névajánlatok közé tartoznak pl ezek  : Pontius Pilatus, Maria Himottu (Mária Megkívánt ) vagy Naima Muisto ( Házassági Emlék )

A 2019-es év elejétöl érvénybe levö törvény szerint  fiúgyerek nem kaphat lánynevet és fordítva, lánynak nem lehet fiúneve. (Itt azonban megjegyzésre érdemes, hogy Finnországban vannak olyan régi nevek, amiket férfiak és nök egyformán viselnek, ilyenek pl. Kaino és Vieno )  

A leggyakoribb leány és fiúnevekröl a legutolsó kimutatás 2018 elején készült és ebben a 2017-ben született gyerekek legyakoribb  nevei gyakorisági sorrendben  ilyenek:

Lányok : Aino, Eevi, Emma, Sofia, Aada

Fiúk: Leo, Elias, Eino, Väinö, Onni ( ez a név egyben azt is jelenti finnül, hogy boldogság )

A svéd anyanyelvüek között a leggyakoribb kislánynév : Ellen és a legtöbb kisfiú pedig a William nevet kapta.

Vezetéknév típusú név nem lehet keresztnév és ugyanabban a családban nem lehet két azonosnevü gyerek.

A gyerek is kaphat összetett vezetéknevet, ha a szülök így óhajtják. Azok a párok, akik nem házasok hivalosan de minimum öt éve együtt élnek és akiknek közös vagy eltartandó kiskorú gyerekeik vannak, kaphatnak közös vezetéknevet.

Kedves Olvasók !

Mai levelem az idei változások egy részével foglalkozik. Folytatás a következö levelemben lesz. Addig is gondoljanak  bele a fentiekbe, mivel remélem, hogy levelemmel hozzájárulok ahhoz, hogy Finnországról minél több kedves Olvasó reális képet kapjon.

 

Judit Mäkinen

Forrás:

5 thoughts on “Változások Finnországban 2019-ben  I. 256. levél

 1. Visszajelzés: Mit hoz magával az ùj év ? 287. levél | Finnországi Levelek / Letters from Finland.

 2. Kedves Judit!
  Érdekes változások. Vannak amik ismertek számunkra és olyanok is amik meglepőek.
  A nevekről:Nálunk csak akkor nem lehet egy családban azonos nevű gyerek, ha közös anyától vannak.Ez logikus is, hiszen az anya neve után azonosítják az embert. Nos, ha egy finn családban két anyától van az azonos nevű, akkor sem engedélyezik? Különben nálunk is komolyan veszik a névadást. Nem lehet olyan nevet adni, ami hátrányos lehet a gyereknek.
  Köszönet az érdekes infókért. Üdvözlettel. Lia.

  Kedvelés

   • Kedves Judit!
    Ezzel az információval sikerült meglepned.
    Meggyőződésem volt, hogy szinte mindenütt az anyja neve alapján azonosítanak.
    Ha belegondolok, h. hány Kiss János, v. Kovács József születhetett egyazon időben, akkor?????
    Üdvözlettel. Lia.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.