Új év : 2019 255.levél. Az internet korában élünk

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók !

Az új év elején Vas Zoltán versével kívánok Önöknek boldog Újévet :

Vas Zoltán

Újévi köszöntő

Kívánok mindnyájunknak:
Életerőt és munkát eleget,
Sok-sok szeretetet és örömet,
De szerencsét se keveset,
Hogy ne érezzünk szükséget
Az új esztendőben!

 

Finnországban az új év ünneplése kissé eltér a magyarországitól. Itt általában hideg van újévkor, az emberek baráti társaságban eszegetve és iszogatva várják az új év kezdetét. Mivel mi a keleteurópai idözónában vagyunk, nálunk egy órával elöbb van Újév, mint Magyarországon. Itt nincsenek kabarémüsorok , de azért nincs hiány vidámságban. A fövárosi ünnepi tüzijátékot a TV egyenes adásában millióan nézték, én is azok közé tartozva az egyenes adásból kaptam el az alábbi képet.

DSCF6580

Helsinki 2018 dec. 31.

 

Változó világ, változó kommunikáció

Az elmult években rohamosan fejlödött a számítógépek használata, szinte minden az interneten át történik. Nem csak a személyes kapcsolatokat ápolják sokan kizárólag az interneten át – sajnos ! – henem a hivatalos ügyeket is a gépek segítségével intézzük. Így fizetjük a számlákat , rendelünk idöpontot a fogorvosnál, követjük a rólunk készült egészségügyi adatokat, veszünk jegyeket a legkülöbözöbb eseményekre, vagy a tömegközlekedési eszközökre, stb.stb. Ezeket a feladatokat a fiatalok gyorsan és magától érthetödöen kezelik, ezzel szemben az idösebb korosztály egy jelentös része küszködik a technika okozta nehézségekkel. Ezek különösen azok, akik munkás életükben nem találkoztak a számítóepes technikával.

Sajnos vannak olyanok is akik mereven  elzárkóznak a számítógép használatától, ök ezzel a rohamosan digitalizálódó Finnországban  saját életüket teszik egyre nehezebbé.

Finnországi felmérések szerint a 75 – 89 évesek korosztályában ( ebben a korosztályban Finnországban kb. 412 000 ember van )  90 %-nak van mobil telefonja és harmadrészük használ internetet. Kb. minden negyediknek van elektromos posta-címe , de okostelefonja csak 3 %-nak van.Az idös emberek legnagyobb része hisz abban, hogy megtanulja a technikát, ha megfelelö eligazítást kap

vanhukset ja netti

79 évesen a számítógép mellett. Foto: Alli Haapasalo

 Míg az idösek közül sokan használják az internet adta lehetöséget különbözö adatok és ismeretek szerzésére, sokan vannak olyanok is akik semmi szükségét nem érzik az internetnek és elutasítanak mindent ami azzal összefügg. Ennek leginkább az az oka, hogy a  programokat túl nehéznek es bonyolultnak tartják.

Finnországban számos lehetöség van arra, hogy azok a nyugdíjasok akik munkás életükben nem találkoztak számítógépekkel –  akiknek nem volt szükségük szövegszerkesztésre és a preciz irásbeli munkára – elsajátíthassák azokat az ismereteket, melyek manapság egyre inkább nélkülözhetetlenek lesznek nemcsak a hivatalokkal való érintkezésben hanem a szociális kapcsolatok ápolásában és fenntartásában is.

Az idösebbek érdeklödését célozva a televizióban remek programsorozat volt tavaly Seniorit somessa = Szeniorok a szociális diában címmel. augusztus 13-24 között  minden hétköznap. Ezt a sorozatot az óriási siker miatt  idén megismétlik .

images (4)

TV: Seniorit somessa  Szeniorok  a szociális médiában

Ebben a sorozatban fiatalok látogattak meg idöseket otthonukban és vezették be öket a számítógépes világ rejtelmes csodáiba. Az öregek tanultak a fiataloktól és a fiatalok is tanultak az öregektöl. Hogy mit ?   Életszemléletet, értékrendet, a korhoz nem kötött személyes kapcsolatok fontosságát és utoljára de közel sem utolsó sorban türelmet. Erre mindkét részröl nagy szükség volt.  A programban 10 idös személy vett részt, kor szerint  74 – 91 évesek. Öket egyedül vagy kettesben összesen hét fiatal tanította közülük Pinja, a legfiatalabb  15 éves és Luyeye 25 éves.

 

 

A találkozásokkal egybekötött tanulás hat héten át történt.  Heti egy alkalommal találkoztak az oktató és okítandó az utóbbi otthonában a számítógép – leggyakrabban laptop vagy okostelefon  –  mellett. A közbeesö napokon a tanulók házifeladataikkal foglalkoztak és feltérképezték a problémákat a következö találkozásra várva.

A tanulás és tanítás mindkét fél részére izgalmas, kihívásokkal telített, egyben szórakoztató is volt.

 

 

Új világ nyílt meg a tanulók elött : a szociális médiában régi már-már elfelejtett barátokat találtak meg, kapcsolatokat elevenítettek fel és szereztek új barátokat is. Az utóbbinak különösen nagy jelentösége van manapság, amikor az idös  emberek nagy része szenved a kor miatt  egyre fogyó baráti kör okozta magány érzésétöl.

Ebben a  témában vállakozások is születtek.

Az egész így  kezdödött:  valaki rájött arra, hogy a családjában levö nagyin és nagypapán  kivül másokat is segíthet az internetes kommunikáció egyre bonyolultabb világában való eligazodásban. És vállalkozást alapitott.

Az utóbbi években számos hasonló vállalkozás született. A létrejött   vállalkozások  többféle hasznot jelentenek, nem csak maguknak és  azoknak  akik igénybe veszik a szolgáltatásaikat. Fontos ez a fiatalok részére is, mivel munkahelyet teremtenek a számítógépek és különbözö programok világában könnyedén mozgó  fiatalok részére.

Hogyan történik a segítségadás ?

Felmérik a támogatásra szoruló   helyzetét megbeszélve, hogy milyen szolgáltatásokat szeretne használni  : bank, levelezés, hírszerzés, képszerkesztés , telefonálás, zenehallgatás stb.stb. Mit szeretne csinálni ? Filmet magáról, a környezetéröl, vagy bármiröl ami érdekli. Blogot esetleg  naplót írni.

Megtanulnak zeneszámot elöadni és felvenni küldeni és fogadni. Így saját,  énekes üdvözleteiket is küldhetik  szeretteik születésnapjára vagy bármilyen más alkalomra.

Rendszerezik a fényképeket.  Erre  nagy szükség van, mivel az utóbbi  években, a digitális fényképezögépek térhódítása miatt egyre ritkább lett a filmmel való ”régimódi ” fényképezés. Minden kép az internetes hálózaton van.

Megismerkednek  az olcsó internetes skype-telefon használatával  aminek azért is van nagy jelentösége mivel  manapság már nagyon sokan vannak olyanok akik családtagjai a világ minden részén szétszórtan élnek. Ezen keresztül lehetöség van több résztvevös  baráti köri társalgásra is.

 

 

A skype kameráját bekapcsolva a beszélgetök látják egymást. Így pl. távoli nagyszülök kisunokáikkal egyenesen beszélgethetnek egymást látva –  óriási élmény ez !

A támogatás történhet telefonon át, elektromos postán keresztül vagy a támogatandó látogatásával amivel személyesebb segítségadás is lehetséges. Egyik fontos dolog a megfelelö szolgáltató megtalálása, a sokoldalú böngészö kiválasztása, erre is van segítség.

A népnevelö akadémiákon – Työväenopisto – számtalan olcsó tanfolyam van azok részére akik szívesen követnék a körülöttük rohamosan változó világ kihívásait.

tietotekniikka

Ezek a tanfolyamok a kezdöktöl a haladókig minden fokozatot felölelnek. A tanfolyamok mindkét itteni hivatalos nyelven – finnül és svédül – elérhetök. Van olyan lehetöség is, hogy valaki csak bemegy a foglalkozásra a problémájával  és 1 euros árért a tanárral együtt megoldják a nehézséget. Ezt a lehetöséget föleg azok használják, akiknek már legalább középfokú ismeretei vannak és otthon megakadnak valahol.

Kedves Olvasók !

Önöknek,  akik ezeket a leveleket olvassák bizonyára semmi újat nem mondok, hiszen ezek a levelek is a számítógép segítségével íródnak és Önök azon keresztül olvassák a leveleimet.   De feltételezem, hogy mindnyájuk környezetében vannak olyan  idösebb emberek,  akiknek szükségük van  szellemi frissességük  fenntartására. Segítsék öket ebben, hiszen a szellemi frissesség az  idös kor egyik legfontosabb tényezöje.

Ennek ugye  egyik módja a világ eseményeinek követése  lehetöleg széleskörüen és állandó kiváncsisággal füszerezve. Ez manapság már lehetetlen újságokon át. A nyomtatott újságok drágák és senki sem tud ezekböl elég sokoldalúan  tájékozódni. Az internetes világgal való ismerkedés egyik elönye, hogy könnyen, az otthoni karosszékböl is követni tudjuk  rohamosan változó közelebbi és távolabbi környezetünket . Nem szorulunk  rokonaink – pl. unokáink –  segítségére a bürokrácia internetes útvesszöiben való eligazodásra, nem állunk csodálkozva vagy megdöbbenve   a modern technika adta lehetöségek elött. És utoljára de nem utolsó sorban nem félünk az új technikától.

Én úgy gondolom, hogy  évszazadunk  legnagyobb vívmánya a kommunikáció fejlödése. Önöknek mi a véleménye ?

 

Judit Mäkinen

 

 

 

2 thoughts on “Új év : 2019 255.levél. Az internet korában élünk

  1. Kedves Judit!
    Valóban az internet használata természetes, mint akár a telefon vagy a rádió. Viszont nagy kihívást jelent, hogy ne vesszünk el a mellékelt kínálatokba, mert az ember észrevétlenül ott ragad a gép előtt.
    Tagadhatatlan a sok csodás lehetőség amivel ismeretre juthatunk. Akár a finnországi levelekre hivatkozhatnék.
    Üdvözlettel. Lia.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.