Évvégi idöjárás, aktív tél

 

Kedves Olvasók !

Rohamosan közeledik az év vége. Finnországot teljes egészében hótakaró fedi, de itteni viszonyokat tekintve nincs nagy hideg. A mai hömérséklet  és a következö két nap elörejelzése itt látható.

A havas tél nem jelenti a szobában való gubbasztást. Sokféle aktiivitásra van lehetöség. A legfiatalabbak gyakori karácsonyi ajándéka a korcsolya és a síléc- a finn gyerekek kb. 3 éves korukban ismerkednek a téli sportokkal.

 

Mivel a szülök és a nagyszülök legnagyobb része is  is tud sielni, korcsolyázni van lehetöség a családi együttes sportolásra. Az iskolai szünet január 6.-ig tart.

Megvalósul a finn elv : nincs rossz idö, csak elégtelen öltözködés. A gyerekek téli kezes-lábasaiban senki nem fázik, alatta több rétegü öltözet van.

kylma_lapset_300x150px

Nincs hideg tél

Minden csizmába belefér a gyapjúzokni, a keztyük vízhatlanok. A hóban való játszás –  vár építése – télen olyan, mint nyáron a homokozás.

kuva479604

Éljen a tél !

Régi finn szokás szerint a pólyások az étkezések közötti szünetek egy részét a szabadban töltik, a gyerekkocsiban aludva. Akkor is ha 0 fok alatti a hömérséklet. Az egyévesnél fiatalabbakat minusz 10 foknál hidegebb idöben nem tanácsos kinnt altatni. A téli, szabadban való altatást már kéthetes korban el lehet kezdeni . rövig , kb. 10 perces idövel.Finn tapasztalat szerint ennek semmilyen káros hatása nincs, ellenkezöleg jobb az étvágy, nyugodt az alvás.

 

vauva ulkona

Kisbaba alszik a szabadban télen

A napok már nem rövidülnek hanem hosszabbodnak, de ezt egyenlöre még nem lehet észlelni. Január végén lesz észrevehetö a hosszabb délután és a világosabb reggel. Addig is örülünk annak, hogy nálunk négy évszak van és élvezzük az aktív téli évszakot

 

Judit Mäkinen

 

 

3 thoughts on “Évvégi idöjárás, aktív tél

  1. Kedves Judit!
    Valóban legtökéletesebb a négy évszak. Bár február végén már nagyon kívánom a tavaszt, de a hótakarta telet nem hagynám ki. Emlékeim szerint mi is igyekeztünk a gyerekeket a téli időhöz szoktatni, ugyan nem a komoly mínuszokhoz . Egyébként ilyen mostanában nincs is.
    Üdvözlettel. Lia.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.