A legszebb karácsonyi dalok – 254.levél

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók !

Rohamosan közeledik az egyházi év legnagyobb ünnepe: karácsony. Ezzel az idei év vége is közeledik, mai levelem az utolsó ebben a naptári évben.

Ilyenkor Finnország énekel, minden különösebb túlzás nélkül elmondható, hogy egész Finnország énekel – közösen és együtt.  És leginkább karácsonyi dalokat énekelünk most.

Egy kis történelem

Történt 1973-ban, hogy a  Finn Missziótársaság / Suomen Lähetysseura zenei ügyekért felelös titkára Martti Kauppinen és a Hyvinkää városi egyházközség kántor- orgonistája Matti Heroja együtt gondoltak arra, hogy a karácsonyi hangulatot közös énekléssel lehetne fokozni, egyidejüleg gyüjteni is lehetne a Missziótársaság valamilyen fontos ügyére. Abban az évben rendeztek elsö alkalommal énekestéket  Legszebb Karácsonyi dalok / Kauneimmat joululaulut néven .A legjobbnak  ádvent legcsendesebb Vasárnapját – a 3. Vasárnapot – tartották.  Ezekre az alkalmakra kis énekfüzetet adtak ki ami az éneklendö dalokat, azoknak kottáit és szövegét is tartalmazta.

Már az elsö évben 140 egyházközség tagjai vettek részt ezeken a dalestéken, melyek kapcsán gyüjtést is rendeztek a missziós munka javára.

Kauneimmat joululaulut / Legszebb karácsonyi dalok

éneklésének idején a templomokat megtöltik az éneklök, ezek az alkalmak a kereszténység mondanivalóját  is erösítik. Felhívják a figyelmet  embertársaink iránt érzett felelöségre, az összetartozás fontosságára  és egyben támogatják  a finn evangélikus egyház külföldön kifejtett munkáját is.

Elmondható, hogy szinte minden egyházközségben rendeznek legalább egy alkalommal ilyen közös éneklést – és azon nem csak az egyházközség aktiv tagjai vesznek részt –  de vannak olyan helyek is, ahol egészen Vízkeresztig többször is énekelnek együtt az ottlakók. Erre egy példa Savonlinna városa, ahol 33 különbözö alkalommal van /lesz együttes éneklés , nem csak a templomokban hanem a félreesöbb helyeken levö otthonokban is.

Savonlinnan kko

Savonlinna – Kauneimmat joululaulut

Külön alkalmak lesznek a gyerekek és az idösek részére is.

Idén a dalesték gyüjtése a világ gyerekeiért történik. Míg a világ egy részén a gyerekek kövérsége jelent problémát,  milliószámra vannak alultáplált gyerekek. Míg egyes helyeken a fiatalok iskolakerülése okoz gondot, jelenleg 57 millió olyan gyerek él a világon, aki soha nem jut iskolába. Az összegyült pénzzel a fejlödö országok iskoláit, a gyerekek egészségügyi gondozását, a lányok és sérült gyerekek helyzetét próbáljuk javítani. A kampány védnöke idén  Finnország elnökének felesége : Jenni Haukio.

Jenni Haukio

Jenni Haukio

Országszerte évente kb. egymillióan vesznek részt a közös éneklésen. Minden évben kiadják a kis énekes füzeteket is

Joululaulut

Legszebb karácsonyi énekek 2018

A szokás elterjedt a külföldön élö finnek körében is, idén a Missziótársaság 20 országból kapott megrendeléseket az énekes füzetre.

Kedves Olvasók !

Ezt mint eddig minden évben az utolsó  levelemet ismét a karácsonyi békenyilatkozattal zárom. Különleges, évszázados hagyományra tekint vissza ez a  finn szokás . melyet dec. 24.-én déli 12 órakor olvasnak fel nyilvánosan Turkuban

A Karácsonyi Béke nyilatkozata

A régi piactéren az un. Brinkkala ház erkélyéről ünnepélyes keretek között felolvasott régi szöveget többezres tömeg hallgatja.

Turku 24.12.1

Karácsonyi Békenyilatkozat olvasása

Ez a szokás a középkorra vezethető vissza és része volt a finn törvényhozásnak. A mostani szöveget a nagy turkui tűzvész után a városi tanács titkára jegyezte fel emlékezetből 1827-ben. A szöveget Finnország mindkét hivatalos nyelvén, finnül és svédül olvassák fel.  Az eseményt 1935 óta a rádió és 1983 óta a finn televízió egyenes adásban közvetíti. Turku, Finnország régi fővárosa és Finnország az egyetlen skandináv ország, ahol ez a hagyomány évszázadok óta fennáll.

A karácsonyi béke időszaka a középkorban 20 napig tartott és Tuomas (Tamás ) napján, december 21.-én kezdődött.

A Karácsonyi Békenyilatkozat az én fordításomban így hangzik:

Holnap, ha Isten is úgy adja
Lesz Urunk és Megváltónk
Kegyelemteljes születésének ünnepe.
Ez okból most általános Karácsonyi Béke nyilváníttatik
Ösztönözve
Mindenkit arra, hogy ezt az ünnepet
Az ünnephez illő ájtatossággal
Töltse,
Valamint különben is csendesen és békésen
Viselkedjék,
Mert az, aki ezt a békét megszegi és
A Karácsonyi Békét illetlen viselkedéssel
Zavarja,
Terhelő bizonyítékok mellett lesz bűnös
Azon büntetés kiszabására, melyet a
Törvények és rendeletek
A mindenkori vétségre és bűnre kiszabnak.

Végezetül kívánunk városunk minden lakójának
Örömteli Karácsonyi Ünnepeket.

A fenti nyilatkozat felolvasása után a téren összegyűlt tömeg hajadonfőtt elénekli a Finn Himnuszt! Bármilyen hidegben és bármilyen hóviharban is hajadonfőtt!

A tavalyi ünnepséget, mely az “Erös várunk nekünk az Isten”   zsoltárral kezdödik és a finn himnusszal végzödik, szeretettel ajánlom Önöknek.   Itt található :

.

Befejezésül

Kedves Olvasók !

Köszönöm  mindazt az érdeklödést amit az én hazám Finnország kapott Önöktöl ebben az évben. Kívánok egyben áldott karácsonyi ünnepeket és elsösorban békés Újesztendöt remélve, hogy leveleimmel jövöre is építhetem a hidat szülöhazám Magyarország és hazám Finnország között.

Judit Mäkinen

 

 

 

 

 

 

One thought on “A legszebb karácsonyi dalok – 254.levél

  1. Visszajelzés: Finnország a karácsonyi dalok országa 345.levél |

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.