Mindenféle Karácsonyi ajándék – 253.levél

 

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

Kedves Olvasók !

Egyre gyorsabban közeledik a karácsony és mostanában sokan vannak olyanok, akik karácsonyi ajándékokon törik a fejüket. Az itteni ajándékokról régebben írtam, az 57.levelemben, ami  itt olvasható : http://www.magyarfinntarsasag.hu/index.php?ugras=hirolvaso&hirszama=52601&nyelv=0

Mai levelemben kétféle ajándékokról írok.

Ezek egy része a magunk készített ajándék családtagjainknak, szeretteinknek és barátainknak, esetleg a szomszédoknak.  De vannak olyan ajándékok is amiket  számunkra ismeretleneknek ajándékozhatunk nem csak egyszer örömet szerezve ezekröl szól levelem második része.

Milyen ajándékokat  készíthetünk magunk is ?

Erre csak egy pár példa :

Az egyik nagyon kedvelt ajándék Finnországban a gyapjúzokni. Ezeknek a kötését minden finn iskolában tanították régebben – nem csak a lányoknak ! –  és sok helyen tanítják ma is. A legegyszerübb zoknikon kívül finn nök müvészi gyapjúzoknikat is tudnak kötni, ezekböl teszek ide egy pár példát.

Ezeket és még sok sok más  a zoknit a facebook ”Voihan villasukat ” cime alatt lehet megtalálni és megcsodálni .

Akik szeretnek kézimunkázni, idösebbeknek gyorsan köthetnek könnyü és meleg vállkendöt, idén többet is kötöttem mohair fonalból. Egy 60 x 120 cm-es vállkendöre összesen 130 gramm fonal kell, a minta a lépesmézre emlékeztet.

DSCF6445

Vállkendö

 

Süthetünk valamilyen karácsonyi süteményt – különösen azok az anyukák örülnek ilyennek, akik dolgoznak és nincs sok idejük a készülödésre. Én  datolyás vagy sárgarépás  kuglófot szoktam sütni, nagyon jól eláll, megsüthetö jóval  karácsony elött is. Ha valakit érdekel a recept, szívesen elküldöm.

 

DSCF0085

Datolyás kuglóf

Finnországban nagyon sok lehetöség van arra, hogy segítsük azokat akik rászorulnak a segítségre. mert minden un jóléti állam dacára Finnországban is sokan vannak olyanok, akik megélhetési gondokkal küszködnek. Itt is vannak hosszú sorok az ingyenes  élelmiszerosztások helyein, itt is van munkanélküiség, elhagyatottság, magányosság és mindenféle eröszak. Családi eröszak is.

Az Üdvhadsereg minden évben felállítja azokat a helyeket, ahová az un. karácsonyi kondérba –  joulupata – lehet ajándékot vinni. Ez lehet pénzajándék, vagy bármi más is pl. tiszta ruhanemü vagy  gyerekjáték.

joulupata-kerays-joulupata-pelastusarmeija-3 (1)

Üdvhadsereg  karácsonyi gyüjtése

Ez a szokás 110 éves multra tekint vissza,a gyüjtés december 14-22 között történik. Az adományokkal a kisjövedelmü gyerekes családokat és nyugdíjasokat, a munkanélkülieket és munkaképteleneket , a mellékösvényre terelödés veszélyének kitett gyerekeket és fiatalokat valamint az élelmiszersegélyre szoruló diákokat segítik itt : Finnországban. Gyüjtenek  vasútállomásokon, nagy  bevásárlóközpontokban és meghatározott utcasarkokon is. A gyüjtést az üdvhadsereg önkéntesei is segítik munkájukkal.

A Mannerheim Gyermekvédelmi szövetség a finn Vöröskereszttel és a Közszolgálati rádió ( Yle ) reggeli adása : AamuTV, a Radio Suomi és a svéd nyelvü Radio Vega   együtt gyüjt a finnországi alacsonyjövedelmü gyerekes családok javára. A gyüjtés neve : Hyvä Joulumieli- Jó karácsonyi érzés, az összegyüjtött pénzböl a segítendö családok ajándék pénzutalványt kapnak, amiböl a karácsonyi asztalra kerülö  élelmiszereket vásárolhatják meg.

SPR 2016

Hyvä Joulumieli

Ezt a gyüjtési idén 22. alkalommal rendezik, a gyüjtés november 22 – december 24-ig tart. A cél 2 000 000 euro összegyüjtése, amiböl 28 000 család kaphat á 70 euros élelmiszerutalványt.  Nemcsak privátszemélyek, cégek is támogatják ezt a gyüjtést  pl úgy is, hogy az ügyfeleknek küldendö  karácsonyi üdvözlölapokra szánt összeget ebbe a gyüjtésbe adják.

Önöket bizonyára meglepi, hogy erre Finnországban szükség van. Ennek elsösorban  az lehet az oka, hogy  Finnország  a világ legboldogabb lakosainak országaként sajnos nem egyszer túl idealizáltan szerepel a külföldi sajtóban.

Mit adhatunk ismeretlenül is ismeretleneknek karácsonykor ?

Finnországban van lehetöség arra, hogy etikus ajándékokat adjunk a nálunk szegényebb országokban élöknek. Ezek az itteni árakat és viszonyokat figyelembe véve olcsók – nekünk. De azoknak akik kapják nem egyszer óriási dolgot jelentenek.

Milyenek az etikus ajándékok ?

A nemzetközi World Vision finnországi  szervezetén keresztül lehet ilyen ajándékokat küldeni Afrikába, Ázsiába és Latinamerikába. A finn támogatás kb. 500 000 embert ér el.

A támogatás formáira egy pár példa:

7  euro : az összegyült összeggel a falvak alultáplált gyerekeinek sokoldalú taplálékbiztosításához lehet hozzájárulni.

10 euro: ennyibe kerül egy szúnyogháló, ami a maláriát terjesztö szúnyogok ellen ad védelmet.

EL_moskiittoverkko_tuotekuva_2000x2000px_300dpi

Szúnyogháló

Egy háló alatt 3 gyerek aludhat.

15 euroval a zsúfolt  menekülttáborokban  levö iskolákba akadálymentes bejárót lehet építeni elérve ezzel azt, hogy a sérült gyerekek is eljuthassanak az  iskolába.

2000x2000_hummituotekuvat_Vammainen lapsi kouluun_2018

Út az iskola felé

.Lehet nagyobb  összeggel is segíteni pl.  kutak építését, lehet a Finnországban szokásos anyukák csomagját is küldeni, lehetövé tenni szakma tanulását Lehet pénzt adni  tyúkokra , kecskére vagy más háziállatokra, veteményeskert létesítésére, stb.stb.

Mire jó a segély ? 

A segély lehetövé teszi többek között a tiszta vizet ott ahol régebben piszkos vizet ittak az emberek, az egészséges élet lehetöségét ott, ahol a betegségek mindennaposak voltak, a tanuláshoz való hozzáférést ott ahol iskolák nem léteztek.

Az ENSZ gyermekvédelmi szervezete UNICEF Finnországban évtizedek óta müködik a világ gyermekeinek javára.  Ezen a szervezeten át is lehet etikus ajándékokat adni – erröl nemrégen részletesen irtam itt : https://finnorszagilevelek.com/2018/10/18/unicef-finnorszagban-segitjuk-a-gyerekeket-249-level/

Kedves Olvasók !

Mi,  akik jóléetben élünk  el sem tudjuk képzeli, hogy mennyi nyomor, szegénység és betegség van a világon. Azok a gyerekek akiket  karácsonykor ajándékcsomagok  vesznek  körül el sem tudják képzelni, hogy mennyire örülne  a világ másik részén egy hasonlókorú gyerek egyetlenegy játéknak. Akik arra panaszkodnak, hogy fáj a hasuk a nagy karácsonyi traktától el sem tudják képzelni,  hogy hány millió ember fekszik le éhesen minden este – karácsonykor is.

Azzal a gondolattal zárom mai levelemet, hogy egy kicsit rávilágítottam arra a sokféle ajándékra  amivel Finnországban karácsonykor örömet szerezhetünk másoknak –  és magunknak is. Mert ugye az úgy van, hogy kapni öröm, de adni kétszeres örömet jelent.

Judit Mäkinen

 

2 thoughts on “Mindenféle Karácsonyi ajándék – 253.levél

  1. Kedves Judit!
    Nagyon jó egy ilyen írást olvasni, ami valódi szeretetteljes ajándékozásról szól.
    További csendes, áldott adventi várakozást kívánok. üdvözlettel.Lia.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.