Karácsonyi vásárok idején 252.levél.

Finnországi levél hazámból Finnországból szülöhazámba Magyarországra

 

Kedves Olvasók !

Lassan de biztosan közeledik a keresztény világ évének  egyik legnagyobb ünnepe a Karácsony. Az ünnepre sokféleképp lehet készülni.

Vannak akik  jó idöben kapkodás  nélkül, lassacskán  készülödnek, de sokan vannak olyanok is akik az utolsó pillanatokra hagyják a készülödést. Ez  rohanással, kapkodással és üzleti tülekedéssel jár, megölve  az ünnepi hangulatot.

A karácsonyi idöszakot megelözö hetekben sok helyen megnyílnak  a karácsonyi vásárnak nevezett piacok leginkább a városok nagy terein. Mai levelemben a finnországi karácsonyi vásárokkal ismerkedhet a kedves Olvasó.

Egy kis történelem  

Középeurópában a karácsonyi vásároknak évszázados hagyománya van, irodalmi adatok szerint Bécsben 1294-ben rendeztek karácsonyi vásárt elöször.

Azóta Európában rengeteg helyen vannak karácsonyi vásárok, amik napokig esetleg hetekig is tartanak és  milliók látogatják ezeket, pl. Kölnben évente kb. 4 millióan mennek el a karácsonyi vásárra.  Az európai vásárok  látogatói között finn túristák is vannak, nem egy útazási iroda szervez ilyen utakat. Idén egy finnországi iroda utai között   magyarországi út is van, nevezetesen Egerbe látogatnak majd finn túristák. Ez a kép az utazási iroda képe az Egerben levö karácsonyi piacról .

Eger

Eger

Finnországban a legtöbb városban vannak karácsonyi vásárok, a fövárosban ez a legrégibb és legszebb szabadtéri vásár, mely december elsejétöl 3 héten át látogatható. A Mikulással a vásár területén minden nap lehet találkozni. Évente kb. 300 000 látogatója van ennek a vásárnak.

Helsinkiben a vásár neve :

Tuomaan markkinat = Tamás vására.

Hogy miért pont Tamás nevével jelzik a vásárt annak oka valószínüleg a finn közmondásokban rejlik. Ezek között vannak a következök :

Antti joulut alottaa, Tuomas tupaan taluttaa. / Antti elkezdi a karácsonyt, Tuomas hozza be  a házba.( Megjegyzés :  Antti- a név az András  finn változata-  napja november 30.-án van és Tuomas/Tamás napja december 21.-én )


Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti sen pois viepi./ A jó Tamás a karácsonyt hozza, a rossz Nuuti elviszi. ( Megjegyzés  : Nuuti / Knut napja január 13.-án van, akkor ér véget a karácsonyi idöszaknak nevezett idö Finnországban ) .

A karácsonyi vásár Helsinki központjában a katedrális elötti Szenátustéren van 2011 óta.  Az árusítók kis faházai az egész teret elfoglalják.

 

Itt szinte minden kapható egy kivételével : alkoholos italt – forraltbor –  nem lehet kapni . Finnországban a törvény tiltja az alkoholos italok  utcai árusítását és az utcai iszogatást.

A karácsonyi vásárokon eladott dolgok között kiemelkedö helyet foglalnak el a kézimunkázók és barkácsolók termékei. A finn karácsony elképzelhetetlen  a manó : tonttu  nélkül. Ö az, aki figyeli a gyerekeket otthon = kotitonttu, vigyáz az állatokra az istállókban = tallitonttu , söt szaunázni is szeret= saunatonttu . Ilyen manókat sokan barkácsolnak,varrnak,  kötnek, horgolnak.

 

A Tuomaan markkinat nevü karácsonyi vásár 1994- 2011 között  az Esplanaadi parkban volt.  Ez a nagy park Helsinki föutcájától a Mannerheimintie-töl a déli kikötöben levö piacig terjed.

Espa

Esplanaadi park .Mikael Rantalainen felvétele

Ebben a parkban már a 70-es évektöl kezdve volt karácsony táján vásár, a neve akkoriban : Hyvän mielen tori / A jó hangulat piaca volt. A vásárt Helsinki városa rendezte .

A Szenátus  tér nagyobb kereteket biztosít, több árus és több vásárló vehet részt a karácsonyi vásárforgatagban. És még egy nagyon fontos dolog:  az itt kapható karácsonyi fínomságokon kívül   ennek a helynek tavaly óta van egy specialitása is és ez a szauna !

lataus

karácsonyi szauna a Szenátustéren

Ebben a kis faházban fával füthetö szaunakályha biztosítja a meleget és a fínom, lágy gözt. A lehülésre a tér adja a kereteket, a törülközö  beletartozik az 5 eurós szaunadíjba és a szaunázó két szaunamenet között  élvezheti a kivilágított katedrális látványát ! Ez olyan városi szaunaélmény amit csak egyszer egy évben lehet Finnországban élvezni.

Ki hitte volna, hogy ennek a szaunának tavaly- az elsö évben ! – már 600 látogatója volt. Idén még sokkal több látogatóra számítanak. Ebben  a szaunában  a férfiak és nök együtt szaunáznak, tizenöten egyszerre. A szauna idén deecember 1-22 között lesz nyitva szerdától péntekig du. 3 és este 8 között, hétvégén du. 2  és esti 9  között.

A legtöbb finn városban lesz idén karácsonyi vásár, az alábbi önkényes  válogatás közel sem teljes és a sorrend nem fontossági .

Turkuban, Finnország régi fövárosának  régi föterén rendezik a karácsonyi vásárt.

 

Itt  négy hétvégén várják a látogatókat.  A kézmüvesek  termékein kívül mindenféle karácsonyi sütemény is kapható, vannak zenészek a téren söt cirkusz és színház iz szórakoztatja a turkuiakat. A finn Mikulással – Jopulupukki a neve – is lehet találkozni.

Ouluban november 24-25 között lesz karácsonyi vásár, a neve

Entisajan Joulumarkkinat / A régi idök karácsonyi vására . Ennek helye az Oulunsaloban levö tájház ( kotiseutumuseo ) .

Oulunsalon kotiseutumuseo

Oulunsalo tájház

Ezt a vásárt  ilyen formában hetedik alkalommal rendezik, több mint száz kézmüves termékeit vásárolhatja a többezer látogató. A gyerekek lovagolhatnak pónilovakon, simogathatnak birkákat, találkozhatnak  törpékkel és a Mikulásnak is el lehet mondani, hogy mit kívánnak karácsonyra. (Megjegyzésként említem itt, hogy Finnországban a karácsonyi ajándékokat a Mikulás hozza ) . Egy régi kis házban régi meséket olvas fel egy Nagyi a gyerekeknek.

A nagyszabású vásár templomi barokk zene  hangversennyel zárul Vasárnap este.

Tampereben – december elsején ünnepséggel kezdödik a karácsonyi piac.

tampere_xmas_market_blue

Tampere, karácsonyi piac

A város nevében a városi tanács elnöke Anna-Kaisa Ikonen üdvözli majd az egybegyülteket. Ünnepélyes keretek között  érkezik a Mikulás/ Joulupukki , zenés- énekes müsorral nyílik meg az idei vásár.

A vásár utolsó napján, december 22.-én a városháza terasszáról a város ügyvédje Jouko Aarnio  felolvassa   a Finnországban évszáados hagyományra visszatekintö karácsonyi békenyilatkozatot.

Karácsonyi bazárok

Ezeken a nagyszabású eseménysorozatokon kívül százával lesznek a decemberi egynapos karácsonyi bazárok, melyeket többek között  iskolák, jótékonysági – és sportegyesületek , egyházközségek söt nemzetek közötti baráti társaságok is rendeznek. Ezek közé tartozik a fövárosban müködö

Helsinki  Suomi – Unkari Seura /Finn – Magyar Társaság hagyományos karácsonyi bazára, mely december 2.-án lesz 11-14 óra között Helsinkiben a Kaisaniemenkatu 10 címen müködö magyar kultúra intézetében. Itt magyar élelmiszereket, füszereket, kézimunkákat, karácsonyfadíszeket lehet majd kapni és meg lehet kóstolni az igazi magyar gulyáslevest is.

 

 

 

A kávézó finom magyar süteményekkel várja a látogatókat. Ennek a vásárnak minden évben nagy sikere van, a magyar termékek rövid idö alatt elfogynak.

 Kedves Olvasók !

A fentiek csak nagyon felületes ismertetést adnak a finnországi  karácsonyi vásárokról. A fenti példákon kívül sok-sok hétvégi vagy pár napos karácsonyi piacok nyílnak az egész ország területén.

Kíváncsi lennék arra,  hogy vajon hányan voltak Önök között ilyentájt Finnországban , hogy személyesen is részt vehessenek az  itteni karácsonyelötti  hangulatban .

Judit Mäkinen

2018 nov.29 :

Utóirat : Kedves Olvasók ! A fenti levélben egy tévedés van: most hallottam, hogy a helsinki karácsonyi vásáron két olyan hely is van, ahol lehet alkoholos italokat kapni. Sokszor köszönöm Piroskának a kiegészítö javítást .

8 thoughts on “Karácsonyi vásárok idején 252.levél.

 1. Kedves Judit!
  Nehezen viselhető lenne az adventi készülődés, vásárok, fények nélküli zord idő.
  Nálunk is az András napi első vasárnap advent első vasárnapja. Mi is bár szombat van, feltettük házunkra az adventi fényeket és díszeket. Neked és olvasóidnak is áldott, meghitt készülődést kívánok. Lia.

  Kedvelés

 2. Kedves Judit!
  Mint minden héten, most is vártam levelét. Érdeklődve olvastam összefoglalóját. Sajnos még nem volt szerencsém soha Finnországba utazni. Ez még egy nagy vágyam, amit igyekszem a későbbiekben megvalósítani.
  Advent első vasárnapjára készülődve kívánok szép hétvégét.
  Üdvözlettel: Tünde

  Kedvelés

 3. Mindig szívesen olvasom az írásait, és nagyon várom mindig a következőt. Szeretem az északi országokat, tájakat, különösen Finnországot, ahova szerencsém volt már néhányszor eljutni, igaz inkább a tavaszi, nyári időszakban. Idén viszont nagy örömömre karácsonyozni megyünk Kauhajoki-ba. Ott élnek a lányomék.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.