Ma Mauno Koivisto elnökre emlékezünk

 

 

Kedves Olvasók !

Ma van Finnország egyik  elnökének Mauno Henrik Koivistonak a 95.születésnapja. A 2017-ben elhunyt elnök 1982-1994 között vezette Finnországot

mauno_koivisto_mv_1

Mauno Henrik Koivisto 1923-2017

Mauno Koivisto egyike azoknak a finn elnököknek akit a finn nép párthatárokon felül szeretett és csodált. Nehéz körülmények között lett a feladatát betegség miatt megszakított Urho Kekkonen utóda.

Élete tele volt küzdelemmel, édesanyját 10 éves korában vesztette el és a folytatólagos finn háború kitörésekor – 1941 júniusában –  18 éves korában önkéntesként ment a háborúba  majd  1942- 1944  februárjáig  a 35. gyalogoshadosztály soraiban védte a hazát a keletkarjalai harctéren.

A háború után 1949-1951 között a turkui kikötöben dolgozott, munkája mellett esti iskolába járt és 1949-ben érettségizett. Egyetemi tanulmányait – filozofia –  Turkuban folytatta ,  1956-ban védte sikerrel  doktorátusi disszertációját. Mivel tanulmányai idején rakodómunkásként is dolgozott a kikötöben a téma onnét adódott: Szociális kapcsolatok Turku kikötöjében ( Sosiaaliset suhteet Turun satamassa ).

Hosszú, munkás és eredményekben gazdag élete 93 évesen ért véget. Temetési szertartása  2017 május 25.-én volt Helsinki katedrálisában, a koporsó útját Helsinki utcáin 100 000 ember követte.

13-3-9632604

Adjon az Isten örök nyugodalmat !

Síremlékének felavatásakor Sauli Niinistö Finnország elnöke tartott beszédet. A síremlék neve Kartta/Térkép , tervezöje az arra kiírt pályázat fölényes gyöztese Perttu Saksa.

 

DSCF6494

K O I V I S T O

Sauli Niinistö elnök  igy emlékezett Mauno Koivosto útjára :

”  matkalla on ollut kivisiä kulkuja ja ja pahoja mutkia. Mutta ei koskaan umpikujaa”. Szabadon fordítva ez így hangzik : az úton  köves ösvények és nehéz kanyarok voltak. De soha nem volt zsákutca.

A darabokra tört fekete követ összetartó  arany vonalakra  nézve megértjük Mauno Koivisto életútját és a síremléket tervezö müvészt is ugye ?

 

Judit Mäkinen

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.